Het publiek moet in het middelpunt van de journalistiek komen te staan. In De Nieuwe Lezer leg ik uit hoe iedereen op een redactie hier aan bij kan dragen.
“Fundamentally, people will use media that help them be who they want to be, do what they want to do, and showcase a version of who they are and of what they do that they like. “
- Rasmus Kleis Nielsen
Heb je vragen, opmerkingen of aanvullingen over of op deze nieuwsbrief? Mail!
Allereerst een verzoek: willen jullie voor mij deze enquete invullen? Ik wil graag weten wie jullie zijn en waarom jullie deze nieuwsbrief lezen. Het is echt zo gepiept en jullie zouden mij enorm helpen. Voor wie het al gedaan heeft: superveel dank!
Ik zit in een terugblikkende modus de laatste weken. Precies een jaar geleden begon alle corona ellende. Ik las ook wat oude nieuwsbrieven terug en precies een jaar geleden deed corona z’n intreden in De Nieuwe Lezer. In de editie van 15 maart 2020 Pardon, mag het een onsje minder zijn? schreef ik over de gigantische hoeveelheid reportages over de dreigende lockdown die toen gemaakt werden en vroeg ik me of af dat een tandje minder kon.
Toen de lockdown nog geen drie weken onderweg was, volgde de ietwat paniekerige nieuwsbrief onder de titel The shit is gonna hit the fan naar aanleiding van een grimmige voorspelling van Rasmus Kleis Nielsen, de directeur van het Reuters Institute for Journalism. Zijn voorspelling was dat de coronacrisis een regelrechte ramp voor de journalistiek zou worden op de lange termijn.
De voorspellingen van Nielsen zijn gelukkig nog niet uitgekomen, maar bij het lezen van de nieuwsbrieven van de eerste weken van de pandemie herinnerde ik me weer hoeveel verbondenheid er was tussen journalistiek en publiek. We zaten allemaal in hetzelfde schuitje.
We hadden dezelfde vragen over het nog onbekende virus en problemen rond thuiswerken of verlies van inkomen. Dat resulteerde bij tot prachtige vraag-antwoord constructies, gidsen met verwijzingen naar de beste bronnen met informatie over corona en praktische tips voor het thuisblijven.
Dát is audience engagement: het publiek betrekken bij de journalistiek. Het leek toen van een leien dakje te gaan allemaal.
We lieten aan de lezers zien dat wij met dezelfde vragen en problemen zaten als zij. En volgens mij gebeurt dat best vaker, maar doen wij alsof we niet zo is. Dat wij, omdat wij de objectieve journalisten zijn, daar geen last aan ondervinden, wij omschrijven het probleem en dat is het. Ik blijf dat gek vinden.
Over de breedte zie ik het aantal servicejournalistieke artikelen wel toenemen, maar neem nu een kwestie als desinformatie. Het is voor zowel journalisten als het publiek een probleem, je kunt het zelfs als een bedreiging zien voor de journalistiek. Toch zie ik nog veel artikelen voorbij komen óver desinformatie, niet hoe je het probleem tackelt. Pointer combineert dat mooi met onderzoeksjournalistiek over desinformatie én praktische tips over hoe je doet, bijvoorbeeld op hun Instagramaccount.
Zeker nu de factcheckrubriek een beetje uit de mode is geraakt, lijkt het me goed om te onderzoeken hoe we voor onszelf en het publiek kunnen uitzoeken hoe we goeie informatie en meuk van elkaar onderscheiden. Dat kan als een service: uitspraken checken, maar bijvoorbeeld ook zoals NYT-journalist Charlie Warzel te werk gaat. Hij schrijft hele interessante stukken over desinformatie en alles wat daarbij komt kijken.
Zo eensgezind wat betreft problemen zullen we niet zo gauw meer worden als een jaar geleden (hoop eigenlijk dat het nooit meer gebeurd) maar ik hoop wel dat we actief blijven zoeken naar de problemen die zowel ons als het publiek raken. Want daar ontstaat verbinding met de lezers en om Nielsen nog even aan te halen:
“Fundamentally, people will use media that help them be who they want to be, do what they want to do, and showcase a version of who they are and of what they do that they like. “
Willen jullie nog eventjes mijn korte enquete invullen? Hier staat ie!
🔖 Vorige edities van De Nieuwe Lezer
👑 Met dit stappenplan wordt iedereen een engagement koning(in)
💰 Waarom mensen (niet) betalen voor journalistiek
🎧 Nóg een nieuwsbrief over Clubhouse, maar wel een hele leuke