Waarom vermijden mensen het nieuws?
Het publiek moet in het middelpunt van de journalistiek komen te staan. In De Nieuwe Lezer leg ik uit hoe iedereen op een redactie hier aan bij kan dragen.
Vragen, opmerkingen of aanvullingen? Stuur mij een mailtje op sophie.vanoostvoorn@gmail.com.
Ik heb het hier al vaker gehad over de vraag: Wat wil de lezer? Een ingewikkelde vraag, ook niet te beantwoorden, want wie is dé lezer? Ze zijn er in allerlei soorten en maten, maar vorige week ontdekte ik een nieuwe manier van kijken naar lezers.
In De Balie presenteerde vorige week vrijdag een van de medewerkers van de Design Thinkers Academy een manier om gebruikersgericht te denken. Het is eigenlijk een soort brainstorm methode.
Lezers hebben de vervelende gewoonte om bijvoorbeeld te zeggen dat ze artikelen over buitenlandse politiek en macro-economie het belangrijkste vinden om te lezen. Nu vinden ze dat misschien wel, maar ze doen het niet. Ze zeggen het wellicht omdat ze denken dat ze het moeten zeggen, maar wie wel eens een lijst best gelezen artikelen heeft gezien, weet dat lezers echt niet alleen maar over marco-economische onderwerpen lezen.
Dit doen ze ook wel, maar niet alleen. Ze lezen ook de gezellige rubriekjes over menselijke problemen en sappige interviews met bekende Nederlanders.
Je zou kunnen zeggen: moeten ze toch lekker doen, waar maken we ons druk over? Maar volgens mij wordt het steeds belangrijker om een idee te krijgen van wat er in dat middelste vakje zit. Want alleen als we erachter komen wat de lezer nu echt wil (denkt, zegt en doet) kunnen we de concurrentie aan gaan met al het andere moois dat er te vinden is op smartphones.
✂️ Do it yourself: Maak een beter liveblog
CNN is aan het sleutelen aan hun liveblogs. Ik vond hun overwegingen om te vernieuwen vooral interessant. De makers wilden het nieuws nog sneller naar buiten kunnen brengen, maar tegelijkertijd ook overzicht en context bieden, vertelden ze aan Nieman Lab.
“It [liveblog] is acknowledgement that the story is ongoing, with built-in notifications.” - Chief technology officer Robyn Peterson
Door technische verbeteringen kunnen de editors nu direct meelezen met wat de verslaggever schrijft en het nieuws dus nog sneller brengen.
“When people think of CNN as a brand, they very much think of the pace and breathlessness they see on air. I wanted us to mirror that.” - Director of breaking news Amanda Wills
Gelukkig hebben ze ook aan de lezers gedacht en de boel overzichtelijk gemaakt: ze hebben overzichtelijke lijstjes toegevoegd met kopjes als: What we know now en Go deeper, waarin ze de lezer even in het kort vertellen wat er aan de hand is en waar verder gelezen kan worden.
📌 Nice to know: Waarom vermijden mensen het nieuws?
Na het lezen van deze vernieuwingen bij CNN moest ik toch ook een beetje denken aan artikelen die heb gelezen over het vermijden van nieuws. Een van de redenen dat mensen het nieuws vermijden is omdat ze het te overweldigend vinden.
Zelf lees ik ongeveer twee kranten per dag. Daarnaast lees ik het laatste nieuws via de NOS, NRC en voor mijn lokale nieuws kijk ik bij AT5. Dus je kan wel zeggen dat ik een nieuws junkie ben. Daarom vraag ik me af: waarom zou je het nieuws vermijden? Reuters heeft hier gelukkig twee jaar geleden uitgebreid onderzoek naar gedaan.
In het laatste Digital News Report hebben ze opnieuw onderzocht hoeveel mensen soms of vaak het nieuws vermijden. Over de breedte is het aantal mensen dat het nieuws vermijd toegenomen. In Nederland gaat het om 29 procent, een stijging van twee procent ten opzichte van 2017. Dat betekent dat bijna een op drie mensen slecht ingelicht over wat er gebeurt in de wereld. Dus ook als ze in het stemhokje staan.
Ik denk dat we een hoop kunnen leren van nieuwsvermijders. Sterker: ik denk dat we moeten leren van nieuwsvermijders. Het is voor ons een-ver-van-je-bed-show, maar ze kunnen ons we een nieuw inzicht geven.
📣 Food for thought: Uit de informatiebubbel
Naast de club mensen die het nieuws dus in het geheel vermijden, heb je ook nog de groep die er vanuit gaat dat het nieuws hen wel vindt als het belangrijk is. Veel jongeren denken zo over het nieuws, bleek uit dat andere onderzoek van Reuters. Eigenlijk is dat nog veel gevaarlijker.
Als je het nieuws niet leest, ben je überhaupt niet ingelicht, maar als je ervan uit gaat dat er uit de tombola van algoritmes en van je directe omgeving wel het juiste nieuws komt, is dat wel bijzonder naïef. En dan ben je misschien nog wel slechter ingelicht, want dan krijg je eenzijdige informatie.
Dus laten we proberen te achterhalen wat er in het midden van dat mooie diagram zit en mensen uit hun informatiebubbel trekken.
🙏🏻 Practice what you preach
Volgende week maak ik mijn tiende nieuwsbrief. Hoera! Maar dat lijkt me ook wel een mooi moment om de nieuwsbrief is eventjes onder de loep te nemen.
Tot nu toe heb ik drie dingen aangepast: ik heb een nieuwe slogan gemaakt in aflevering vijf, in aflevering zeven heb ik voor het eerst het onderstaande lijstje met oude edities in de nieuwsbrief gezet en vorige week heb ik mijn mailadres bovenaan gezet.
Ik maak dus wel aanpassingen, maar vooral op basis van wat ik zelf lees en belangrijk vind. Niet op basis van wat jullie vinden. Dus grijp je kans en laat het weten.
⭐️ Vorige edities van De Nieuwe Lezer
⚡️ Wat als kranten gewone bedrijven zijn?
⚡️ Gewoonte creëren bij lezers kan best makkelijk zijn
⚡️ Wat jij kunt doen aan diversiteit op de redactie is eigenlijk heel vanzelfsprekend