Vier manieren om lezers loyaler te maken waar je echt wat aan hebt
Het publiek moet in het middelpunt van de journalistiek komen te staan. In De Nieuwe Lezer leg ik uit hoe iedereen op een redactie hier aan bij kan dragen.
Vragen, opmerkingen of aanvullingen? Stuur mij een mailtje op sophie.vanoostvoorn@gmail.com.
Ik heb een nieuwe, favoriete columnist: Jim Brady. Een paar weken geleden schreef ik ook over een column van hem. Die ging over het verbeteren van de relatie met de lezer. Het fijne aan zijn columns is dat hij het belang van lezersengagement koppelt aan tastbare dingen als verdienmodellen. Deze week schreef hij over het belang om op een persoonlijke toon tegen je lezers praten. Halverwege schrijft hij:
“The modern consumer demands utility over ubiquity.”
Waarom is het nut nu belangrijker dan alomtegenwoordigheid? Dat heeft te maken met het verdienmodel, schrijft Brady. Het was voorheen van belang om zoveel mogelijk artikelen te schrijven over zoveel mogelijk onderwerpen om hordes lezers naar je website te halen zodat de adverteerders tevreden blijven. Nu zou de prioriteit van de redacties moeten liggen bij werken aan de loyaliteit van de lezers en te schrijven over wat belangrijk is voor hen, zodat lezers langer bij je blijven.
Ik denk wel dat redacties zich moeten realiseren dat ze de helft van de tijd schrijven over de grote ver van het bed van de lezers-show. Brady stelt dan ook dat het de journalistiek ten goede zou komen om een persoonlijke toon aan te slaan en te bedenken wat de lezer heeft aan een artikel.
✂️ Do it yourself: Praat in je koppen tegen je lezers
Jim Brady geeft in zijn column twee voorbeelden van koppen over hetzelfde onderwerp: nieuwe wetgeving die van kracht werd in Texas:
New Texas laws going into effect on Sept. 1 include beer-to-go
820 new Texas laws go into effect in September. Here are some that might affect you
De eerste is een feitelijke kop met een geinig feitje. In nummer twee wordt de lezer direct aangesproken en de redactie maakt duidelijk dat het artikel is gemaakt met de lezer in het achterhoofd. De kop riekt wel een beetje naar clickbait, maar zo lang het artikel de kop waar maakt, is dat geen probleem.
Brady adviseert om een paar artikelen per dag uit te zoeken waar je dit kunt doen. Zo sla je een minder formele toon aan en leg je in de kop al de nadruk op het nut van het artikel.
📌 Nice to know: En dit kun je nog meer doen
Na het lezen van de column van Brady dacht ik: wat kunnen we nu nog meer doen om het nut van de journalistiek te tonen aan de lezers? In een vorige nieuwsbrief schreef ik hoe redacties of journalisten op een meer idealistische manier hun nut kunnen tonen door te vertellen waar je voor staat.
Op zoek naar een meer praktische manier stuitte ik op The Engaged Journalism Playbook van Krautreporter, het Duitse equivalent van De Correspondent. Ze gebruiken veel lezersonderzoeken als bronnen voor hun artikelen en om het vertrouwen van de lezers te verbeteren. Door lezersonderzoeken te doen, krijg je informatie die je wellicht anders niet had gekregen waardoor je betere artikelen kan schrijven en je laat zien dat je de input van de lezers waardeert. Twee facetten die kunnen leiden tot meer loyaliteit van de lezers.
Een ander voorbeeld noemde ik vorige week: Quartz. Zij willen zich onderscheiden van kranten als de Financial Times door artikelen te bundelen over onderwerpen die belangrijk zijn voor hun leden, in plaats van veel meer artikelen te publiceren. (En tip: ga nog echt even op hun website kijken.)
📣 Food for thought: Niche kiezen moet prioriteit zijn
Ik denk dat kiezen voor een niche of in ieder geval laten zien dat je het in huis hebt, zoals Quartz doet, een van de prioriteiten zou moeten zijn voor redacties. Voor algemeen nieuws hoeft niet betaald te worden en het is eigenlijk best onduidelijk wat je krijgt als je een abonnement afsluit bij een gemiddelde krant. Ja, een shitload aan artikelen ieder dag, maar ga je die lezen?
Lentfest heeft onderzoek gedaan naar de lidmaatschapsprogramma’s van Slate en The Guardian. Zij kozen ervoor om naast hun gratis aanbod ook een lidmaatschap te starten. Betalende leden krijgen extra content en blikken achter de schermen op de redactie. Wat bleek uit het onderzoek is dat de extra content niet altijd de reden was dat mensen gingen betalen, maar juist het steunen van de redactie.
Wat ik probeer te zeggen is dat lezers lang niet alles lezen wat je schrijft en misschien niet eens betalen omdat ze de artikelen willen lezen. Maar je wilt wel dat die lezers bij je blijven. Dus het is zaak om extra waarde te geven aan het abonnement, bijvoorbeeld door een extra product te maken waarbij de vraag van de lezers centraal staat.
🙏🏻 Practice what you preach
Ik heb jullie verder eigenlijk niet zoveel te vertellen deze week. (See what I did there?🤓) Dus nog een fijn weekend en tot volgende week!
⭐️ Vorige week gemist? Lees oude edities terug
⚡️ Niet wéér een nieuwsbrief over impact journalism