Het publiek moet in het middelpunt van de journalistiek komen te staan. In De Nieuwe Lezer leg ik uit hoe iedereen op een redactie hier aan bij kan dragen.
“Fundamentally, people will use media that help them be who they want to be, do what they want to do, and showcase a version of who they are and of what they do that they like. “
- Rasmus Kleis Nielsen
Heb je vragen, opmerkingen of aanvullingen over of op deze nieuwsbrief? Mail!
Voor we verder gaan naar het verhaal van vandaag, eerst even dit: ik mocht dit jaar voor het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek een voorspelling doen over volgend jaar. Ik vind de serie erg leuk om te lezen ieder jaar, dus ik vond het heel tof dat ik gevraagd werd om mee te doen. Het interview is hier te lezen. Over tot de orde van dag.
Als je lezers meer wil betrekken bij journalistiek, waar begin je dan? Ik las bij Columbia Journalism Review een interview met Tasneem Raja, de hoofdredacteur van The Oaklandside, een nieuwe, lokale nieuwswebsite over Oakland, die dicht op de gemeenschap zit. Ze bestaan ongeveer een jaar. In het interview vertelt ze hoe ze te werk zijn gegaan om The Oaklandside op te zetten en wat voor verhalen ze tot nu toe hebben gemaakt. Ik heb een aantal praktische tips uit het interview gehaald voor wie in 2021 wil beginnen met meer gemeenschap gedreven journalistiek te maken.
Voer gesprekken met leden van de gemeenschap
Op zich is dit geen nieuwe tip als het gaat om gemeenschapsgedreven journalistiek, maar het is wel een beetje een vage tip. Met wie moet je dan gaan praten en waarom en wat moet je ze vragen?
Gedurende drie maanden, in aanloop naar het lanceren van The Oaklandside, voerde Raja gesprekken met organisatoren van evenementen in de gemeenschap (mensen in buurthuizen, bijvoorbeeld), zorgverleners, eigenaren van bedrijven en winkels. Die gesprekken gingen niet over het nieuws, maar ze vroegen deze mensen: wat wil jij dat journalisten betekenen voor Oakland, wat zijn je informatiebehoeften en aan welke informatie is er een gebrek waardoor jij de ontwikkelingen over de regio niet goed kunt volgen? Zo kregen zij en de rest van de redactie inzicht in de thema’s die spelen in het gebied en op welke informatie de mensen zitten te wachten.
Servicejournalistiek embedden in je onderzoeksjournalistiek
Door service journalistiek te embedden in de onderzoeksverhalen die de redactie maakt, wil de redactie extra waarde toevoegen aan de artikelen. Toen in de omgeving van Oakland de apotheken gesloten werden vanwege de Black Lives Matter protesten, zocht de redactie uit welke precies sloten en welke openbleven en wat de lezers konden doen als hun apotheek gesloten was.
Ook schreven ze een verhaal over een transportbedrijf dat illegaal eigendommen verwijderde uit daklozenkampen. Het desbetreffende artikel ging over de rechtszaak die volgde tegen het bedrijf, maar daarin verwerkte ze ook tips voor de mensen die met het bedrijf te maken hadden gehad en wat ze konden doen om een vergoeding te krijgen voor hun spullen. Zo doet de redactie allebei: schrijven over de gemeenschap en schrijven voor de gemeenschap.
Welke doelgroep wil je bedienen
Als je echt wil schrijven voor een groep mensen in plaats van óver de groep zul je redelijk strenge keuzes moeten maken. Raja vertelt in het interview dat ze opgeleid is om als lokale verslaggever verslag te doen voor mensen als haarzelf en de anderen op de redactie. En niet voor de mensen in de gemeenschappen waarover ze vooral schreven, die te maken hadden met grote problemen in de steden, als armoede, geweld en discriminatie. Het werk dat ze deden was niet bedoeld voor die mensen.
Daarom moeten redacties voor mensen gaan schrijven, maar voor wie? The Oaklandside heeft er duidelijk voor gekozen om te schrijven voor de minder kapitaalkrachtige mensen in Oakland, voor de mensen voor wie het niet vanzelfsprekend is dat ze goede nieuwsbronnen tot hun beschikking hebben.
In het interview bespreek Raja ook de relatie tussen de verschillende groepen en adverteerders: traditionele titels kiezen vaak een kapitaalkrachtige doelgroep om over te schrijven, omdat dit aantrekkelijk is voor adverteerders. Nu weet ik niet of dat helemaal klopt, maar wat ik opstak van dit stuk is dat het belangrijk is om wat vaker bij stil te staan bij de vraag: schrijf je voor de mensen over wie je schrijft? Zo nee, waarom niet? En zo ja, hoe kun je de verhalen die je maakt verbeteren voor zowel het onderwerp van je verhalen als de doelgroep van je verhalen?
Je kunt het interview hier helemaal teruglezen.
Dan nog even dit: ik ga volgende week terugblikken op het afgelopen jaar, want dat is gewoon leuk om te doen. Vorig jaar schreef ik een nieuwsbrief met wat ik afgelopen jaar leerde en wat naar mijn bescheiden mening mijn beste tips waren van het afgelopen jaar. Heb je een voorkeur of zou je liever heel iets anders lezen? Mail!
🔖 Vorige edities van De Nieuwe Lezer
🤷🏼♀️ Ben jij een product thinker?
🕵🏼 Het redden van de democratie is geen journalistieke strategie