Goed nieuws! Nieuws helpt het publiek
En kán zelfs consumenten weerbaar maken tegen desinformatie
Het publiek moet in het middelpunt van de journalistiek komen te staan. In De Nieuwe Lezer leg ik uit hoe iedereen op een redactie hier aan bij kan dragen.
“Fundamentally, people will use media that help them be who they want to be, do what they want to do, and showcase a version of who they are and of what they do that they like. “
- Rasmus Kleis Nielsen
Heb je vragen, opmerkingen of aanvullingen over of op deze nieuwsbrief? Mail!
Nieuwsgebruik heeft positieve effecten op het bewustzijn van onwaarheden en in sommige gevallen neemt de kans af dat mensen in onwaarheden gaan geloven, blijkt uit nieuw onderzoek van Sacha Altay, Rasmus Kleis Nielsen en Richard Fletcher onder nieuwsconsumenten in het Verenigd Koninkrijk, India en Brazilië.
Het onderzoek ‘News Can Help! The Impact of News Media and Digital Platforms on Awareness of and Belief in Misinformation’ begon met de vraag wat het effect van het gebruik van nieuws en digitale platforms is op het bewustzijn van onwaarheden over Covid-19. Ook werd onderzocht of mensen vaker of minder vaak de onwaarheden geloofden als ze het nieuws volgen.
Aanleiding van het onderzoek waren onder meer claims over nieuwsorganisaties die hun publiek blootstellen aan onwaarheden over Covid-19 en zo desinformatie en samenzweringstheorieën een groter platform zouden geven. Die claims worden met dit onderzoek ontkracht.
Politieke kennis
Niet alleen leidt nieuwsgebruik tot meer bewustzijn van desinformatie, in twee van de drie onderzochte landen hebben mensen die het nieuws volgen ook meer politieke kennis. In het VK kwam dit met name door online nieuwsgebruik (offline was niet significant) en het consumeren van nieuws van publieke omroepen of kwaliteitstitels. Het gebruiken van digitale platforms als sociale media, zoekmachines en berichtendiensten leidde niet tot een toename van kennis over politiek.
Verder vonden de onderzoekers weinig ondersteuning voor het idee dat veel gebruikte nieuwsmedia zorgen voor een toename van het geloven van desinformatie, maar wel in een toename van het bewustzijn van desinformatie. In het VK leidde het gebruiken van nieuws van kwaliteitsmedia en publieke omroep zelfs tot meer weerstand tegen desinformatie.
Slecht nieuws
In het najaar schreef ik dat nieuws slecht nieuws is voor het nieuws. Dat ging met name over hoe het negatieve sentiment van nieuws dat leidt tot het vermijden van nieuws. In deze context klopt mijn bewering dus niet helemaal. Het nieuws kan dus goed nieuws zijn voor het nieuws, als instrument om bewustzijn van desinformatie te vergroten en zelfs om er meer weerstand tegen de creëren. Maar dit onderzoek toont wel weer aan hoe belangrijk het is dát mensen nieuws consumeren, zodat ze zich hopelijk weten te weren tegen desinformatie.
De uitkomsten van dit onderzoek zijn in ieder geval een aanmoediging voor journalisten, schrijven de onderzoekers. Redacties helpen mensen echt om beter geïnformeerd te raken. En dat is al heel goed nieuws op zich.
Vorige edities van De Nieuwe Lezer
👉🏻 Zo schrijf je beknopt én goed