Het publiek moet in het middelpunt van de journalistiek komen te staan. In De Nieuwe Lezer leg ik uit hoe iedereen op een redactie hier aan bij kan dragen.
“Fundamentally, people will use media that help them be who they want to be, do what they want to do, and showcase a version of who they are and of what they do that they like. “
- Rasmus Kleis Nielsen
Heb je vragen, opmerkingen of aanvullingen over of op deze nieuwsbrief? Mail!
Welkom bij het derde seizoen van De Nieuwe Lezer! Ik heb twee heerlijke weken in de Dolomieten doorgebracht en ben zo zen als een berggeit. Alleen nog even zien hoe ik dat gevoel zo lang mogelijk vasthoud.
Ik weet niet hoe dat op jullie redacties is, maar ik vind september altijd een fijne maand. Iedereen komt weer terug van vakantie (je krijgt niet meer om het mailtje dat je stuurt een afwezigheidsmelding) en er worden dolle plannen gemaakt voor het komende werkjaar. Beginnen met een (relatief) schone lei en lekker plannetjes bekokstoven.
Zo aan het begin van een nieuw werkjaar vind ik het ook altijd prettig om even te kijken naar hoe ik mijn werkweken en -dagen inricht. Om ervoor te zorgen dat ik niet eindeloos met mail bezig blijf en bij ieder Slackje in de houding spring, maar vooral om het plezier in mijn werk te vergroten. De doelen even op een rijtje te zetten en bedenken hoe ik die ga behalen, want dat is natuurlijk wel waar het uiteindelijk over gaat: leuk werk doen dat wat oplevert.
`Maar bij het maken van plannen en het stellen van doelen voor engagement projecten liep ik altijd tegen hetzelfde doel aan: hoe maak je het succes meetbaar? Dat is natuurlijk belangrijk bij het presenteren van de plannen: engagement is hartstikke leuk, maar het moet ook wat opleveren allemaal. Maar dat is best lastig als het gaat om zoiets wazigs als ‘betrokkenheid creëren’.
Met de lezersreacties op de website van NRC heb ik gemerkt dat engagement meten in kwantitatieve zin, meestal niet goed werkt. We gingen ons richten op hoeveel reacties er binnen kwamen, in plaats van letten op wat er tegen ons gezegd werd. Daarom dacht ik dat je engagement eigenlijk niet zo goed kon meten. Maar gelukkig is dat nu veranderd.
Zoals jullie misschien weten heeft The Membership Puzzle Project de gi-gan-tische Membership Guide gepubliceerd van de zomer.
Denk je nu: eh, welk puzzel project? Lees dan hier even verder.
In de gids leggen ze stapsgewijs uit hoe je een lidmaatschapsmodel kunt opzetten als redactie. Maar ik denk dat er voor alle redacties interessante hoofdstukken in zitten. Ik heb erg veel geleerd van het hoofdstukje Developing Membership Metrics. Jawel, hoe je het succes van je lidmaatschapsstrategie kunt meten. En het was eigenlijk ontzettend simpel.
Allereerst moet je een waardepropositie verzinnen met een gewenste uitkomst: dit kan voor de hele redactie zijn, maar ook voor een project. Zij geven als voorbeeld:
“Our membership program helps our loyal supporters who want to contribute to important issues in their community by connecting them with our reporters to generate local story ideas.”
Vervolgens maak je van de propositie een vraag:
Is our membership program helping our loyal supporters who want to contribute to important issues in their community by connecting them with our reporters to generate local story ideas?
En deze vraag splits je weer op in subvragen. Dan bedenk je welke kwantitatieve indicatoren je nodig hebt om je vraag te beantwoorden en hupsakee: je kunt engagement meten, mits dat in je waardepropositie zit, natuurlijk. Maar zo kun je dus ieder doel meetbaar maken en zo zien of het een succes is. Daar ging het naar alle waarschijnlijkheid mis met de lezersreacties destijds: het doel was niet scherp genoeg gesteld, dus wisten we niet hoe we het succes konden meten.
Er zitten nog veel meer tips en trucs in deze gids, bijvoorbeeld over hoe je memberful routines creëert: manieren van werken die de journalisten verbinden met het publiek. En ze hebben ook een berg case studies verzameld van redacties die lidmaatschap hebben geïmplementeerd. Veel gaat over redactiebeleid, maar er zitten ook genoeg praktische voorbeelden in de gids voor journalisten.
Ik hoop dat jullie net zoveel aan deze gids hebben als ik en als ik een tip mag geven: neem de tijd om er even doorheen te gaan. Het is echt een enorm ding, maar heel leerzaam.
🔖 Vorige edities van De Nieuwe Lezer
✉️ Wil je echt impact maken op je publiek?
✉️ Moeten we ons zorgen maken over de zorgen over nepnieuws?