Wat is het glaasje water bij de wijn voor jouw lezers?
Of: wat zijn de latente behoeftes van jouw lezers?
Het publiek moet in het middelpunt van de journalistiek komen te staan. In De Nieuwe Lezer leg ik uit hoe iedereen op een redactie hier aan bij kan dragen.
“Fundamentally, people will use media that help them be who they want to be, do what they want to do, and showcase a version of who they are and of what they do that they like. “
- Rasmus Kleis Nielsen
Heb je vragen, opmerkingen of aanvullingen over of op deze nieuwsbrief? Mail!
Dit is zo’n week dat ik graag een GPT-3 algoritme tot mijn beschikking had en het schrijven van deze nieuwsbrief een keertje aan iemand anders kon over laten. Bij NRC lanceerden we deze week de nieuwe app NRC Audio, en ik kan je vertellen dat in de verspreiding van zoiets best wat werk gaat zitten. Dus, een lekker compact briefje deze week.
Veel van wat we doen op redacties, zoals nieuwe apps lanceren, gaat over het inspelen op de latente behoeftes van mensen, behoeftes waarvan je zelf eigenlijk niet wist dat je ze had, maar waar je dan toch in voorzien wordt. Hetzelfde als dat je een glas water bij een glas wijn of een kop koffie krijgt in horeca-etablissementen. Of pinda’s bij je biertje, ook om ervoor te zorgen dat je door de dorst sneller drinkt.
Eigenlijk maken redacties de hele tijd inschattingen over de latente behoeftes van hun publiek over wat ze zouden willen weten, maar zoals ik vorig jaar schreef, hebben journalisten niet altijd een goed beeld van wie hun lezer is en wat die wil. In de horeca is het misschien een stuk makkelijker om te verzinnen wat de gasten zouden willen, maar hoe zouden we toch ook in de journalistiek beter kunnen inspelen op de behoeftes van lezers?
Of kunnen redacties het wel?
Als ik naar mezelf kijk, ben ik toch ook wel vaak bezig met waarom ik vind waarom de lezers onze stukken moeten lezen of een app moeten downloaden, niet met waarom de lezer dat zou willen. Een tijd terug las ik een interessant interview over hoe ze dit bij de Volkskrant aanpakken. Daar proberen ze in te spelen op de verschillende behoeftes die lezers op verschillende momenten van de dag hebben. ’s Ochtends lezen hun lezers graag nieuws, ’s avonds willen ze meer ontspannen.
Tijdens de pandemie hebben redacties laten zien dat ze eigenlijk best goed zijn in het inspelen op de behoeftes van lezers. Je struikelde over de grote vragenstukken over het coronavirus, Q&A’s met redacteuren en gidsen met wat men allemaal thuis zou kunnen doen tijdens de lockdown. Bij The Telegraph vroegen ze zich af hoe ze hun lezers zo goed mogelijk konden ondersteunen tijdens de pandemie en de verbinding met hen konden zoeken. Het resultaat was een hub waar lezers elkaar konden vinden, compleet met nieuwsbrieven en podcasts met praktische tips en positieve verhalen.
Redacties kunnen zelfs nog een stapje verder gaan, zei NRC-collega Sarah Ouwerkerk tegen me deze week, die me ook het idee gaf voor het onderwerp van deze brief. Wat als redacties nu gaan anticiperen op de behoeftes die lezers in de toekomst zullen hebben? Het voorbeeld dat ze noemde was als volgt: het regent nu best veel, maar het zit er dik in dat we weer een droog voorjaar en zomer krijgen volgend jaar. Dus wat nu als we een artikel schrijven over hoe lezers regenwater kunnen opvangen, zodat ze er in droge periodes wat aan hebben? In plaats van nu op te schrijven dat we nog steeds niet van het neerslagtekort af zijn, geef je de lezers een handvat om iets te doen aan hun eigen situatie.
Een soort vooruitblikkende, constructieve journalistiek. Dit zou je natuurlijk ook kunnen doen met, ik noem maar wat, de verkiezingen. Rond dit soort geplande evenementen kun je als redactie ook prima verzinnen wat de behoeftes van de lezers op dat moment zullen zijn. Dus channel je inner-ober en bedenk wat het glaasje water bij de wijn voor jouw lezers is.
🔖 Vorige edities van De Nieuwe Lezer
🤷🏼♀️ Ik heb geen oplossing voor de filterbubbels, helaas