Het publiek moet in het middelpunt van de journalistiek komen te staan. In De Nieuwe Lezer leg ik uit hoe iedereen op een redactie hier aan bij kan dragen.
Vragen, opmerkingen of aanvullingen? Stuur mij een mailtje op sophie.vanoostvoorn@gmail.com.
“Fundamentally, people will use media that help them be who they want to be, do what they want to do, and showcase a version of who they are and of what they do that they like. “
- Rasmus Kleis Nielsen
Volgende week begint mijn langverwachte vakantie en nu ben ik bezig met het afronden van klusjes, maar ook maak ik dan altijd een lijstje van dingen die ik na mijn vakantie wil gaan doen. Hoog op dat lijstje staat uitzoeken hoe we tijdens de verkiezingen de lezers kunnen betrekken bij de verslaggeving.
In februari kwamen de verkiezingen voor het eerst langs in deze nieuwsbrief. Toen in de vorm van een onderzoek van Reuters Institute over het nieuwsgebruik van Britten tijdens hun verkiezingen in december. Uit dat onderzoek bleek dat maar 13 procent van de respondenten vond dat de informatie op nieuwswebsites hen heeft geholpen een onderwerp beter te begrijpen en nog minder zei dat de informatie hen hielp om te beslissen voor wie ze moesten stemmen.
Dat moet toch beter kunnen, zou je zeggen. In diezelfde nieuwsbrief schreef ik voor het eerst over de Citizens Agenda van Jay Rosen. Steeds meer redacties gebruiken deze aanpak om de vraag van hun lezers in kaart te brengen. Op deze website wordt uitgelegd hoe het precies werkt.
Hieronder een voorbeeld van hoe Vox dat aanpakt. De redactie wil voorkomen dat de verslaggeving over de verkiezingen een verslag wordt van een race: wie staat voor, wie staat achter. Natuurlijk is dat nieuws en moet je er ook verslag van doen, maar ze kiezen ervoor om extra video’s te maken over de thema’s waar hun lezers vragen over hebben.
Dus wat zouden redacteuren en redacties als geheel nog meer kunnen doen om ervoor te zorgen dat lezers wél iets hebben aan de artikelen die gemaakt worden als het gaat om beslissingen te nemen over op wie ze moeten stemmen? Hier een overzichtje van nieuwe en oude tips en ideeën.
Haal je trucs van de coronacrisis weer uit de kast
Spreekuren, vragenstukken, gidsen, overzichtspagina’s. Redacties lieten zich de afgelopen maanden van hun beste kant zien wat betreft overzichtelijke informatie over het coronavirus. Radio 1 hield spreekuren, de Correspondent maakte een gids met informatie uit andere bronnen en je hoorde er als redactie niet meer bij als je geen fatsoenlijk vraag-en-antwoordproductie had over Covid-19.
Er was natuurlijk een gigantische behoefte aan overzichtelijke informatie, maar ik denk dat lezers die ook hebben voorafgaand aan en na de verkiezingen: de programma’s van de partijen en hoe gaat het vormen van zo’n kabinet nou in z’n werk?
Schrijf over oplossingen én de problemen
Een paar maanden terug schreef ik over de tips van een redacteur van The Guardian. Ik denk dat deze tips zeker in campagnetijd heel relevant zijn. Politici zullen tijdens de campagne met allerlei oplossingen voor maatschappelijke problemen komen. Hij waarschuwt: beschrijf dan ook het probleem dat opgelost moet worden.
Zo kunnen redacties zelf toetsen of de oplossing wel werkt, zoals dat ging bij de corona-app. De minister opperde het als een oplossing, maar uit onderzoek van de redacteuren bleek dat het allemaal nog lang niet zo makkelijk was.
Ga opzoek naar relevantie
Technisch gezien is informatie over de verkiezingen voor iedereen relevant, maar zoals ook bleek uit dat onderzoek van Reuters zit dat toch anders. De pandemie heeft laten zien dat hoe relevanter onze artikelen zijn, hoe meer mensen ze lezen en hoe meer mensen een abonnement nemen.
Volgens Thomas Bakdael komt dat doordat de artikelen die we toen maakten, zowel van belang en interessant waren voor de lezers en ook bruikbaar waren. Dus we zouden op zoek moeten naar een manier om die sweetspot weer te vinden.
👍🏻 Tip hoekje
Vorige week schreef ik over wat je kunt doen met klachten van lezers via de mail. Ik vind dat de Volkskrant dat erg goed doet in hun nieuwe rubriek Meelezers. Hierin beantwoorden ze vragen van lezers en behandelen ze klachten. Hoewel ik geen fan ben van het idee dat ze geen ombudsman meer hebben, werkt deze rubriek heel goed.
Als ik nog even een tip mag geven aan de conculega’s: maak de rubriek online wat beter vindbaar. Transparantie is hartstikke goed, maar als je het dan alsnog verstopt, schiet je er niet zoveel mee op.
Ik ben er dus even tussenuit! Op 13 september ben ik weer terug, tot dan!
⭐️ Vorige edities van De Nieuwe Lezer
⚡️ Dit kun je doen met boze mails van lezers