Met dit stappenplan wordt iedereen een engagement koning(in)
"Hoe oproepen doen je een betere journalist maken"
Na een reeks media-kritische nieuwsbrieven vond ik het wel weer tijd voor een die hard engagement brief. Eentje waarvan de lezers uit je neus komen, zeg maar. En dat kwam door de nieuwsbrief van Adam Tinworth (een van mijn favorieten). Hij schreef:
“We've even given it a fancy new name — engaged journalism — and we write playbooks and think pieces on it. And yet, it still really hasn't penetrated the big institutions of journalism, and that's creating problems.”
Ik voelde me aangesproken. Ik schrijf deze nieuwsbrief nu anderhalf jaar en ik had veel meer willen doen aan interactie met jullie en met de lezers van NRC. Maar engaged journalism is lastig, tijdrovend en niet altijd even leuk.
Gelukkig las ik afgelopen week hele interessante stukken over audience engagement en nog belangrijker: hoe je het moet doen. Want als ik een ding geleerd heb de afgelopen drie jaar: audience engagement is ingewikkeld. Dus alle hulp is welkom. Het is veel meer dan even een oproepje eruit gooien en kijken wat er gebeurt. Onvoorziene problemen schieten als onkruid uit de grond.
Om te voorkomen dat bij jullie hetzelfde gebeurt als jullie vragen op je lezers gaan afvuren, heb ik een stappenplannetje gemaakt op basis van mijn eigen ervaringen en op dit stuk over ProPublica over engaged reporting. Ik heb er een stappenplannetje van gemaakt. Ik hoop dat jullie er wat aan hebben en als er wat aan ontbreekt of als jullie vragen hebben, laat het weten!
1. Het onderzoek
Stel, je wilt het nu wel es gaan proberen, zo’n lezersoproep, waar begin je dan? Als ik met redacteuren van NRC over het betrekken van lezers bij het publiek praat, merk ik dat er altijd wel een onderwerp dat op de plank ligt omdat ze er niet genoeg bronnen voor hebben. Dus misschien ligt er wat op de plank te wachten. Zo niet, dan is (in mijn ervaring) het enige vereiste dat het onderwerp over mensen gaat. Bij ProPublica is de ervaring dat oproepen over gezondheid, werk en moederschap (heel specifiek!) veel opleveren.
Dan ga je bedenken wat je precies wil weten van je lezers. Dit is een belangrijk onderdeel: een goede vraag is het halve werk. Je kunt natuurlijk meerdere vragen verzinnen als je een korte enquête maakt, maar een goede hoofdvraag is belangrijk om duidelijk te maken aan je lezers wat je precies wil weten. Die zet je in de titel van je enquête of de kop van je oproep.
Tips
Vraag altijd om mailadressen van de lezers, zo kun je contact met ze opnemen als je vragen hebt over wat ze hebben ingezonden en terugkoppelen wat je hebt gedaan met alle inzendingen.
Maak heel duidelijk wat je gaat doen met de informatie: ben je op zoek naar een bulk informatie of ben je op zoek naar mensen die je aan het woord kunt laten? En vermeld bij de oproep dat je eerst contant op zult nemen voor je de input publiceert.
Vertel wat de aanleiding is van het onderzoek en geef voorbeelden van artikelen die je eerder schreef over het onderwerp. Transparantie is je grote vriend hier.
2. De verspreiding
Mijn voorkeur gaat naar het maken van enquête: zo kun je de input op een plek verzamelen en is de input overzichtelijk verzameld. Bij ProPublica hebben ze er zelfs aparte software voor: Screendoor. Ben je op zoek naar bronnen om mee te praten, dan kun je natuurlijk ook vragen om een mailtje te sturen, die drempel is weer iets lager dan een enquête invullen.
Vraag je af, voor je de oproep gaat verspreiden: wie wil je bereiken en ben je op zoek naar heel veel reacties of juist naar tien hele goede? Als je zoveel mogelijk reacties wil, is het een kwestie van het op zoveel mogelijk plekken verspreiden. Natuurlijk via sociale media, maar ook op de plek waar lezers komen: de plek waar je je stukken publiceert.
Wanneer je op zoek bent naar specifieke reacties, vraag je dan af waar de mensen die de informatie hebben zitten. Misschien wordt er veel op LinkedIn over het onderwerp gepraat, kijk dan ook welke hashtags men daarvoor gebruikt. Zijn er bepaalde spelers in het veld die een groot bereik hebben, vraag hen dan de oproep te verspreiden.
Als de oproep een paar dagen loopt, kun je kijken via welke weg de meeste mensen bij de oproep komen. Zo kun je kijken wat wel en niet werkt en waar je nog meer op kunt inzetten om meer reacties te verzamelen.
Tips
Vraag mensen de enquête door te sturen aan anderen als ze ‘m hebben ingevuld.
Je kunt natuurlijk vragen of de oproep via de accounts van de titel waarvoor je werkt verspreid kunnen worden, maar een persoonlijke oproep werkt in mijn ervaring beter.
3. Verwerken van de input
Nu wordt het spannend: wat komt er binnen? Deze stap is ook een evaluatiemomentje: stromen de antwoorden binnen of loopt het stroef en krijg je andere antwoorden binnen dan je had verwacht? Het kan soms gebeuren dat je andere input binnenkrijgt dan waar je op gehoopt had. Dan kun je een van twee dingen doen: je onderzoek aanpassen en focussen op wat je binnen hebt gekregen of de oproep aanpassen. Dus eigenlijk begint het feest dan weer vanaf het begin (is niet leuk, wel ontzettend leerzaam). Mocht je ervoor kiezen om de oproep aan te passen omdat je je onderzoek verandert, laat dat dan wel even weten aan de mensen die al gereageerd hebben. Wel zo netjes.
Ben je blij en gelukkig te gelijk? Dan is het tijd om je journalistieke spierballen te laten zien en aan de slag te gaan met je productie.
4. Terugkoppelen naar je lezers
Als je verhaal af en gepubliceerd is, je alle loftuitingen in ontvangst hebt genomen is het nu tijd om terug te koppelen naar je lezers. Mail alle mensen die gereageerd hebben op je oproep met het resultaat en vraag ze om hun feedback: zijn er zaken onderbelicht gebleven in het verhaal, vragen niet gesteld of hebben ze misschien nieuwe leads voor je?
Verspreid het verhaal ook op de plekken waar je de oproep hebt gedaan, daar zitten waarschijnlijk ook de mensen die geïnteresseerd zijn in je verhaal.
Bij ProPublica is dit ook het moment om te kijken wat ze nog verder willen met het onderwerp: zit er misschien een serie in of een servicejournalistiek artikel?
5. Herhaal tot alle wereldproblemen zijn opgelost
Deze stap heb ik schaamteloos gejat van Bobby Blanchard, de associate director for audience bij de Texas Tribune. Hij deelde in een draadje op Twitter wat ze allemaal gedaan hebben rond de problemen in Texas door het extreem koude weer en wat het de redactie opleverde.
Als je deze stappen hebt uitgevoerd, dan heb je de heilige feedbackloop rond gemaakt. Vind je stappenplannen fijn? Van de zomer schreef ik een stappenplan over hoe je de baas wordt over je eigen leescijfers: hoe je ervan kunt leren en wat je ermee kunt doen om een betere journalist te worden. Of lees deze nieuwsbrief met tips voor eenzame engagement evangelisten.
Dan heb ik nu een vraag aan jullie
Willen jullie deze korte enquête voor mij invullen? Het gaat over waarom je deze nieuwsbrief leest. Ik ben hier heel benieuwd naar en ik wil het graag weten omdat het mij zou helpen bij het kiezen van de onderwerpen van deze nieuwsbrief (see what I did there?) en zo deze nieuwsbrief beter te maken.
🔖 Vorige edities van De Nieuwe Lezer
💰 Waarom mensen (niet) betalen voor journalistiek
🎧 Nóg een nieuwsbrief over Clubhouse, maar wel een hele leuke