Het publiek moet in het middelpunt van de journalistiek komen te staan. In De Nieuwe Lezer leg ik uit hoe iedereen op een redactie hier aan bij kan dragen.
“Fundamentally, people will use media that help them be who they want to be, do what they want to do, and showcase a version of who they are and of what they do that they like. “
- Rasmus Kleis Nielsen
Heb je vragen, opmerkingen of aanvullingen over of op deze nieuwsbrief? Mail!
De afgelopen week moest ik nog een paar keer denken aan het rapport van WSJ en hoe de redactie digital first en audience first eigenlijk als hetzelfde ziet.
In dit artikel op LinkedIn van Dmitry Shishkin las ik over het belang van de relatie tussen inhoud en product. Voor de lezer is het namelijk hetzelfde: zij maken geen onderscheid, maar inhoud en product worden wel apart van elkaar gemaakt. Voorheen was het zo dat redactie en de ontwikkeling van nieuwe producten los van elkaar stonden, maar, schrijft hij, producten waarbij de product en inhoud gelijk gesteld zijn, werken heel goed.
In zijn artikel gaat Shishkin daarna verder over hoe belangrijk het is dat de twee afdelingen goed samenwerken en een gezamenlijk doel moeten hebben om er iets moois van te maken. Dat lijkt me altijd belangrijk, dat je als team dezelfde doelen nastreeft, maar vervolgens stipt hij een interessant punt aan.
“‘Hard’ news is not enough to attract people regularly or with sufficient engagement. Commodity, ‘agenda’ news is everywhere, relevancy and engagement become the true differentiator.”
En ik wil jullie niet iedere week lastigvallen met dit model, maar overal waar ik ga duikt het op: het model voor de zes lezersbehoeftes (update me, inspire me, educate me, keep me on trend, give me perspective, divert me - en varianten hier op). Ik heb er deze keer een plaatje bij. Het is de schijf van zes, maar dan voor behoeftes van lezers.
Wat ik niet wist, was dat het model voor het eerst bij de BBC is gebruikt en dat Dmitry Shishkin het model heeft helpen ontwikkelen.
Afijn, waarom heb ik het nu weer over dit model? Dat heeft te maken met dit rapport: Transformation Manifesto: 9 Priorities voor now. Ik ga niet alle prioriteiten langslopen, maar wel eentje: it’s time to clear the atic. Kortom, we moeten stoppen met dingen doen omdat we ze nu eenmaal al een hele tijd doen. En dit model is dé manier voor redacties om erachter te komen in welke behoeftes van lezers ze willen voorzien en aan welke ze blijken te voldoen.
Via deze methode kunnen redacties zelf bedenken aan welke behoeftes ze willen voldoen en via dataonderzoek erachter komen of ze dit doen en hoe de lezers erop reageren in de vorm van leescijfers.
The medium is the message
We zijn de afgelopen twee decennia met minder mensen veel meer gaan doen: we maken nu ook websites, podcasts, video’s, laten lezers reageren, hebben sociale media accounts waar een hoop werk in gaat zitten. En voor de lezers is dit allemaal een geheel, zoals Shishkin schrijft.
Ik moest heel erg denken aan The Medium is The Message toen ik deze nieuwsbrief aan het tikken was. Dus even, gewoon omdat het leuk is, hier een stukje uit het boekje van Marshall McLuhan en Quentin Fiore dat geschreven werd in 1967 maar nog steeds hyperactueel is.
“Our time is a time for crossing bariers, for erasing old categories - for probing around. When two seemingly disparate elements are imaginatively poised, put in a apposition in new and unique ways, startling discoveries often result.”
🔖 Vorige edities van De Nieuwe Lezer
🤩 Geweldige journalistiek verbindt met het publiek