Het publiek moet in het middelpunt van de journalistiek komen te staan. In De Nieuwe Lezer leg ik uit hoe iedereen op een redactie hier aan bij kan dragen.
Vragen, opmerkingen of aanvullingen? Stuur mij een mailtje op sophie.vanoostvoorn@gmail.com.
“Fundamentally, people will use media that help them be who they want to be, do what they want to do, and showcase a version of who they are and of what they do that they like. “
- Rasmus Kleis Nielsen
Ken je dat gevoel? Dat je al dagen met een bijna-idee in je hoofd rondloopt, maar dat het niet lukt om de punten met elkaar te verbinden? Alsof je het volgende cijfertje niet kan vinden in zo’n tekening die je vroeger maakte waarbij je, als je alle cijfertjes met elkaar verbond iets moois tevoorschijn kwam.
Ik heb het al een week of twee. Ik weet niet of ik het al gevonden heb, maar ik moest toch deze nieuwsbrief tikken. Gelukkig wilden voor m’n nieuwsbrief de puzzelstukjes wel in elkaar vallen.
Ik las namelijk veel over samenwerkingen: tussen redacties en tussen redacties en lezers. Bijvoorbeeld dit artikel over twee websites in Texas die hun krachten bundelden om een tijdelijke nieuwsbrief te maken over over de zuidelijke cultuur in de breedste zin van het woord. Ook las ik dit artikel over hoe het verhaal van een zwarte man die mishandeld werd door de politie nationale aandacht kreeg door een samenwerkingsverband tussen redacties in New Hampshire.
Ik las nieuwsbrieven over hoe redacties hun lezers kunnen helpen om slimmere nieuwsconsumenten te worden en een gids over wat engaged journalism nu eigenlijk is. Ik scande mijn nieuwsbrieven van de afgelopen tijd en eigenlijk gaat het allemaal over samenwerkingen.
Gezamenlijke missie
Hoe organiseer je samenwerkingen? In elke vorm heb je daar twee dingen voor nodig: een duidelijke, gezamenlijke missie en een transparante manier van werken. Volgens mij is de missie van de meeste kranten ongeveer hetzelfde. Nuanceverschillen daargelaten willen redacties zo goed mogelijk vertellen wat er gebeurt in de wereld en de lezers willen zo goed mogelijk op de hoogte gehouden worden. Dus die gezamenlijke missie is er al.
We moeten het alleen nog even benoemen en, hopsakee: je hebt daar ook gelijk je transparante manier van werken. Want als je vertelt wat je missie is, moet je ook laten zien hoe je die vervult. Anders kun je het net zo goed niet vertellen. Een beetje kort door de bocht dit, maar het is wel waar het om gaat. Maar we moeten wel investeren in die relatie. Veel meer dan dat er nu gebeurt.
Maar hoe doe je dat als redacteur? Natuurlijk door de leescijfers van je eigen stukken te analyseren - de kwantitatieve feedback. Vandaag heb ik wat tips, uit deze nieuwsbrief, voor wat je kunt doen met de kwalitatieve feedback die je van je lezers krijgt, in de vorm van mails, brieven, belletjes of reacties.
Identificeer de informatiekloof
Stel, je krijgt een boze mail van een lezer. Dat is nooit fijn. Bijvoorbeeld: in de mail klaagt de lezer over dat je niet genoeg of niet de juiste bronnen hebt gebruikt in je artikel. Misschien heeft ‘ie wel gelijk, maar als dat niet zo is, probeer dan te bedenken of te achterhalen wat er ten grondslag ligt aan deze mail, wat impliceert deze klacht?
In dit geval zou de klacht kunnen betekenen dat de lezer in kwestie niet weet hoe jij te werk gaat bij het uitzoeken van de bronnen van je artikel. Vaak zit er een informatiekloof tussen wat de lezer weet en wat jij weet en dat leidt tot misverstanden. En dat moeten we niet hebben, natuurlijk.
Houd een maand lang bij welke klachten je krijgt van de lezers en welk misverstand het impliceert. Hebben de klachten een gemene deler? Kijk dan of je hier zelf wat aan kunt verbeteren of als het gaat om klachten die redactiebreed aangepakt zouden moeten worden, overleg het dan met je chef of met een op lezers gericht clubje binnen de redactie.
Een resultaat zou een FAQ kunnen zijn over de manier van werken op de redactie die steeds aangevuld wordt met nieuwe vragen op basis van de klachten van de lezers. Daar kun je andere lezers naar verwijzen als ze met vergelijkbare klachten komen.
👍🏻 Tip hoekje
Nog even voortbordurend op de tip hierboven heb ik hier wat tips verzameld over hoe je feedback van lezers verzamelt, wat je ermee kunt doen en hoe je transparanter kunt werken
👉🏼 Begin je eigen feedbackloop
👉🏼 Laat zien dat journalistiek belangrijk is en deel je missie
👉🏼 En dit levert transparantie op
⭐️ Vorige edities van De Nieuwe Lezer
⚡️ Dit kun je zelf doen tegen desinformatie