Het publiek moet in het middelpunt van de journalistiek komen te staan. In De Nieuwe Lezer leg ik uit hoe iedereen op een redactie hier aan bij kan dragen.
Vragen, opmerkingen of aanvullingen? Stuur mij een mailtje op sophie.vanoostvoorn@gmail.com.
Deze week gewoon weer een huis-, tuin- en keukennieuwsbrief met drie verschillende onderwerpen: hoe je een goede oproep doet aan lezers, de legio voordelen van ingesproken artikelen en ik las de eerste rubriek van de nieuwe ombudsman van de Volkskrant. Komt ‘ie.
✂️ Do it yourself: Zo maak je een goede call to action
Lezers hebben soms een zetje nodig: om een reactie achter te laten, om een artikel te openen of te delen of om zich ergens voor in te schrijven. Kortom, om ze te laten doen wat jij wil dat ze doen. Stanford Social Innovation Review heeft vier tips op een rij gezet om een goede call to action te formuleren. En ik heb voor jullie de krenten uit de pap gehaald.
Houd het simpel.
Laat zien dat andere mensen het ook doen: we behoren graag tot groepjes en clubjes en sluiten ons er ook graag bij aan. Daarom is het slim, schrijven de onderzoekers, om bij een oproep over een inschrijving voor een nieuwsbrief erbij te zetten hoeveel abonnees de nieuwsbrief al heeft.
Maak het specifiek: effectieve oproepen passen niet iedereen. Ze zijn gericht op een bepaalde doelgroep en vertalen het overkoepelende doel in een specifieke handeling die de doelgroep kan doen.
📌 Nice to know: Zo kunnen we koptelefoons en fancy oortjes nog beter uitbuiten
Het onderzoek van Nieman Reports over de voordelen van ingesproken artikelen is al in een aantal nieuwsbrieven voorbij gekomen, maar ik wil het toch nog even met jullie delen. Want: koptelefoons. Niemand loopt nog rond zonder (noice cancelling) bluetooth oortjes en koptelefoons. Een nieuwe drager voor journalistieke producten! Een terrein dat we moeten veroveren!
Ja luister es, Sophie, hoor ik jullie alweer denken, je schreef een paar weken terug nog een nieuwsbrief vol over podcasts en nu moeten we ook nog es artikelen gaan inspreken. Klopt! Maar voor het maken van een podcast heb je een heel team nodig. Voor het inspreken van een artikel vooral een prettige stem om naar te luisteren en een microfoon. Dus redacties van alle soorten en maten kunnen dit gaan doen. Ik bedoel, ik kan het ook zo gaan doen.
En er zit nog een groot voordeel aan. Tom Standage van The Economist vertelde dat lezers meer gebruik maken van hun abonnement. Een abonnement van The Economist is niet goedkoop, vertelt Standage, abonnees voelen zich schuldig als ze niet genoeg lezen en zeggen op. Maar als lezers luisteraars worden, zeggen ze niet meer op, want dan rekenen ze op hun audioverhalen.
📣 Food for thought: Is de krant een metgezel?
Het doet mij deugd dat Bas Mesters, de nieuwe ombudsman van de Volkskrant, deze week is begonnen en de redactie niet het advies van Jean Pierre Geelen heeft opgevolgd. In zijn eerste rubriek schrijft hij over de functie van de krant, volgens de redacteuren. Een gids kwam voorbij, een vuurtoren, café. Mesters koos voor metgezel.
Het was een interessant om te lezen, maar ik vond het wel een beetje jammer dat het ging over hoe redacteuren vinden dat de lezers hen zien en zich daartoe gaan verhouden. Zoals ik al es in deze nieuwsbrief schreef, schort er nog van alles aan het beeld dat redacteuren hebben van hun lezers.
Het is goed om als redactie een duidelijke missie te hebben, maar de vraag die Mesters zichzelf stelt ‘hoe ben je als krant die goede metgezel?’ zou ik toch niet alleen aan de redacteuren stellen, maar als ombudsman ook aan de lezers voorleggen.
🙏🏻 Practice what you preach
Vorige week vertelde ik over de supersimpele, maar rete effectieve tool die ik bij NRC vaak gebruik. En afgelopen week kwam ‘ie weer heel goed van pas. Zoals ik schreef, hebben we de enquete vorige week in het artikel over racisme in het voetbal gezet.
En dat leverde weer hele interessante reacties op van onze lezers. Redacteuren Enzo Steenbergen, Danielle Pinedo en Bram Endedijk maakten deze follow-up.
⭐️ Vorige edities van De Nieuwe Lezer
⚡️ Tips voor eenzame engagement evangelisten