Het publiek moet in het middelpunt van de journalistiek komen te staan. In De Nieuwe Lezer leg ik uit hoe iedereen op een redactie hier aan bij kan dragen.
“Fundamentally, people will use media that help them be who they want to be, do what they want to do, and showcase a version of who they are and of what they do that they like. “
- Rasmus Kleis Nielsen
Heb je vragen, opmerkingen of aanvullingen over of op deze nieuwsbrief? Mail!
Nog nooit in de geschiedenis van de mensheid hebben we meer woorden uitgebraakt, op zoveel plekken en met zo’n hoge snelheid. Met dat statement begint het boek ‘Smart Brevity’ van de oprichters van Axios (en Politico). Het boek gaat over de gelijknamige strategie om scherper te formuleren en helder te communiceren, om onszelf en anderen tijd te besparen. Je kent de vorm vast wel van Axios artikelen (anders hier een voorbeeld).
We weten dat iedereen minder tijd heeft, meer opties, eindeloze afleiding - toch blijven we hetzelfde aantal woorden maken. Of méér, schrijven bedenkers Jim Vandehei, Mike Allen en Roy Schwarz. Opgeschreven zoals dat al generaties lang gebeurt. En waarom? “Ons wordt geleerd dat lengte gelijk staat aan diepte en belangrijk.”
Het eerste hoofdstuk van het boek bevat een aantal ontnuchterende feiten, zoals: onderzoek heeft uitgewezen dat we gemiddeld 26 seconden besteden aan een stuk tekst en: we brengen minder dan 15 seconden door op de webpagina’s die we bezoeken.
De oplossing: aanpassen aan hoe mensen content consumeren - niet hoe je zou willen dat ze consumeren of hoe ze dat vroeger deden. Als je wil dat informatie blijft hangen bij mensen in een digitale wereld moet je het opnieuw uitvinden en opnieuw verpakken. Het begint bij te accepteren dat wat je maakt door de meeste mensen gescand of zelfs geskipt wordt.
Is korter dan altijd beter? Nee, zeggen ook de schrijvers van het boek. “Schrijf niet korter om korter te schrijven - je brengt meer ziel in je schrijven en je maakt het opvallender door direct, behulpzaam en tijd besparend te zijn. (…) Kort, niet oppervlakkig.”
Ik vind het een verhelderende methode en ik denk dat we er op redacties een hoop van kunnen leren. Zeker als het gaat over hoe we onze eigen producties waarderen: langer betekent beter. Maar geldt dat ook voor onze lezers? Na het lezen van het boek denk ik dat er meer aandacht moet zijn voor de vorm van een productie en hoe het de inhoud ondersteunt, beter maakt en makkelijker te consumeren is voor het publiek. Daarom vandaag wat tips uit het boek!
Hoe pas je het toe?
Bedenk hoe je informatie wil consumeren of hoe je iets juicy zou vertellen als je een biertje zit te drinken met je vrienden (A muscular tease) voor de eerste zin. Mensen willen iets nieuws weten, iets onthullends, iets spannends (One strong first sentence). Vervolgens willen ze dat je het in de context plaatst en uitlegt (Why it matters). Daarna, gevolgd door een visuele of verbale aanwijzing, besluiten ze of ze nog meer willen weten (Go deeper).
“We vertellen lezers ‘what’s new’ en ‘why it matters’ en geven ze de mogelijkheid om er dieper in te duiken. Maar als ze dat niet willen en maar 200 woorden willen lezen, krijgen ze de 200 meest krachtige en bruikbare woorden die ze ooit hebben gekregen.”
“Put your readers first”
Bedenk wie je wil bereiken met wat je opschrijft. Ook als je voor een groep schrijft: verzin één persoon en bedenk wat je wil dat die persoon specifiek onthoudt uit je verhaal. Als je tegen iedereen wil praten, bereik je meestal niemand. We leiden mensen af van wat we echt proberen te vertellen in plaats van gewoon zeggen wat we bedoelen. Don’t be fancy - be effective.
Betekent dit dan het einde van de mooie longreads? Welnee, maar de sleutel is hier: ondersteunt de vorm de inhoud? Of schrijf je gewoon een analyse van 800 woorden omdat je het nu eenmaal zo gewend bent?
Zes woorden
Volgens de Smart Brevity methode schrijf je de beste onderwerpregels in zes woorden. Dat is belangrijk, zeggen de schrijvers, want onze hersenen maken snel beslissingen: doorklikken of verder scrollen, lezen of negeren, onthouden of vergeten. Daarnaast past een onderwerpregel van zes woorden ook in de weergave van je mail op mobiel.
Gebruik emoji’s
Door een emoji te gebruiken in de onderwerpregel van je mail maak je je mail gelijk onderscheidend van de rest. We strijden immers om aandacht, dus dan is iedere truc toegestaan. Gebruik ze wel spaarzaam, zodat je geen boomer vibe uitstraalt.
Tips en trucs voor nieuwsbrieven
Geen tijd verspillen: vertel hoeveel tijd je vraagt van je lezer en waarvoor
Geen rommeltje maken: maak de nieuwsbrief easy on the eyes (weinig toeters en bellen)
Geef je items nummers en check de totale lengte: onder 1.000 worden is perfect
Gebruik mooie afbeeldingen, geen stockbeeld dat niks toevoegt
Eindig de nieuwsbrief met iets leuks of persoonlijks
Simpele grafieken of afbeeldingen die een duidelijk verhaal vertellen zijn goud
Tips en trucs voor sociale media
Geef je publiek iets: een idee, een geintje (vraag ze niet op om iets te klikken)
Vertel ze maar één ding: een teasend nieuwtje, een spannende quote, een opvallend feitje
Kies het allerduidelijkste beeld (ook op Facebook en Twitter)
Gebruik emoji’s om overzicht te creëren en aandacht te trekken
Last but not least: ik werd geïnterviewd door Liselotte Idema over deze nieuwsbrief! Dat was harstikke leuk - lees het interview hier.
Vorige edities van De Nieuwe Lezer
👉🏻 ChatGPT hielp me bij deze nieuwsbrief