Het publiek moet in het middelpunt van de journalistiek komen te staan. In De Nieuwe Lezer leg ik uit hoe iedereen op een redactie hier aan bij kan dragen.
“Fundamentally, people will use media that help them be who they want to be, do what they want to do, and showcase a version of who they are and of what they do that they like. “
- Rasmus Kleis Nielsen
Heb je vragen, opmerkingen of aanvullingen over of op deze nieuwsbrief? Mail!
Grey’s Anatomy, de ziekenhuisserie die al 100.000 jaar loopt, is mijn klusjesserie. Als ik de was ophang, tijdens afwas of als ik ‘s ochtends make-up op doe, zet ik de serie aan. Vind ik lekker, dat gebabbel op de achtergrond. Nu gebeurt het met regelmaat in die serie dat iemand gereanimeerd wordt met een defibrillator, waarmee dan zonder blikken of blozen een paar honderd volt door iemands lijf wordt gejaagd.
Tijdens de afwas vroeg ik mij af welke arts was er zo gek dat die dacht: ‘weet je wat ik ga doen? Als er iemand bijna doodgaat, geef ik ‘m de volgende keer een gigantische elektrische schok om z’n hart weer op gang te krijgen. Dat is vast goed voor een mens.’ Het is natuurlijk hartstikke goed dat hij of zij dat dacht, want het heeft waarschijnlijk duizenden levens gered*.
Nu zitten wij in een andere business, maar de vraag die in mijn hoofd bleef hangen was: wat kun je dit jaar als eerste persoon ooit doen? Wat kun je dit jaar gaan uitproberen dat tot dusver nog niet gedaan in de (Nederlandse) journalistiek? Dat we over een tijd kunnen zeggen: we vonden het een heel gek idee in eerste instantie, maar het heeft toch verdomde goed uitgepakt. Lijkt me nou een mooi gesprek om dit jaar mee te beginnen op een redactie (onderaan deze brief staat nog een trits voorspellingen van NiemanLab, ter inspiratie).
Ik vond afgelopen week inspiratie in dit artikel: Journalism is a public good. Let the public make it dat ik las bij Columbia Journalism Review. Darryl Holliday, de auteur van het stuk, bepleit dat eigenlijk alle problemen van de hedendaagse journalistiek opgelost kunnen worden wanneer het publiek betrokken wordt bij de productie van journalistiek.
“The best response to the current crisis in journalism is to get more people involved, at a level at which everyone is willing and able to participate. Not just as news consumers, but as distributors and—most importantly—producers of local information.”
Nu ben ik het zeer met hem eens dat het publiek betrekken bij de journalistiek door hen te vragen om kennis en ervaringen ten behoeve van de journalistiek de beste manier is om betrokkenheid te creëren. Ook ben ik het eens met zijn punt over dat het abonnementsmodel, het meest voorkomende verdienmodel van de journalistiek, niet in dienst staat van het doel van journalistiek.
“The crisis facing journalism is also about journalism’s very purpose, and it’s public benefits.”
Kortom, als de journalistiek beter wordt in het betrekken van het publiek bij journalistiek door ze te leren hoe ze kunnen bijdragen, wordt de journalistiek beter. Maar wat heeft het publiek daar eigenlijk aan?
Hoewel ik al een tijd bezig ben met vertellen waarom journalisten hun publiek moeten betrekken bij hun werk heb ik eigenlijk nog nooit goed nagedacht over de vraag: wat heeft het publiek er eigenlijk aan als je ze betrekt bij journalistiek?
Gedachtes over betere informatievoorziening en stevige democratie als gevolg van betere journalistiek door publieksparticipatie kwamen wel eens langs, maar dat zijn geen sterke argumenten om je publiek mee te overtuigen omdat het secundaire redenen zijn. Bovendien, stel je dan het belang van de journalistiek boven die van het publiek. En gezien het credo van deze nieuwsbrief is dat een beetje gek, natuurlijk.
Je zou kunnen zeggen dat je het publiek bij machte maakt om zaken aan te kaarten bij redacties door ze te betrekken bij journalistiek en zo verandering teweeg te brengen. Maar in de praktijk werkt lang niet altijd zo, want de tips die mensen geven, sluiten weer niet altijd aan bij wat journalisten nodig hebben.
Dus, wat ik zou willen uitzoeken dit jaar is of lezers, luisteraars en kijkers er daadwerkelijk wat aan hebben als ze input leveren voor journalistieke producties. Zo ja, wat dat dan is en hoe we daar als redacties aan tegemoet kunnen komen. Behoorlijk meta-onderzoek, maar het zit me dwars dat ik het niet weet. Als het publiek in het middelpunt moet staan op elke redactie, moeten de belangen van het publiek ook centraal staan. Zeker als het gaat om audience engagement.
Ik was al even gaan kijken in The Membership Guide in de hoop dat zij een antwoord hadden op de vraag en de onderstaande tabel is al een mooi begin: motivaties waarom mensen lid willen worden van een nieuwsorganisatie. Niet helemaal hetzelfde als participeren, maar je moet ergens beginnen.
Overigens, misschien ben ik helemaal niet de eerste die dit gaat doen en is dat allang onderzocht. Dat lijkt me op zich heel geruststellend. Heb jij een idee, een artikel gelezen of een onderzoek gezien over dit onderwerp? Dan hoor ik het heel graag!
Op 21 januari is er geen nieuwsbrief! Als alles goed gaat (🤞🏻🤞🏻🤞🏻), ben ik dan druk bezig met allerlei bergen af te sjezen. Op 4 februari ben ik er weer!
Ik kwam de laatste dagen nog een paar toffe voorspellingen van NiemanLab tegen die ik nog even met jullie wilde delen.
What the next generation of journalists thinks - Robert Hernandez
“Old journalism will be swept away and replaced by newer, younger, more diverse journalism that looks like my students.”
Journalists embrace management opportunities — and train for them - Christina Tardáguila
“For 2022, I strongly advise reading and learning about product and project management. You’re already an awesome reporter. Now become an awesome manager too — the industry will be thankful.”
OK, boomer: Time to think of your Plan B - John Davidow
“My prediction: 2022 will be an unprecedented year of turnover at the top of the news industry. It is already happening across broad sectors of the economy.”
More news is the problem, not the solution - Simon Allison
“As journalists, we need to think a lot more carefully about how much information we are putting out into the world and how we present it. Are we countering the infodemic or contributing to it?”
All these new products won’t manage themselves - Cindy Royal
“They require people who can understand audience needs and the ways in which the elements of digital products affect information dissemination, audience engagement, and civic participation.”
Linking content and format will be key - Mario García
“How a story is packaged today corresponds directly with the platform in which it will be consumed. It’s up to the individual reporter to recognize what each platform can do best and to exploit those qualities in the way the story is written and designed.”
This is the year we all become climate reporters - Andrew Freedman
“In the wake of the Glasgow Climate Pact, which was long on promises and short on specifics, extreme weather and climate events will increasingly force reporters’ and editors’ hands, demanding more sustained coverage.”
Vorige edities van De Nieuwe Lezer (ik zie een trend…)
👉🏻 Overdenkingen over innovaties op redacties
👉🏻 Hoe redacties toch een béétje activistisch kunnen worden
👉🏻 Waarom redacties traag innoveren
* De uitvinder van de defibrillator was overigens William B. Kouwenhoven