Help de lezer de verkiezingen door!
Drie tips om de lezer zonder kleerscheuren er doorheen te helpen
Het publiek moet in het middelpunt van de journalistiek komen te staan. In De Nieuwe Lezer leg ik uit hoe iedereen op een redactie hier aan bij kan dragen.
“Fundamentally, people will use media that help them be who they want to be, do what they want to do, and showcase a version of who they are and of what they do that they like. “
- Rasmus Kleis Nielsen
Heb je vragen, opmerkingen of aanvullingen over of op deze nieuwsbrief? Mail!
Ja, het is zaterdag en De Nieuwe Lezer is er al! De openingsratio van m’n brief daalde nogal de laatste weken, dus ik probeer het de komende weken even op zaterdag. Laat vooral weten wat je ervan vindt! Over naar de orde van de dag.
Met de Amerikaanse verkiezingen voor de deur ontploft mijn inbox van tips over hoe redacties de verkiezingen moeten aanpakken. Dat is voor ons in Nederland mooi meegenomen, want wij kunnen leren van hun best practices. Gelukkig hebben wij geen losgeslagen puber als baas van het land, maar ik stel voor dat we in een tijd van steeds grotere polarisatie bij de komende verkiezingen extra ons best gaan doen om de lezer er zonder kleerscheuren doorheen te helpen. Dus heb ik een drietal tips op een rij gezet waarvan ik hoop dat jullie er iets mee kunnen.
Wees je bewust van de emotionele staat van de lezer
Voor ik verder ga over wat redacties wel en niet zouden moeten doen in campagne- en verkiezingstijd eerst even dit: uit onderzoek is gebleken dat politieke evenementen en nieuws over politiek kan leiden tot negatieve emoties bij mensen. Voor die mensen is nieuws over politiek een dagelijkse herinnering aan hun machteloosheid, aan problemen waar ze niks aan kunnen doen.
We kunnen moeilijk alleen maar over de leuke dingen van de campagne en verkiezingen schrijven, maar het leukste van alles is natuurlijk dat je aan het eind mag stemmen. In het onderzoek staat ook dat de negatieve gevoelens zich vaak uiten in motivatie om er iets aan te doen, om het systeem waar de respondenten zich slecht bij voelden te veranderen. En dat is een mooi bruggetje naar mijn volgende tip.
Maak een stemgids samen met de lezers
Ik denk dat redacties een belangrijke taak hebben in het overzicht bieden van belangrijke informatie. Tijdens verkiezingen bestaat die uit de programma’s van de politieke partijen, dus wordt er vaak voor gekozen om een stemgids te maken. Election SOS heeft een serie nieuwsbrieven gemaakt met daarin handige tips om een stemgids te maken.
Zoals, stel een doel voor de stemgids. Vraag je af wie je wil bedienen met de gids, hoe ga je bepalen welke thema’s erin komen en welke vragen zouden de lezers hebben. Het doel moet uitvoerbaar zijn en gericht op de uitkomst, op wat er uiteindelijk in de gids komt.
Nog belangrijker: vraag de lezers welke kwesties zij belangrijk vinden bij de komende verkiezingen. De gids hoeft echt niet alleen maar te bestaan uit de wensen van de lezer, maar het is belangrijk om ze bij de gids te betrekken. Zo laat je zien dat je de lezers van dienst wil zijn en ze zullen geheid thema’s of onderwerpen aandragen waar je zelf niet aan gedacht had.
Het hoeft trouwens niet per se een standaardgids te zijn. Als je denkt dat je met een stel losse stukken de lezers beter van dienst kunt zijn, by all means: doe dat! Je kunt voor de jongere lezer die voor het eerst gaat stemmen een to-do-list maken, een serie nieuwsbrieven waarin de programma’s van de partijen kort worden samengevat of nog weer heel wat anders. Maar houd altijd de behoefte van de lezer in je achterhoofd, want nog meer dan anders gaat het erom dat we hen bedienen en van goede informatie voorzien.
Weet wat je wil bereiken
Nu ben ik al zo’n 500 woorden lang mijn agenda aan het doordouwen, maar het kan zo maar zijn dat je als redactie een ander doel hebt bij het verslag doen van de verkiezingen. Misschien zijn er thema’s die bij een vorige campagne onderbelicht zijn gebleven, wil je meer de straat op om te horen wat de mensen denken, wil je meer interviews doen met mensen die volgens de peilingen net wel of net niet de Kamer halen of wil je helemaal niks te maken hebben met peilingen.
Mijn punt, of eigenlijk dat van Jay Rosen, is: maak een plan en vertel het aan je lezers. Laat de campagne niet op je af komen, waardoor je misschien teveel met de wind meewaait en niet schrijft over waar jij over zou willen schrijven.
👍🏻 Tip hoekje
Laurens Vreekamp heeft samen met een aantal anderen een lijst gemaakt van alle Nederlandstalige medianieuwsbrieven. De lijst is inmiddels 38 nieuwsbrieven lang, misschien zit er nog wat leuks voor je tussen!
🔖 Vorige edities van De Nieuwe Lezer
🏅 ‘New rule: Cover what you do best’
💪🏼 'De lezer is de krant de baas geworden.' Dat lijkt me hoog tijd