Het publiek moet in het middelpunt van de journalistiek komen te staan. In De Nieuwe Lezer leg ik uit hoe iedereen op een redactie hier aan bij kan dragen.
Vragen, opmerkingen of aanvullingen? Stuur mij een mailtje op sophie.vanoostvoorn@gmail.com.
“Fundamentally, people will use media that help them be who they want to be, do what they want to do, and showcase a version of who they are and of what they do that they like. “
- Rasmus Kleis Nielsen
Ik heb iets toegevoegd aan het stukje hierboven. De quote van Nielsen uit het stuk over wat de coronacrisis kan betekenen voor de journalistiek bleef maar door mijn hoofd heen spoken. En als klap op de vuurpijl werd het bevestigd door wat ik zag: stukken die lezers helpen zijn over het algemeen populairder dan stukken die dat niet doen.
Laat ik even een misverstand uit de weg ruimen: ik zeg helemaal niet dat alle redacties vanaf nu alleen nog maar stukken mogen schrijven in de vorm van praktische vragenlijsten. Reportages, analyses, interviews en ook nieuwsberichten kunnen lezers helpen op de manier die Nielsen omschrijft.
Neem dit stuk van NRC van vorig jaar: ‘Help, mijn huis verhuist naar box 3’. Dit stuk kreeg ontzettend veel bezoek en wij dachten allemaal: zijn die lezers nu helemaal van het padje geraakt? Nee, het was gewoon een heel duidelijk stuk over een mogelijke aanpassing van het belastingstelsel voor huizenbezitters.
✂️ Do it yourself: Zo maak je oplossingsgerichte artikelen
In dit stuk op Medium las ik zes tips over hoe je jouw artikelen oplossingsgericht kunt maken. Naar aanleiding van een seminar van Solutions Journalism Network (die club waar ik laatst ook al over schreef) zette Mark Rice-Oxley, de schrijver van de goed nieuws nieuwsbrief The Upside van The Guardian, zes tips op een rij. Ik licht er hier een paar uit.
Begin met het probleem: je leest nu veel stukken over allerlei super sympathieke initiatieven om zo goed en zo kwaad als het gaat verlichting te brengen in de coronacrisis. Rice-Oxley stelt dat je eerst het probleem moet beschrijven om vervolgens de oplossing van het probleem te omschrijven. Dan kun je ook onderzoeken of de oplossing wel werkt en niet alleen maar sympathiek is.
Stel vragen aan je lezers: in zijn nieuwsbrief moedigt Rice-Oxley zijn lezers aan om hem te mailen met antwoorden op vragen als wat ben je aan het doen, wat zie je in de buurt gebeuren en hoe is het waar jij bent? De antwoorden op die vragen dienen als ideeën voor verhalen in zijn nieuwsbrief. Zoals een vrouw in Londen die in de straat een Zumbales gaf terwijl de deelnemers op hun balkon meededen.
Een paar weken terug schreef ik hier over The Urgency Index van Jay Rosen. In deze nieuwsbrief schrijft de oprichter van nieuwsbrievenprogramma Revue hoe dit toepasbaar is voor nieuwsbrieven.
📌 Nice to know: Agendajournalistiek 2.0
Hoe kun je lezers nog meer helpen in hun dagelijks leven? The Wall Street Journal is gestart met een tool die lezers kunnen integreren in hun agenda’s waardoor ze op de hoogte worden gesteld van belangrijke nieuwsevenementen. Alleen de belangrijkste evenementen worden aan de agenda’s toegevoegd. De items worden voorzien van links naar nieuwsartikelen en analyses.
Het artikel is interessant om te lezen. Zo wordt omschreven hoe ze de tool hebben getest en welke aanpassingen ze hebben gedaan.
The New York Times lanceerde een vergelijkbare tool voor de Olympische Winterspelen in 2018. Hartstikke leuk voor de sportfanaten. Zo’n tool heeft een vrij specifieke doelgroep. WSJ heeft twee agenda’s: eentje over economie en eentje over de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Hoe leuk zo het zijn om ook zoiets voor de verkiezingen volgend jaar te maken met alle belangrijke data erin.
📣 Food for thought: Zo stop je met
In maart schreef ik over hoe redacties hun productie terugschroeven en wat dat zoal oplevert. Maar hoe doe je dat? Hoe beslis je waar je mee stopt en waar je mee doorgaat? The Milwaukee Journal Sentinel heeft hier iets op gevonden. Het interessante is dat het een lopend proces is en niet een soort eenmalige actie. Het werkt zo: ze hebben een lijst van redactionele activiteiten gemaakt die niet bijdragen aan hun strategie waarin lezers centraal staan.
Ze bekijken al hun activiteiten en checken of die passen bij hun strategie. Die strategie hebben ze opgeknipt in vier brokjes:
Attract a new audience/segment
Engage that audience/segment
Know that audience/segment
Get that audience/segment to pay for a digital subscription
Als iets niet bijdraagt aan een van deze punten komt het op de ‘Stop doing list’. Ook activiteiten die wel bijdragen aan hun strategie maar niet werken, komen ze op de lijst te staan ter evaluatie. Want ze stoppen niet met alles dat op de lijst komt. Het idee is juist om eerst te kijken of de activiteit verbeterd kan worden en als dat niet lukt, wordt er wel mee gestopt en kan er ruimte ontstaan om nieuwe activiteiten te ontplooien die wel bijdragen aan hun strategie.
🙏🏻 Practice what you preach
Leuk dat je er nog bent, want ik heb een verzoekje. Ik ben opzoek naar een extra klus naast mijn werk bij NRC en ik vroeg me af of een van jullie iets voor me weet, bij voorkeur binnen de journalistiek. Wat ik allemaal kan?
Strategieën voor lezersinteractie organiseren en beheren.
Leescijfers analyseren en adviezen formuleren.
Nieuwsbrieven bedenken, maken en redigeren.
Campagnes (voor tekst, video en/of audio) opzetten en uitvoeren.
En als ik mezelf even een aanbeveling mag geven: ik ben een harde werker, enthousiast doch kritisch en slinger graag de vrijmibo aan.
Ligt er op jouw redactie nog werk voor het oprapen of heb je iets gehoord over een klus die gedaan moet worden? Of lijkt het je gewoon wel es leuk om op anderhalve meter een kop koffie met mij te gaan drinken of een keer videobellen? Ik hoor het graag!
⭐️ Vorige edities van De Nieuwe Lezer
⚡️ The first draft of history, hoe gaat die eruit zien?
⚡️ Zo houden we de bezoekcijfers op nieuwswebsites hoog na de coronacrisis