Het is tijd. We have to go to the mattresses.
Iedere week geef ik praktische tips over hoe om te gaan met De Nieuwe Lezer, voor iedereen die voorbereid wil zijn op de toekomst van de journalistiek.
Ik kan me mateloos ergeren aan hoe traag innovatie in de journalistiek gaat. Als ik uit frustratie met m’n hoofd op mijn bureau lig te bonken of tegen collega’s sta te zeuren bij de vrijdagmiddagborrel vraag ik me af: hoe groot is de kans dat we weer een grote innovatie missen waardoor we de komende 20 jaar achter de feiten aan lopen te hollen?
En dat vroeg Jim Brady, directeur van een media consulting bedrijf, zich ook af. In zijn column There’s a reader revenue revolution happening. Will legacy news miss it - again? veegt hij de vloer aan met hoe innovatie in de journalistiek de afgelopen jaren is verlopen.
“When it comes to legacy news media and any new digital innovation, you can usually count on two things: The innovation will begin too late, and even when it does, it’s often a half-measure that doesn’t make up lost time.”
Hij gaat nog even verder met z’n roast, maar signaleert ook een nieuwe kans. De journalistiek moet weer in dienst komen te staan van het publiek. Brady schrijft dat wanneer de focus alleen maar bij de lezer komt te liggen de relatie tussen het publiek en de redacties verbetert. En hij vertelt ook hoe, vent naar m’n hart.
✂️ Do it yourself: Zo verbeter je de relatie met je lezers
Een aantal van de oplossingen die Brady bespreekt, heb ik in vorige nieuwsbrieven ook al eens beschreven. Zoals constructieve artikelen schrijven en vertellen aan de lezers over welke onderwerpen je schrijft. En hij heeft ook nog wat nieuwe tips.
Word weer mens: ik weet dat journalisten mensen zijn, meestal leuke mensen ook. Maar dat valt niet altijd af te lezen aan hun artikelen. Omdat journalisten al zo lang op een constitutioneel toontje schrijven, stelt Brady, is de journalistiek losgezongen van het publiek.
“It’s crucial we remind consumers that we live in the same communities they do. (…) “Write like you live here” is a crucial mantra, and we must be better at it.”
Een standpunt hebben: dit gaat niet over vertellen voor wie je stemt. Het gaat erom dat de redactie aan de lezers vertelt waar ze voor staat en dit laat zien in wat ze maakt. Dus slogans als ‘NRC denkt door’ of ‘Lees je in’ van De Volkskrant werken niet. Brady noemt een voorbeeld van een slogan van een plaatselijke krant uit Philadelphia:
“Philadelphia is a wonderful, crazy and flawed city, and we want to work with all of you to make it better.”
Deze gaat over wat de redactie doet, waar die voor staat en wat de lezers eraan hebben. Want, zegt Brady, er moet ook een verwijzing in zitten naar wat het betekent voor je lezers. Anders moet je opnieuw beginnen.
Ik noem deze voorbeelden omdat ze volgens mij in elkaars verlengde liggen. Zo lang journalisten niet durven te vertellen wie ze zijn, hoe kunnen ze dan vertellen waar ze voor staan? En jullie weten het stiekem wel. Waarvoor kom je ‘s ochtends je bed uit? Vertel het je lezers en word weer mens.
📌 Nice to know: Hoe zorg je voor meer impact?
Als we de lezer de hoogste prioriteit maken, moeten we ook er ook voor zorgen dat de lezer iets heeft aan de artikelen: dat ze impact maken. Daarom hebben ze bij The Bureau of Investigative Journalism een impact editor aangesteld. In een artikel op de website van Nieman Lab legt Miriam Wells uit wat haar nieuwe functie inhoudt.
Het is haar verantwoordelijkheid om de interactie tussen de journalisten en het publiek te monitoren tijdens de productie van de verhalen en erna en ze onderhoudt relaties tussen medewerkers en de belanghebbenden (het bureau krijgt fondsen om de artikelen te maken). Kortom: ze fungeert als een soort belangenbehartiger voor de artikelen.
“We know journalism cannot bring about change on its own — but it can be a really effective piece of a bigger movement of actors and events that do bring about change.”
Ook zorgt Wells ervoor dat de artikelen op zoveel mogelijk plekken te lezen zijn en zij probeert ook de relatie tussen de journalisten en de lezers te verbeteren, zodat de artikelen beter worden.
“In strengthening the networks and groups that are working on the issue you’re reporting on, the journalism can serve society and the communities it’s reporting on.”
📣 Food for thought: Going to the mattresses
Zouden redacties niet meer dit soort mensen moeten aanstellen? Iemand die ervoor zorgt dat de verhalen die gemaakt worden goed terechtkomen. Er zijn genoeg partijen die luid en duidelijk de journalistiek in diskrediet brengen, dus waarom knokken we dan niet terug?
Door, zoals Jim Brady schrijft, een standpunt in te nemen over het werk dat je doet, kunnen redacties al een eerste stap nemen. Het werk dat journalisten doen is hartstikke belangrijk. Journalistiek is verdorie de vierde macht. Dan hoeven we de onzin van types als Trump en Baudet toch niet te pikken?
Maar dat kunnen we niet alleen. Door een betere relatie met de lezers op te bouwen en ze te laten zien wat journalisten doen, en nog belangrijker waarom ze het doen, zal het publiek eerder geneigd zijn hen te steunen. Zoals bleek uit het onderzoek van The Trust Project, waar ik in de derde aflevering van De Nieuwe Lezer over schreef.
En hoe krijg je die lezers dan aan jouw kant? Make them an offer they can’t refuse.
🙏🏻 Practice what you preach
Ik heb een standpunt verzonnen voor De Nieuwe Lezer. Houd je vast, hier komt-ie:
Het publiek moet in het middelpunt van de journalistiek komen te staan. In De Nieuwe Lezer leg ik uit hoe iedereen op een redactie hier aan bij kan dragen.
Zoals Jim Brady voor schrijft: het bevat waar ik voor sta en wat de lezers eraan hebben. Ken jij Nederlandse redacties met goede slogans? Ik ben benieuwd! Reply op deze mail of mail me op sophie.vanoostvoorn@gmail.com.