Engagement is een écht een makkie en wat ik nog meer leerde
Het publiek moet in het middelpunt van de journalistiek komen te staan. In De Nieuwe Lezer leg ik uit hoe iedereen op een redactie hier aan bij kan dragen.
Vragen, opmerkingen of aanvullingen? Stuur mij een mailtje op sophie.vanoostvoorn@gmail.com.
Met zes stemmen voor en drie stemmen tegen (ik moest even hier aan denken:)) was de uitslag duidelijk: het is vandaag een overzichtsnieuwsbrief met wat ik het afgelopen jaar heb geleerd.
Om te voorkomen dat ik eindeloos zou doorkletsen, heb ik mijn lessen beperkt tot drie dingen die ik leerde van het maken deze nieuwsbrief en waar jullie ook iets aan hebben.
1️⃣ Praten tegen je lezers helpt
Het leuke van deze nieuwsbrief is dat ik veel ideeën die ik had over engagement eindelijk in de praktijk kon uitvoeren. Daarvoor moest ik het toch grotendeels hebben van onderzoeken en voorbeelden van andere media. Maar nu kon ik lekker in mijn eigen zandbakje dingen uitproberen.
Met Practice what you preach wilde ik vanaf het begin laten zien dat ik opensta voor mijn lezers. Ik moet zeggen dat ik het in het begin jammer vond dat er weinig gereageerd werd op mijn oproepen, maar toen ik het meer op z'n beloop liet, maar wel oproepen bleef doen, kwam het goed. Via de mail, maar ook op de redacties van NRC en de Correspondent krijg ik steeds leuke reacties.
Ik denk dat lezers in het algemeen toch een beetje aan gewend moeten raken aan dát ze terug kunnen praten en het merendeel van de lezers zal altijd stil blijven (dat heb ik dan wel weer uit een onderzoek).
2️⃣ Artikelen (of nieuwsbrieven) maken die beter bij de vraag van de lezer past, kan wel
Ik verdiep me al best een tijdje in engagement, maar dacht eerst dat het beperkt moest blijven tot interactie buiten het artikel om of op z'n minst buiten de gebruikelijke artikelen om. De journalisten zouden hun onafhankelijkheid verliezen als ze te veel naar hun lezers zouden luisteren.
Maar ik heb het afgelopen jaar over zoveel voorbeelden gelezen hoe je de input van lezers kunt verwerken tot goede journalistiek en zelf gemerkt hoe leuk dat is, dat ik niet zou weten waarom je het niet zou doen. En het is zo makkelijk bovendien.
Bij NRC maak ik ze al maanden gek met de Feedbackloop of Engagement Ring van Hearken, waarmee input van lezers een onderdeel wordt van het journalistieke proces. In plaats van een bijzaak.
Credit: Hearken
3️⃣ Engagement is een makkie
Toen ik met deze nieuwsbrief begon, dacht ik dat het lastig zou zijn om genoeg praktische tips te vinden om de nieuwsbrief mee te vullen. Maar dat viel ontzettend mee. Het gaat immers om contact tussen mensen en dat hebben we iedere dag.
Het ding is dat je wel over een drempeltje moet: de deur openzetten en blijven vragen om input van lezers. En je hoeft ook niet met al je lezers koffie te gaan drinken, het gaat om de kwaliteit van wat je uitwisselt met je lezers, niet om hoe vaak je of hoeveel reacties je binnenkrijgt.
Het is natuurlijk belangrijk dat interactie met lezers onderdeel wordt van het redactieproces, maar als individuele redacteur kun je heel makkelijk beginnen. Nu maak ik deze nieuwsbrief misschien wat overbodig door te melden dat engagement heel makkelijk is, maar als het eenmaal in je systeem zit, krijg je er ontzettend veel voor terug.
Probeer je input te krijgen met je lezers, maar lukt het niet? Laat het weten! Ik denk graag met je mee.
Willen jullie nog een keertje stemmen?
Ik vind het hartstikke leuk, die duimpjes. Dus we gaan het nog een keertje doen.
👍🏻 Wil je volgende week een nieuwsbrief met een overzicht van alle Do it yourself’s van de nieuwsbrieven? Als wat ideetjes voor de goede voornemens voor 2020? Druk dan op het duimpje omhoog!
👎🏻 Wil je liever volgende week weer een gewone nieuwsbrief? Vind je het wel mooi zo na dit overzicht? Druk dan op het duimpje omlaag!
⭐️ Lees nog even verder
⚡️ Mijn ouders spioneerden bij de Volkskrant en dit is wat ik leerde