Het publiek moet in het middelpunt van de journalistiek komen te staan. In De Nieuwe Lezer leg ik uit hoe iedereen op een redactie hier aan bij kan dragen.
“Fundamentally, people will use media that help them be who they want to be, do what they want to do, and showcase a version of who they are and of what they do that they like. “
- Rasmus Kleis Nielsen
Heb je vragen, opmerkingen of aanvullingen over of op deze nieuwsbrief? Mail!
Ik was al lekker begonnen met terugblikken, maar nadat het land op slot werd gegooid, had ik helemaal geen zin meer om na te denken over het afgelopen jaar. Ja, we hebben van alles geleerd in 2020 maar ik heb vooral zin om vooruit te kijken.
Gelukkig klotsen de voorspellingen voor 2021 tegen de plinten bij Nieman Lab en het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. Heel veel voorspellingen gingen over hoe we lezers beter van dienst kunnen en moeten zijn. Dit zijn de voorspellingen die ik het interessantste vind: veel over lezers, hun behoeftes en vertrouwen in de journalistiek, maar ook over verdienmodellen en diversiteit.
People won’t renew - Jody Brannon
Een vrij zwartgallige voorspelling, maar misschien wel een hele reeële. We hebben afgelopen jaar natuurlijk gezien dat veel mensen een abonnement of lidmaatschap namen op een nieuwsmedium, met juichende uitgevers als gevolg. Maar stelt Branonn, directeur van Center for Journalism and Liberty, reken er maar niet op dat al die mensen hun abonnement of lidmaatschap gaan verlengen. Eigenlijk, schrijft ze, blijft alles hetzelfde.
“Then they’ll return to relying on the convenient social pipelines filled with fluff and fakery, namely Facebook, Instagram, and Google. (Little will change at those platforms beyond hiring more lawyers to fight regulators and federal officials).”
A newspaper renaissance reached by stopping the presses - Jim Friedlich
Ieder jaar wordt er wel weer een voorspelling gedaan over de toekomst van de papieren krant, of beter gezegd: het einde van de papieren krant. Dit jaar waagt Jim Friedlich, de ceo van Lenfest Institute for Journalism, zich aan het onderwerp. 2021 wordt het jaar waarin de vraag, waar alleen over gefluisterd wordt, in het openbaar besproken, schrijft hij. Want met het hybride abonnementsmodel is er een model dat echt toekomstbestendig is.
“The sooner and more candidly newspapers embrace a future less focused on print, the better. Their readers figured this out years ago.”
Declining trust forces publishers to claim (or disclaim) values - Tanya Cordrey
De consumenten vandaag de dag willen weten waar merken voor staan. In veel industrieën spreken merken hun doelen en waarden uit en streven ze ernaar om die na te leven. Maar redacties spreken zich niet uit en dat wordt een steeds groter probleem, schrijft Tanya Cordrey, voormalig chef online van The Guardian. Want, doordat ze zich niet uitspreken over hun waarden, moeten gebruikers het maar zelf interpreteren en dat gaat mis.
“So, in 2021, a handful of publishers will likely look at their roadmap and dedicate a certain percentage of tech and product team resources to build, test, and learn about trust: How it is won, lost, and perceived.”
You build trust by helping your readers - Mandy Jenkins
Het zou mooi zijn als redacties stoppen met het excuus dat er geen tijd is om vragen van lezers te beantwoorden. Bij twee lokale nieuwswebsites in Ohio hebben ze maar twee fulltime journalisten in dienst en ook daar maken ze tijd voor het beantwoorden van vragen. En het werkt, schrijft Mandy Jenkins, general manager van The Compass Experiment, want hoewel het niet de meest sexy verhalen waren, werd deze servicejournalistiek erg goed gelezen.
“When we in the media have to work hard to earn the audience’s trust, service journalism is a way to build bridges with even our fiercest critics by giving them the information they need to navigate daily life.”
The year we ask the audience what it needs - Franceso Zaffarano
Blijft de vraag naar journalistiek volgend jaar zo hoog als dit jaar, vraagt Francesco Zaffarano, hoofdredacteur van Will Media, zich af. Waarschijnlijk niet, maar het vertrouwen in de journalistiek is wel iets toegenomen. Hij ziet dat als het bewijs voor een verband tussen hoe goed journalistiek past bij de vraag en stijgend vertrouwen.
“Let’s make 2021 the year we start to listen to our audiences’ needs. That’s the only way we have a real chance to consolidate and increase the level of trust in the news after the pandemic.”
What have we done for you lately? - Jennifer Choi
Nog eentje over hoe redacties in 2021 hun lezers beter van dienst kunnen zijn. Jennifer Choi, managing director van het News Integrity Initiative, heeft een aantal vragen opgesteld die redacties zichzelf zouden moeten stellen en een goed antwoord op kunnen geven in 2021 om hun relevantie voor de lezers te verzekeren. Bijvoorbeeld:
“How does your news organization help audiences cut through the noise to get the information they need to civically empower themselves? How do you measure that?”
Get representative, or die trying - Hadjar Benmiloud
Alleen nieuwsmedia die werken aan diversiteit op de redactie, zullen overleven, schrijft Hadjar Benmiloud, oprichter van Vileine. De relevantie van media zal in toenemende mate overeenkomen met hun afspiegeling van de realiteit.
“Every newsroom in the world where “diversity” is mentioned will sink or swim based on its understanding of journalism’s fundamental need for representation in a falling economy and rising information war.”
En dan hier nog een paar voorspellingen van mijn collega-voorspellers bij het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek.
In 2021 wil ik geen dagcijfers meer zien - Xander van Uffelen
Er is dit jaar meer waardering gekomen voor datajournalistiek, zegt Xander van Uffelen, chef datajournalistiek en projectleider Open Redactie bij de Volkskrant. Meer deelredacties kloppen bij zijn team aan om hulp te vragen bij het maken van cijfermatig onderbouwde verhalen, want redacteuren hoeven niet meer alles te kunnen.
“We werken daardoor projectmatiger en hebben binnen de krant meer samenwerking rondom thema’s, daardoor laat je de traditionele redactie-indeling meer los.”
Het is tijd voor grondige zelfanalyse van de media - Zoë Papaikonomou
Redacties mogen de kritische houding die ze hebben naar instituten ook wel eens op zichzelf betrekken, zegt Zoë Papaikonomou, onderzoeksjournalist, mediadocent, podcastmakers en onderzoeker. Want er gaat nog een hoop mis binnen de journalistiek. Neem de freelance-constructies waar veel redacties mee werken, daar schrijft niemand over, zegt ze.
“Zelfregulering vergroot ook de betrouwbaarheid van de journalistiek. Dat gaat nog belangrijker worden, in een jaar met corona en verkiezingen.”
In 2021 is het podcastlandschap echt nog niet verzadigd - Misha Melita
Last but not least, NRC-collega Misha Melita voorspelt dat 2021 het jaar wordt van fictie voor podcasts. Hiermee kunnen podcastmakers jongere luisteraars bereiken, maar ook juist ouderen die nog herinneringen hebben van het gezamenlijk radio luisteren van vroeger. Zo worden podcasts ook entertainment, of films voor je oren.
“Je kunt de grens van het luisteren oprekken en spelen met de relatie tot de luisteraar. De kracht van podcasts is dat het zo divers is en er zo veel mogelijk is.”
Ik wens jullie een hele fijne kerst en een heel gelukkig en gevaccineerd 2021! Ik ga het even een paar weken rustig aan doen, op 9 januari slide ik weer in jullie inboxen.
Het beste van De Nieuwe Lezer uit 2020
Toch nog even een kleine terugblik: dit waren mijn beste nieuwsbrieven van dit jaar.
💩 The shit is gonna hit the fan
💪🏼 Word de baas over je eigen leescijfers
🙅🏼♀️ We moeten stoppen met blauwhelmen