Mijn 5 allerbeste tips van 2019
Het publiek moet in het middelpunt van de journalistiek komen te staan. In De Nieuwe Lezer leg ik uit hoe iedereen op een redactie hier aan bij kan dragen.
Vragen, opmerkingen of aanvullingen? Stuur mij een mailtje op sophie.vanoostvoorn@gmail.com.
Het was een landslide: unaniem stemden jullie voor een overzicht van de Do it yourself’s van alle afleveringen van De Nieuwe Lezer. Met maar liefst vier stemmen. Om jullie niet een longread in de maag te splitsen vlak voor de feestdagen heb ik vijf DIY’s uitgekozen, waar je in het nieuwe jaar zo mee kunt beginnen.
Voor we beginnen nog een feestelijke mededeling: afgelopen week heeft de 100ste abonnee zich ingeschreven! En valt die even met z'n neus in de boter, want hier volgt de crème de la crème wat deze nieuwsbrief te bieden heeft.
⭐️ Lezers, het zijn net mensen
Een van mijn ontdekkingen dit jaar waren de columns van Jim Brady. Hij schrijft ietwat mopperige, maar hele rake columns over de journalistiek. Bijvoorbeeld: ‘It’s time to get personal with consumers or get lost.’ In die column vat hij perfect (nou ja, niet zo goed als deze nieuwsbrief natuurlijk) wat de journalistiek te doen staat. En hij geeft praktische tips. Deze vond ik het beste:
Praat in koppen tegen je lezers
Het nut van artikelen wordt belangrijker dan alomtegenwoordigheid, schrijft Brady. Het laatste nieuws wordt steeds minder interessant voor betalende lezers en informatie die voor hun leven relevant is, wordt steeds waardevoller. Natuurlijk hoeft niet ieder artikel bol te staan van tips voor lezers, maar als je een artikel schrijft met relevante informatie voor je lezers, zet het dan in de kop. Hier het voorbeeld van Brady.
New Texas laws going into effect on Sept. 1 include beer-to-go
820 new Texas laws go into effect in September. Here are some that might affect you
⭐️ De stille motor van audience engagement
In de derde aflevering van De Nieuwe Lezer schreef ik over het belang van transparantie voor meer vertrouwen van lezers in de journalistiek. Audience engagement bestaat, in mijn bescheiden opinie, uit twee onderdelen: interactie en transparantie. Transparantie is de stille motor van de twee. Door transparanter te zijn als redacteur maak je jezelf meer zichtbaar en benaderbaar.
Zet de deur open voor feedback van lezers
Je hebt natuurlijk van die lezers die overal een mening over hebben, maar het gros van de lezers is ingetogen en zal je niet zo maar een mailtje sturen. Dus je moet er om vragen.
Wat zou je willen weten van je lezers? Wil je feedback op je artikelen van experts over je portefeuille? Dan kun je het beste een noot bij een van je artikelen zetten met een oproep erin. Je kunt de oproep natuurlijk ook op sociale media verspreiden, maar beperk je niet tot Twitter. Neem LinkedIn ook mee en vraag of er een plekje is op de website waar je voor schrijft of in een nieuwsbrief.
⭐️ Binnen hoeveel kliks ben je bereikbaar?
The Trust Project is ook een van de hofleverancier voor mijn nieuwsbrief. In hun wekelijkse mail geven ze praktische tips over hoe je als redacteur kan werken aan het verbeteren van het vertrouwen van de lezers. Een van hun stokpaardjes is natuurlijk transparantie.
Controleer je bereikbaarheid voor lezers
Verderop in de nieuwsbrief gaat het over hoe je tips en feedback van lezers kan binnenhengelen. Maar het gaat erom dat er tweerichtingsverkeer ontstaat tussen lezers en redacteuren. Dus je moet bereikbaar voor ze zijn, ook als jij net even niet wat aan ze te vragen hebt. Probeer daarom je eigen mailadres te achterhalen, alsof je een lezer bent. Succes, ik kon de mijne niet vinden via de website van NRC.
⭐️ Zo kom je erachter wat de lezers willen weten
Goede input krijgen van lezers is, hoe bereikbaar je ook bent, nog best wel lastig. Een paar weken terug schreef ik over hoe ze dat bij de Volkskrant hebben opgelost met de Open Redactie.
Beperk de vraag aan je lezers
Wanneer je aan de slag gaat met een groot thema leg dan de lijst van onderwerpen waarover je gaat schrijven voor aan de lezers. En laat ze stemmen. De Volkskrant liet hun lezers stemmen over het thema stikstof. Uit de antwoorden van de lezers bleek dat ze meer wilden weten over de gevolgen van te veel stikstof voor de natuur. En warempel, het stuk werd beter gelezen dan gemiddeld. Om te voorkomen dat je vraag gekaapt wordt door belangengroepen, verspreid de oproep alleen onder je abonnees.
⭐️ De populairste DIY van 2019
Op de volgende tip kreeg ik toch wel zoveel reacties dat ik ’m nog een keer in de mix gooi. Het is reuze simpel.
Deel artikelen waar je trots op bent en vertel waarom
Heb je in een tochtige garage met je bron staan praten, wekenlang in een bosje gelegen of ben je honderden pagina’s aan rapporten doorgeworsteld voor een artikel? Vertel het aan je lezers. Dit is wel een leuke voor Twitter: maak een draadje met je mooiste artikelen erin en vertel erbij hoe het maken van het artikel in zijn werk ging. (Of deel het in je nieuwsbrief 🤓.)
🥳 En nu: VAKANTIE
Ik hoop dat jullie wat kunnen met deze tips en als je nog vragen of feedback hebt, laat het dan weten! Je kunt me mailen door op deze nieuwsbrief te antwoorden.
Volgende week zul je het even zonder De Nieuwe Lezer moeten stellen, want ik heb mezelf even vakantie gegeven. Dus ik wens jullie een fijne kerst en alvast een heel succesvol 2020.
Tot volgend jaar!
🏆 Best gelezen nieuwsbrieven
Omdat het de laatste nieuwsbrief van 2019 is, hier de best gelezen nieuwsbrieven.
🥇 Mijn gênante zoektocht naar het nieuwsgebruik van millennials
🥈 Wat jij kunt doen aan diversiteit op de redactie is eigenlijk heel vanzelfsprekend