Jullie zijn allemaal heel erg raar | Weet jij wie je lezer is?
Iedere week geef ik praktische tips over hoe om te gaan met De Nieuwe Lezer, voor iedereen die voorbereid wil zijn op de toekomst van de journalistiek.
Leuk dat je weer (of voor het eerst) mijn nieuwsbrief leest! Hoewel deze nieuwsbrief over lezers gaat, wil ik het eerst even over jullie hebben. Jullie zijn namelijk allemaal echt heel raar.
Joshua Benton, de directeur van Nieman Journalism Lab, zei dit tegen een volle zaal tijdens het congres Media van Morgen vorig jaar. Het probleem is, zo zei Benton, dat de mensen die journalistiek maken zelf ontzettend veel nieuws tot zich nemen op heel veel verschillende manieren. En dat doen gewone mensen niet. Hoe kunnen journalisten dan artikelen maken die wel passen bij wat de lezer wil?
Gewone mensen lezen niet meerdere kranten, hebben misschien één nieuwsapp op hun telefoon en zijn 99 procent van de tijd die ze online doorbrengen wat anders aan het doen dan nieuws lezen.
Aan het einde gaf Benton al een voorzetje voor een oplossing: Make news products that reach people that aren’t you.
✂️ Do it yourself: Waar zitten de gewone mensen dan wel?
Onderzoekers aan Northwestern University onderzochten wat bezoekers van lokale nieuwswebsites doen als ze niet het nieuws aan het lezen zijn. Ze analyseerden data van bezoekers van drie nieuwswebsites en keken naar hoeveel tijd diezelfde gebruikers doorbrachten in dezelfde maand op andere websites.
Bezoekers van The Chicago Tribune bijvoorbeeld, brachten maar 1,3 procent van de tijd die ze doorbrachten op het internet door op de website van de krant.
Wat kun je met deze informatie? Door je competitie in de gaten te houden, zeggen de onderzoekers, helpt het makers van journalistieke websites de strategieën van de andere websites te doorgronden. Daarnaast voorkomt het dat ze iets gaan maken wat op andere websites al beschikbaar is en misschien elders al veel beter wordt gedaan.
En als ik daar iets aan toe mag voegen: door naar andere websites te kijken en die te vergelijken met de website waar je voor werkt, krijg je iets mee van het perspectief van de lezer. Wat kun je leren van die andere website? Is dit wellicht toepasbaar op de website waar je voor werkt?
📌 Nice to know: Het beeld dat journalisten hebben van hun lezers klopt niet
Door alle digitale tools hebben journalisten een veel beter beeld van wie hun lezer is. Toch? Dat dachten ze bij Tow Center for Digital Journalism ook. Het was de hypothese van hun onderzoek.
Maar dat viel tegen. Ze interviewden journalisten van verschillende publicaties. Daaruit bleek dat velen het beeld dat ze hebben van lezers nog op dezelfde manier construeren als journalisten deden in de jaren 70. Bijvoorbeeld op basis van vrienden en familie, maar ook bronnen en collega’s.
Maar hoe los je dat op? Volgens de onderzoekers is het niet genoeg om journalisten ervan te overtuigen dat interactie met lezers belangrijk is of aan de hand van data te laten zien of een artikel succesvol was. In plaats daarvan moet er aandacht besteed worden aan de mate waarin het beeld dat de journalist van zijn of haar lezer heeft, overeenkomt met de realiteit.
Om het beeld van de lezer te veranderen, schrijven de onderzoekers, moeten redacties diverser worden.
“Increased newsroom diversity might be the most effective way to ensure that journalists’ perceptions of readers accurately reflect the audiences for their work.”
📣 Food for thought: Wat doe je als je weet wat de lezer wil?
Stel, na het lezen van deze nieuwsbrief ga je uitvoerig onderzoek doen naar je lezers en na een tijdje weet je ongeveer wie ze zijn, waar ze vandaan komen én wat ze willen lezen. Wat doe je dan? Loont het om te doen wat je lezers willen?
In het Verenigd Koninkrijk zijn twee redacties meer artikelen gaan brengen waar ze van wisten dat hun lezers er geïnteresseerd in zouden zijn. Bij The Guardian, bijvoorbeeld. In dit artikel vertelt Lee Glendinning, membership editor, dat ze ervoor kiezen om onderwerpen die met de meeste lezers te resoneren extra aandacht te geven. Informatie die ze hebben verzameld door middel van gesprekken die ze voeren met lezers.
Ook bij The Times of London hebben ze hun content strategie aangepast op de voorkeuren van hun lezers. Ze namen de laatste duizend artikelen en gaven ze tags over onderwerp, genre en geografie. Daarnaast werd er gekeken hoe goed die artikelen gewaardeerd werden op basis van onder meer leestijd en aantal reacties.
Nu zet de redactie minder artikelen op de homepage en wordt er meer gefocust op interactie met lezers. Dit leidde tot een toename van 25 procent van het aantal minuten dat lezers doorbrengen op de website.
🙏🏻 De rollen omgedraaid: Practice what you preach
Zoals je wellicht gelezen hebt in het bevestigingsmailtje dat je krijgt als je je hebt ingeschreven voor deze nieuwsbrief ben ik erg benieuwd wie jullie allemaal zijn.
Reply op deze mail en vertel: waarom heb je je ingeschreven en wat jouw grootste uitdaging is als het gaat om lezers, abonnees, luisteraars, kijkers of leden. En waar zou je meer over willen weten?
Of vertel me wat je van de nieuwsbrief vindt! Met jullie feedback kan ik volgende week een nog leukere nieuwsbrief maken.