Het publiek moet in het middelpunt van de journalistiek komen te staan. In De Nieuwe Lezer leg ik uit hoe iedereen op een redactie hier aan bij kan dragen.
Vragen, opmerkingen of aanvullingen? Stuur mij een mailtje op sophie.vanoostvoorn@gmail.com.
In deze 27ste (de tijd vliegt, vinden jullie niet?) nieuwsbrief ga ik het even wat anders aanpakken. Ik schrijf hier veel over wat ik denk dat er zou moet gebeuren op redacties, maar vandaag gaat het over wat ik de afgelopen twee jaar bij de Lezersdesk van NRC heb geleerd.
De Lezersdesk moet ervoor zorgen dat de journalistiek van NRC een zo groot mogelijke impact heeft. Ik houd me vooral bezig met hoe we de lezers kunnen betrekken bij onze journalistiek, want journalistiek wordt daar beter van.
✂️ Do it yourself: Jat een idee en houd het simpel
Een van de meest interessante tools waar ik aan mee heb gewerkt en die ik nog steeds heel veel gebruik, is het resultaat van ongegeneerd jatwerk. En niet eens mijn eigen jatwerk. Dat zit zo: Stijn Bronzwaer, voormalig adjunct-hoofdredacteur van NRC stuurde mij een jaar of anderhalf geleden een mailtje door met een link naar een artikel van The New York Times en een screenshot van een soort formuliertje met erbij iets van: zouden wij dit niet ook moeten doen?
En zo geschiedde. De ontwikkelaars van NRC maakte het tooltje na en we gebruiken het nu heel regelmatig om de lezers om input te vragen. Dit weekend overigens weer.
Het is een heel simpele tool: je kunt een vraag stellen aan de lezers (alle lezers, ook niet-abonnees kunnen via deze tool iets insturen) in het artikel en hun reactie wordt in ons geval naar de Lezersdesk gestuurd via de mail. En het werkt als een dolle. In verschillende gevallen kwamen er voorpagina-artikelen uit de informatie die we toegestuurd kregen en de tool leent zich ook voor iets vertrouwelijker onderwerpen, omdat de reacties niet openbaar worden gemaakt.
📌 Nice to know: Tips voor eenzame engagement evangelisten
In een van mijn eerste nieuwsbrieven schreef ik over hoe ik soms met mijn hoofd op m’n bureau lig te bonken. Ja, verandering gaat met horten en stoten, maar soms is het gewoon ontzettend frustrerend als iets weer niet goed gaat.
Laatst kwam ik een artikel tegen van Hearken met vier tips voor de eenzame engagement evangelisten. Hun tips vind je hier, maar ik geef er zelf ook twee.
Zoek soms de weg van minder weerstand: op alle redacties is een clubje redacteuren dat eigenlijk voor alles open staat, dat van alles wil proberen en het leuk vindt om met je mee te denken als je eerste (en tweede en derde) poging niet lukt. Zoek die mensen op als je iets nieuws wil proberen, want als het goed gaat, zijn zij ook de eerste die het aan hun collega’s vertellen en zo enthousiasme voor jouw project creëren.
Wees volhardend (ook als er eerst niet naar je geluisterd wordt): dit is een tip die ik zelf eigenlijk ook wat vaker moet opvolgen. Het is best spannend om een plan, waar je lang over na hebt gedacht en nu echt graag wil gaan uitvoeren, te presenteren aan je leidinggevende. Het goede nieuws is dat als je een goed plan hebt, je het ook mag gaan uitvoeren. Maar mocht het nou niet lukken, probeer het dan nog een keer of schaal terug en ga het dan stiekem wel doen.
📣 Food for thought: Lezers zijn echt niet altijd leuk
Onderdeel van het werk bij de Lezersdesk is het modereren van de reacties van lezers. Een project dat ik zelf twee jaar geleden heb opgezet en samen met David Haakman heb uitgevoerd. Dus over het algemeen vind ik modereren geen probleem.
Maar laatst maakten de lezers het echt te bont. Onderling afgeven op elkaar reacties, zeiken en zaniken over dat we niet snel genoeg moderen en ook samenzweringstheorieën waren niet van de lucht. Ik had echt het gevoel dat ik een kleuterklas aan het managen was in plaats van de reacties moderen van volwassen, over het algemeen hele slimme abonnees van NRC.
Maar ja, aan de andere kant stuurde een van onze trouwe reageerders ons wel nieuwjaarswensen begin dit jaar en bleek bij een bijeenkomst die we eerder organiseerden dat onze trouwe reageerders hartstikke blij zijn met de mogelijkheid tot reageren op onze website. Tja, dan blijf ik mijn kleuterklasje wel managen.
🙏🏻 Practice what you preach
Ik zou graag input van jullie in voor nieuwsbrief willen hebben. Dus heb jij een goede Do it yourself die je met de andere lezers zou willen delen? Stuur ‘m op! Dan zet ik het in mijn nieuwsbrief en zo helpen we elkaar! Of deel de nieuwsbrief met collega’s.
Tot volgende week!
⭐️ Vorige edities van De Nieuwe Lezer
⚡️ Uitleggen voor dummies aan dummies