Wat als kranten gewone bedrijven zouden zijn?
Iedere week geef ik praktische tips over hoe om te gaan met De Nieuwe Lezer, voor iedereen die voorbereid wil zijn op de toekomst van de journalistiek.
Vragen, opmerkingen of aanvullingen? Stuur mij een mailtje op sophie.vanoostvoorn@gmail.com.
Vandaag wil ik beginnen met een gedachte experiment. Stel: grote kranten als de Volkskrant, Financieele Dagblad en NRC waren gewone bedrijven, waar het draait om het verkopen van je product, om vraag en aanbod, om tevreden klanten. De lezer klant is en de krant en de website een product dat ze verkopen.
Op zich geen gekke vergelijking gezien het verdienmodel van bovenstaande ‘bedrijven’ bijzonder gericht is op de klant. De klant is niet de enige bron van inkomsten, maar wel de belangrijkste. Neem nu de hippe start-ups in dit parelelle universum als De Correspondent. Zij verdienen geld doordat lezers een lidmaatschap afsluiten. Lezers betalen dus niet direct voor de journalistiek, maar voor het lidmaatschap.
Dus hoe kan het zijn dat bedrijven die afhankelijk zijn van hun klanten minder klantgericht zijn dan bedrijven waarbij de klant een ander product afneemt dan journalistiek?
✂️ Do it yourself: Binnen hoeveel clicks ben je bereikbaar voor je lezer?
Dus wat kun je doen om te kijken hoe ‘klantgericht’ jij bent of de website is waarvoor je schrijft? Ga naar de homepage van de website waarvoor je schrijft en probeer je eigen mailadres te achterhalen. Binnen hoeveel clicks heb je ‘m te pakken?
Ik heb het zelf geprobeerd met de Volkskrant (de website van NRC ken ik te goed). Op de pagina waar ik was gebleven in de Zaterdagkrant heb ik een naam gekozen: George van Hal. Geen idee wie het is, maar ik ging kijken of ik zijn mailadres op de website van de Volkskrant kon vinden.
Ik weet dat de mailadressen van de Persgroep voorletter.achternaam@dekrantwaarjewerkt.nl is en dat ik ‘m ook op Twitter zou kunnen bereiken. Maar de gemiddelde lezer weet dat niet en zit al helemaal niet op Twitter. Nu bleek dat de beste man een eigen website heeft, maar op de website van de Volkskrant kon ik nergens zijn mailadres vinden.
Een simpele auteurspagina is genoeg om redacteuren bereikbaar te maken voor hun lezers. The Trust Project heeft verschillende soorten en maten van auteurspagina’s verzameld.
📌 Nice to know: Hoe maak je een product dat gericht is op lezers?
Maar hoe maak je zo'n lezersgericht product met abonnementen als verdienmodel? Journalism.co.uk schrijft over Pit Gottschalk, de maker van de Fever Pit’ch, een Duitse dagelijkse nieuwsbrief over voetbal. Op een congres van de International News Media Association vertelde hij over hoe hij over zijn nieuwsbrief strategie: vragen en aanbod.
Voor hij een nieuwsbrief maakte, had hij alleen een Facebookgroep waarin hij artikelen deelde over voetbal. Nu heeft hij 11.000 abonnees. Zijn succes schrijft hij toe aan de focus op wat zijn lezers willen lezen.
“We often have the mindset of ‘What can we sell to readers?’” said Gottschalk, adding that the question we should be asking instead is 'How do readers want to be approached?’.”
Daarnaast vindt hij dat je als nieuwsbriefmaker rekening moet houden met de intieme band die je opbouwt met je lezer en dat je de lezer zoveel mogelijk moet engagen. Hij doet het door quizjes in zijn nieuwsbrief te stoppen en door de mogelijkheid te bieden om te wedden op wedstrijduitslagen.
📣 Food for thought: Aan welke vraag moeten we voldoen om het aanbod te verbeteren?
Vraag en aanbod is een heikel punt. De angst is vaak dat wanneer redacties gaan voldoen aan de vraag van de lezer dat de journalistiek erop achteruit gaat of saai wordt. Maar ik vind dit een overbodige angst. We zijn er altijd zelf nog bij.
En volgens mij heb ik inmiddels wel aangetoond dat dat wel meevalt. Door de letterlijke vraag van de lezer concreet te maken (door het aan ze te vragen) en te kijken wat de lezer doet door middel van leescijfers kan een prima tussenweg gevonden worden.
En ik geloof best dat redacties het analyseren van lezersdata goed onder de knie hebben. Maar ik zou jullie toch willen aanmoedigen om te beginnen bij de vraag van de lezer en minder uit te gaan van wat je denkt dat de vraag van de lezer is. Om Joshua Benton nog maar een keer te quoten: Jullie zijn heel erg raar.
The Membership Puzzle Project heeft een aantal manieren op een rij gezet waarop redacties goed lezersonderzoek kunnen doen. Zo kunnen we de vraag van de lezer in kaart brengen en zelf besluiten hoe we ons aanbod kunnen verbeteren.
🙏🏻 Practice what you preach: Nóg bereikbaarder
Mijn mailadres is voor jullie redelijk makkelijk te vinden, namelijk door te reply'en op deze mail. Maar voor de lezers die deze nieuwsbrief lezen via een link, is dat wat minder makkelijk. Daarom heb ik mijn mailadres nu in mijn introductietekst gezet.
Dus mocht je me willen helpen het aanbod in mijn nieuwsbrief te verbeteren: weet je me te vinden 🤓.
⭐️ Vorige edities van De Nieuwe Lezer
⚡️ Gewoonte creëren bij lezers kan best makkelijk zijn
⚡️ Wat jij kunt doen aan diversiteit op de redactie is eigenlijk heel vanzelfsprekend