Het publiek moet in het middelpunt van de journalistiek komen te staan. In De Nieuwe Lezer leg ik uit hoe iedereen op een redactie hier aan bij kan dragen.
Vragen, opmerkingen of aanvullingen? Stuur mij een mailtje op sophie.vanoostvoorn@gmail.com.
Ik had een ander plan voor deze nieuwsbrief: een lekkere optimistische editie, met vrolijke tips, mooie voorbeelden en misschien wel een grapje hier en daar. Het RIVM klonk immers afgelopen week heel voorzichtig hoopvol en het publiek is niet weg te slaan van de nieuwswebsites (en sommigen nemen prompt een abonnement).
Tot ik zaterdagochtend dit artikel las van Rasmus Kleis Nielsen, de directeur van het Reuters Institute for the Study of Journalism (en een bijzonder slimme vent). Hij voorspelt dat de gevolgen van de coronacrisis en een mogelijke economische crisis voor de journalistiek dramatisch zullen zijn:
“(…) the impact will be real and negative on the business of news as we know it, further hollowing out many newsrooms, and I think it will change our media landscapes in enduring ways by weakening many for-profit news media, killing off some, and (perhaps) strengthening a few.”
Afgelopen week sloegen de Nederlandse huis-aan-huis-bladen en kranten in het noorden van het land die nu, mind you pas twee weken in deze crisis, alarm over rap dalende inkomsten. Toen dacht ik nog, heel bijdehand: ja, dan moet je maar niet afhankelijk blijven van advertenties. Maar, stelt Nielsen, een economische crisis zal ook de titels met abonnements- of lidmaatschapsmodellen raken.
Ja, het is een voorspelling en nee, Nielsen heeft geen glazen bol, maar tegen het einde van het artikel zat ik licht hyperventilerend naar mijn laptop te staren. Gelukkig schreef Nielsen dat niet alle hoop gevaren was, maar we moeten wel als de sodemieter aan de slag. Dus daar begin ik maar even mee.
✂️ Do it yourself: Zo kun je vanaf morgen aan de slag
Gezien we het allemaal gillend druk hebben, ben ik op zoek gegaan naar manieren waarop we ons beste beentje voor kunnen zetten die weinig tijd kosten. Komt-ie:
Praat in je koppen tegen je lezers: bedenk waar je kan wat de relevantie van het artikel is voor de lezers en stop het in de kop van het artikel. Of maak het persoonlijk: laat zien dat het over mensen gaat. En jongens, alsjeblieft: gebruik werkwoorden en lidwoorden, praat tegen de lezers alsof het mensen zijn.
Laat zien dat je trots bent op wat je maakt: deel zoveel mogelijk van je artikelen op sociale media en vertel hoe je te werk bent gegaan. Als de powers that be niet transparanter worden, moeten de redacteuren het maar doen. Kan ook met een uitlegkadertje.
Zit je aan de pushnotificatieknoppen deze weken? Maak de tekst in de notificatie persoonlijk en de kans is groter dat de notificatie geopend wordt.
📌 Need to know: Want het is niet nice
Terug naar het artikel van Nielsen. Op de korte termijn voorspelt hij een groot verval van alle inkomsten: advertenties en lezersinkomsten. Dat zal natuurlijk per titel verschillen, maar waar ik bijvoorbeeld nog niet aan had gedacht is dat kranten ook steeds meer geld verdienen met evenementen. En dat is er natuurlijk nu even niet bij.
(…) the impact on newspapers alone could mean a loss of something like ten percent of all front-line journalistic jobs in the UK.
Maar de advertentie-inkomsten trekken toch wel bij, dacht ik nog. Nou, dat valt tegen. In de vorige recessie is gebleken dat wanneer de economie 1 procent slinkt, uitgaves aan advertenties 5 procent slinken.
This is what happened after the financial crisis. Advertising rebounded, but newspaper advertising never did.
Wat betreft abonnementen: wanneer een economische crisis mensen in de portemonnee raakt, gaan ze bezuinigen. En ja, ook op hun krantenabonnenten. Nielsen stipt hier ook even aan dat uit onderzoek van Reuters is gebleken dat slechts 12 procent van de respondenten nieuws zouden kiezen als ze maar op één dienst een abonnement zouden kunnen nemen.
En dan hebben we het nog niet eens over de gevolgen voor nieuwsongelijkheid. Door advertentiemodellen is journalistiek voor mensen die niet kunnen of willen betalen, tóch toegankelijk. Ja, we hebben de NOS nog, maar ergens dacht ik: hoe gaat het eigenlijk met Nu.nl? Wat als die het niet halen?
(Dit is het moment waarop ik dus in een zakje zat te blazen.)
📣 Food for thought: Komt dit nog goed?????!!
Nou ja, dat is aan ons. Ik vind wat Nielsen hier schreef bijzonder treffend.
“News media who want to thrive in this situation need to focus on developing the businesses and editorial offers they want in the future, not try to restore the business and editorial offers they had in the past.”
Gelukkig geeft hij ook een voorzetje.
“Fundamentally, people will use media that help them be who they want to be, do what they want to do, and showcase a version of who they are and of what they do that they like. Many news media have struggled to offer a compelling value proposition in this space, much of which is increasingly dominated by platforms.”
Op zich kun je hier een heel helder doel uit destilleren: het publiek moet in het middelpunt van de journalistiek komen te staan (als je nu denkt: verdomd, waar heb ik dat toch eerder gelezen, scroll dan even omhoog naar het begin van deze nieuwsbrief).
Maar zonder geintjes, ik schrok behoorlijk van dit stuk. De leescijfers gierden de afgelopen weken omhoog (dat werkt in het voordeel van de abonnee-aantallen) en ja, de advertentiemarkt heeft het lastig, maar goed, dat was al es eerder weer goed gekomen. Dus ik had er totaal niet bij stilgestaan dat de gevolgen zo groot zouden zijn.
Dus jongens, er is werk aan de winkel. En hier, ter motivatie, de laatste passage uit het artikel van Nielsen.
“The global pandemic has super-charged the destructive part of the creative destruction rippling through the news industry and the profession of journalism. That only makes it so much more important we work together to deliver on the creative part. People need us, so let’s do it.”
🙏🏻 Practice what you preach
Deze week ben ik weer veel bezig geweest met De Grote Thuisblijfgids. Inmiddels is de gids behoorlijk uitgebreid en opgeknapt met mooie illustraties en we maakten een Story voor Instagram. We hebben inmiddels een vragenstuk-trio: naast de gids en het grote vragenstuk van de wetenschapsredactie heeft de economieredactie binnen een paar dagen een enorme productie opgetuigd. En ook hier worden lezers uitgenodigd hun vragen aan ons te stellen.
De mailbox van de Lezersdesk bleef ook volstromen met vragen van lezers over het cooronavirus, die we dan doorsturen naar de desbetreffende redacties. Als ik tijd heb, mail ik de lezers terug als het antwoord op hun vraag al ergens verstopt staat. Echt leuk om te zien hoe blij mensen daarvan worden.
Komende week ga ik ook mijn beste beentje voorzetten. Ik heb al wat ideetjes, maar die ga ik eerst uitproberen en dan vertel ik volgende week hoe het ging.
Houd je taai, was je handen (en vet ze in!!!) en tot volgende week!
⭐️ Vorige edities van De Nieuwe Lezer
⚡️ Lezersparticipatie floreert tijdens een crisis