Welkom bij het tweede seizoen van De Nieuwe Lezer!
Wat zijn jullie speerpunten voor het komende jaar?
Het publiek moet in het middelpunt van de journalistiek komen te staan. In De Nieuwe Lezer leg ik uit hoe iedereen op een redactie hier aan bij kan dragen.
“Fundamentally, people will use media that help them be who they want to be, do what they want to do, and showcase a version of who they are and of what they do that they like. “
- Rasmus Kleis Nielsen
Heb je vragen, opmerkingen of aanvullingen over of op deze nieuwsbrief? Mail!
Doen nieuwsbrieven eigenlijk aan seizoenen? Ik weet het niet, maar het voelt wel alsof ik aan een nieuw seizoen begin. Nog niet eerder verstuurde ik mijn nieuwsbrief twee weken niet en ik ben zongebruind en uitgerust teruggekeerd uit de Italiaanse Dolomieten.
Daarnaast krijg ik altijd zo’n nieuw schooljaar gevoel van september. Alles is fris, alles is mogelijk en je mag nieuwe schriften kopen. Ik niet, want ik heb een gigantische voorraad schriften en notitieboekjes die ik eerst op moet maken.
Maar wat betekent het nu, een nieuw seizoen? Ik heb geprobeerd wat aanpassingen te doen aan de vormgeving van deze brief, maar dat lukte niet. Dus ik zal het toch van de inhoud moeten hebben. Voorlopig ben ik nog steeds erg blij met de rubriekloze vorm van deze nieuwsbrief, dus dat ga ik ook niet veranderen.
We hebben een gek jaar voor de boeg. Amerikaanse verkiezingen, Nederlandse verkiezingen, waarna een kabinet gevormd moet worden, een economie die door vadertje staat in het zadel wordt gehouden, krijgen we wel een vaccin of niet, komt er een tweede golf en daarmee weer een lockdown?
En voor de journalistiek zelf wordt het ook een spannend jaar: hoe ontwikkelt de advertentiemarkt zich, blijven al die nieuwe corona-abonnees of zeggen ze op, gaan we eindelijk geld verdienen aan podcasts en hoe dan?
Ik wil in dit nieuwe seizoen nieuwsbrieven maken die nog beter passen bij de actualiteit én bij jullie vraag. Nu heb ik zelf al een lijstje gemaakt van thema's en onderwerpen waar ik me op wil focussen de komende tijd, maar ik wil heel graag van jullie weten met welke vragen over journalistieke engagement jullie zitten. Dat kan van alles zijn: van praktische problemen, tot vragen over engagement in het algemeen.
Hier is mijn lijstje
Verkiezingen & corona - daar heb ik natuurlijk al flink wat over geschreven, maar het is onvermijdelijk dat er nog meer nieuwsbrieven over komen.
Servicejournalistiek - een van mijn favoriete vormen van journalistiek waarin de lezer centraal staat.
Diversiteit - hoe spreek je een divers (in alle opzichten) publiek aan?
Transparantie - een bekend stokpaardje, maar oh zo belangrijk.
En natuurlijk: lezers betrekken bij verslaggeving.
Dus aan jullie de vraag: wat zijn jullie speerpunten voor het komende jaar? Hebben jullie grote plannen? Hoe kan mijn nieuwsbrief jullie beter helpen om lezers te betrekken bij de artikelen die je maakt?
Laat het weten en dan kan ik deze lijst verder aanvullen!
👍🏻 Tip hoekje
Hier nog een paar stukken die ik de afgelopen tijd las en graag met jullie wil delen.
👉🏼 In deze nieuwsbrief besteed ik vaak aandacht aan wie lezers nu eigenlijk zijn en dat journalisten niet altijd een goed beeld hebben van hun lezers. De auteur van dit stuk stelt dat je er ook bij stil moet staan welke afkomst je lezers hebben en dat dit voor veel journalisten een blinde vlek is. Ik kan wel stellen dat ik daarbij hoor. Gelukkig geeft de auteur een tip.
One of my former colleagues used to encourage Times correspondents to write their articles in the same voice they would use at a dinner party full of intellectually curious guests. (…) Imagine that your dinner party guests are a diverse lot — which ought to be far more common than it is in America — and that your goal is not to have any of them flinch during the main course as you hold court.
👉🏼 In deze nieuwsbrief van Adam Twinworth las ik een interessante kijk op journalistiek engagement:
In an age of increasing attacks on our journalism, that context, and the trust it engenders, are vital weapons in our armoury. It’s not just about subscribers and cash, it’s also about delivering the ability to get trusted reporting to the people who genuinely need it.
The secret at the heart of audience engagement is context.
Ik heb weleens geschreven dat transparantie de stille motor is achter engagement. Zo lang je lezers niet vertelt wat je doet en waarom je dat doet, is de kans klein dat ze antwoord geven als je ze een vraag stelt. Maar misschien is context wel een betere motor: het is een breder begrip en behelst ook wat goede journalistiek onderscheidt van nieuws.
👉🏼 Ik las veel stukken over hoe redacties hun lezers betrekken bij het journalistieke proces en wat dat zoal oplevert, zoals in dit artikel.
Although editorial decisions are still made by our editors and journalists, the fact that we can have a pool of thousands of advisors that in practice, are our eyes and ears in the streets, has proven key to our publishing process.
Ik zie steeds vaker dat redacties een panel van lezers vormen die ze bestoken met vragen over hun verslaggeving en actualiteit. De Open Redactie van de Volkskrant is daar een voorbeeld van, maar ook het nieuwe project van AT5 waarbij ze een panel hebben gevormd. Ik zit nu in het panel en ik ben heel benieuwd wat hier zoal uit gaat komen. Ik houd jullie op de hoogte.