Het publiek moet in het middelpunt van de journalistiek komen te staan. In De Nieuwe Lezer leg ik uit hoe iedereen op een redactie hier aan bij kan dragen.
“Fundamentally, people will use media that help them be who they want to be, do what they want to do, and showcase a version of who they are and of what they do that they like. “
- Rasmus Kleis Nielsen
Heb je vragen, opmerkingen of aanvullingen over of op deze nieuwsbrief? Mail!
Waar de millennials op congressen en in onderzoeken tot voor kort hét onderwerp waren zijn het nu de Gen Z’ers die de spotlight pakken. Als ik wat ik lees en hoor over deze groep (ongeveer jongeren geboren vanaf 1997 of mensen die niet weten wat ze met een potlood en een cassettebandje moeten doen) mag geloven, wijken hun kijk op nieuws en de manier waarop ze ermee omgaan in grote mate af van oudere groepen. Dus, hier komt een nieuwsbrief met wat ik de afgelopen tijd leerde over Gen Z en het nieuws, onder meer bij Newsgeist en dit interessante rapport van de International News Media Association.
Allereerst is het goed om te kijken naar de verbondenheid die Gen Z’ers hebben met de (online) wereld om hen heen. Toen ik op de School voor Journalistiek zat in 2010 en de protesten op het Tahirplein een vlucht kregen via Facebook en Twitter hoorde ik docenten zeggen dat we nu in de global village woonden – iedereen was met elkaar verbonden via sociale media en afstanden deden er niet meer toe, de lijnen waren zo kort dat we vrienden zouden worden met mensen over de hele wereld.
Memes en lip syncs bij de dorpspomp
Ik had wel bewondering voor de mensen die maandenlang demonstreerden tegen het autoritarie regime, maar echte verbondenheid? Ik denk het niet. Als ik nu op TikTok kijk, zie ik veel meer die global village, want hier vervagen de grenzen echt. Rond de dorpspomp van de global village delen mensen lief en leed, doen elkaar na, delen frustraties en problemen delen via dezelfde memes en lip syncs. Tussen al die gezelligheid door komen ook schokkende beelden van oorlogen en protesten – je wordt op TikTok ook op de hoogte gehouden van het nieuws, daar heb je geen andere bronnen meer voor nodig. Dat zien we terug in het Digital News Report, waaruit bleek dat sociale media dé bron van nieuws zijn voor Gen Z.
Tijdens een van de sessies bij Newsgeist over het nieuwsgebruik van Gen Z verzuchtte een van de aanwezigen dat studenten (zelfs die op journalistieke opleidingen) geen nieuws meer lezen. Daarop vroeg iemand: maar wat ís nieuws volgens jou dan? Ik denk dat daar ook een belangrijke discrepantie zit tussen wat redacties aanbieden en wat Gen Z’ers verwachten en willen.
Bij grote nieuwsevenementen gaan redacties grotere en vooral meer producties maken: analyses en liveblogs. Terwijl dat niet zo zeer is waar de jonge doelgroep op zit te wachten. Ja, ze willen begrijpen wat er aan de hand is, maar ze consumeren via sociale media dus ze gaan daar kijken om erachter te komen hoe het zit. Niet per se door analyses te lezen, maar door tijdens het tandenpoetsen scrollend te zien wat er gebeurt.
Het achterhalen van de waarheid is bovendien een van de drijvende krachten achter het gedrag van Gen Z, is uit onderzoek van EY gebleken. Dit komt overeen met wat Irene Costera Meijer vorig jaar schreef in het Digital News Report: het vinden van betrouwbare informatie is het resultaat van een zoekproces; ze gaan er vanuit dat wat ze zien niet klopt en zoeken zelf uit hoe het zit. Waar voor ouderen geldt dat wat in de krant staat waar is, willen jongen zelf uitdokteren hoe het zit.
Als een grote zus
In het INMA-rapport vertelt de head of social van het Duitse platform Funke dat ze daarom hun volgers benaderen alsof ze hun grote zus zijn en er zijn om uit te leggen wat er aan de hand en de boel in perspectief te plaatsen. Nieuwsmerken die aansluiting willen bij deze jonge doelgroep doen er goed aan om ook een persoonlijk benadering te kiezen: kenbaar en helder maken wat je waarden en je missie zijn, zodat je een betrouwbare bron van kennis voor ze kunt zijn. Daarbij kan het dus de moeite lonen om juist een stapje achteruit te doen en je te richten op de uitleg, in plaats updaten over het laatste nieuws.
Daar komt bij dat deze groep extra voorzichtig is met overweldigd raken door het nieuws. Ze groeien op terwijl de ene na de andere crisis zich ontvouwt, die bovendien veel invloed hebben op hun omgeving en toekomstplannen, maar waar ze zelf weinig tot geen invloed op uit kunnen oefenen. Ik kan het me best voorstellen dat ze niet zitten te wachten op nog meer berichten over ellendige gebeurtenissen elders op de wereld en daarom het nieuws niet op de voet volgen.
Eigenlijk zie je alle trends rondom nieuwsgebruik, van nieuwsvermijding, tot social media gebruik en een wens voor een meer persoonlijke aanpak voor journalistiek, samenkomen in deze doelgroep. Misschien is het een tijdelijke trend, misschien gaan die jonkies straks ook gewoon kranten kopen, maar er komt nooit meer een generatie die niet met sociale media opgroeit, dus ik denk dat deze trends bepalend kunnen zijn voor hoe komende generaties naar nieuws en journalistiek kijken en hoe ze het gebruiken.
Ik hoor heel graag hoe jullie hierover denken: ben je zelf een Gen Z’er, ken je ze goed of heb je ze in huis en herken je deze trends – of zit ik er faliekant naast? Ik ben heel benieuwd!
Vorige edities van De Nieuwe Lezer
👉🏻 Hoe redacties vrijgeviger kunnen worden