Het publiek moet in het middelpunt van de journalistiek komen te staan. In De Nieuwe Lezer leg ik uit hoe iedereen op een redactie hier aan bij kan dragen.
“Fundamentally, people will use media that help them be who they want to be, do what they want to do, and showcase a version of who they are and of what they do that they like. “
- Rasmus Kleis Nielsen
Heb je vragen, opmerkingen of aanvullingen over of op deze nieuwsbrief? Mail!
Ik heb me de afgelopen weken opnieuw zitten verbazen over de gigantische hoeveelheid stukken die geproduceerd werden. Net als in het begin van de eerste lockdown schoten redacties in de produceerstand.
Waarom maken redacties eigenlijk zoveel stukken?
Ik schreef al eerder over dit artikel van Thomas Bakdael waarin die vraag beantwoord deels wordt. Bakdael legt het verband met hoe redacties gewend zijn te produceren: voor een krant. De artikelen verschijnen natuurlijk ook allemaal online, maar de krant is de mal die gevuld moet worden. En voor een krant is volume belangrijk: een lekkere dikke zaterdagkrant, een hele bijlage over onderwerp x, een extra spread over onderwerp y. Zo is het idee ontstaan dat grote volume gelijk staat aan hoge waarde.
“With digital we lost the value of volume, and there is no good way to get it back. But this is also what is holding back most traditional publications. They are so used to the idea that volume equals value that they couldn't change.”
Toen kwam het internet en ook in de eerste decennia van online journalistiek was volume waardevol, namelijk voor het verdienmodel. In de jaren 00 en 10 verdienden veel titels hun geld met advertenties. Dus loonde het opnieuw om zoveel mogelijk te produceren: hoe meer stukken, hoe meer kliks, hoe meer geld.
In de eerste aflevering van de podcast Original Reporting komt Jeff Jarvis, professor journalistiek aan de City Univsersity of New York, aan het woord over deze periode, die ze The Aggregation Era noemen. Jarvis schreef in 2007 al een blog waarin hij bepleit te stoppen met zoveel mogelijk produceren, want het is niet meer nodig. Kranten moesten voorheen compleet zijn en over alles schrijven, maar ook in 2007 hoefde dat al niet meer. Linken naar andermans producties volstaat, aldus Jarvis.
“Instead of saying, “we should have that” (and replicating what is already out there) you say, “what do we do best?” That is, “what is our unique value?” It means that when you sit down to see a story that others have worked on, you should ask, “can we do it better?” If not, then link. And devote your time to what you can do better.”
Fast forward dertien jaar. Advertenties zijn een stuk minder belangrijk geworden voor ons verdienmodel. Lezers daarentegen zijn een hele belangrijke bron van inkomsten geworden. En toch blijven redacties tegen de klippen op heel veel artikelen produceren. Terwijl we zien dat niet alles gelezen wordt, dus groot volume heeft geen waarde meer voor ons verdienmodel.
Redacties moeten op zoek naar een andere manier om waarde toe te kennen aan hun journalistiek, want volume is niet per se meer waardevol. Maar hoe doe je dat? Ik denk dat de vraag die Jeff Jarvis stelt een goed startpunt is: wat is de unieke waarde van de journalistiek die we maken?
Als redacties die vraag gaan beantwoorden, moeten ze kritisch gaan kijken naar wat ze produceren en zich afvragen: past dit bij waar we goed in zijn? En daar zou ik graag aan willen toevoegen: welke artikelen vinden de lezers van grote waarde?
Ik vermoed dat redacties een hoop tijd overhouden als ze deze twee vragen als ze op deze manier gaan selecteren wat ze wel en niet maken. En daarmee lossen ze twee schaarstes op: de tijd van de redacteuren en de aandacht van de lezer. Dan kan tijd geïnvesteerd worden in waar redacties en lezers waarde aan hechten, in plaats van iedere dag een mal vullen omdat we het nu eenmaal zo gewend zijn.
👍🏻 Tip hoekje
Leuk verhaal, maar wat kun je hier als redacteur mee? Van de zomer schreef ik over hoe redacteuren zelf waarde kunnen toekennen aan hun stukken, met hulp van de lezers. In vijf stappen zelfs. Hoe dat moet, lees je hier.
🔖 Vorige edities van De Nieuwe Lezer
💪🏼'De lezer is de krant de baas geworden.' Dat lijkt me hoog tijd
⁉️ Wat betekenen kliks nu echt en zo maak je journalistiek waardevoller