Ik schreef een ode aan jullie ❤️
Het publiek moet in het middelpunt van de journalistiek komen te staan. In De Nieuwe Lezer leg ik uit hoe iedereen op een redactie hier aan bij kan dragen.
Vragen, opmerkingen of aanvullingen? Stuur mij een mailtje op sophie.vanoostvoorn@gmail.com.
Ik heb sinds kort een nieuw mailprogramma: Spark. Ik heb zelf al een aantal handige functionaliteiten ontdekt en vind het reuze fijn in gebruik. Maar zoals in ieder programma zitten er knopjes die ik niet gebruik, maar die ik misschien wel heel handig zou vinden. En ik heb geen geduld voor how-to filmpjes.
Spark wil natuurlijk dat ik een blije gebruiker ben, die weet welke functionaliteiten het programma heeft. Dus wat doet Spark? Ze sturen mij om de paar dagen een overzichtelijk en kort mailtje met een functie die ze aanbevelen. Zo kwam ik erachter dat ik reminders kan instellen wanneer ik geen antwoord krijg op mijn mail, reuze handig. Een dergelijk onboardingproces zorgt er dus voor dat ik een programma meer ga gebruiken en een nog blijere gebruiker ben.
Waarom niet meer mediaorganisaties dit doen, is mij een raadsel. Dit soort mails zijn een eerste kennismaking en een eerste stap zetten naar gewoontevorming door lezers te wijzen op nieuwsbrieven of notificaties.
En dat is het leuke van engagement: het is niet alleen een zweverig buzzwoord, maar het kan ook echt wat opleveren in de vorm van nieuwsbriefinschrijvingen en betrokken lezers.
✂️ Do it yourself: Breng een ode aan je lezers
Ik heb nog een oudejaarstip voor jullie (voornemens voor volgend jaar kom ik later op terug). Vorige week schreef ik waarom je de verhalen waar je trots op bent van afgelopen jaar zou moeten delen en hoe. Nu is het tijd om je lezers in het zonnetje te zetten. Ik kwam op het idee door dit artikel van het Reader Center van The New York Times.
Vertel welke verhalen je schreef op basis van tips, vragen of feedback van lezers. En laat ook zien hoe dat ging: wat kreeg je precies binnen van de lezer, wat waren je afwegingen om er wel of niet iets mee te doen en op welke manier droeg de tip bij aan je verhaal. Het hoeft geen verhaal te zijn over een man in een lange regenjas in een tochtige parkeergarage, maar misschien heb je wel een leuke anekdote.
Lees je dit en denk je: tof idee Sophie, maar ik heb geen enkel verhaal geschreven op basis van tips van mijn lezers. Tja, buiten dat je dan nodig bij jezelf te rade moet gaan om te bedenken hoe dat dan komt, verwijs ik je graag naar de DIY in deze nieuwsbrief, waarin ik uitleg hoe je de deur openzet voor input van lezers.
Overigens kan het geen kwaad om je lezers er nog es te vertellen dat je open staat voor input en over welke onderwerpen je schrijft.
📌 Nice to know: Hashtags maken meer kapot dan je lief is
Gebruik je wel eens hashtags op sociale media om je artikelen te verspreiden? Volgens een recent onderzoek moet je oppassen met welke hashtags je gebruikt: politiek getinte hashtags (zoals #MeToo en #BlackLivesMatter) kunnen leiden tot twijfels over de betrouwbaarheid van de inhoud van het artikel.
De onderzoekers lieten deelnemers artikelen op sociale media zien, met en zonder de hashtags. Daarna vroegen ze hen een oordeel te geven over het artikel. Artikelen met de hashtags werden door de deelnemers beoordeeld als minder belangrijk en ze waren niet geïnteresseerd in meer informatie over het onderwerp.
Sommige deelnemers aan het onderzoek vonden de artikelen eenzijdig en partijdig en ze waren wantrouwig over de inhoud van het artikel.
📣 Food for thought: Wat Het Parool beter zou kunnen doen
Nog even terug naar het onboardingproces van Spark. Ik heb sinds een week weer een abonnement op Het Parool. Ik had het opgezegd, maar nu kwamen ze met een goeie aanbieding, dus ik ben weer aan boord.
En wat kreeg ik van Het Parool toen ik weer abonnee was? Twee mailtjes van de klantenservice.
Stel nu dat ik een nieuwe abonnee zou zijn en niet weet wat ik allemaal uit mijn abonnement kan halen. Dan weet ik nu niet op welke sociale media ik Het Parool zou kunnen volgen, welke nieuwsbrieven ze hebben, of ze evenementen organiseren, wie hun hoofdredacteur is, wat ik kan verwachten van de website en de app. Eigenlijk krijg ik minder waar voor m'n geld.
Ik ben nu abonnee, maar voel me op geen enkele manier verbonden met Het Parool, behalve dat ze iedere week geld van mijn rekening afschrijven. En dat is allemaal zo makkelijk te voorkomen.
🙏🏻 Practice what you preach
Ik heb de afgelopen vijftien weken ontzettend veel geleerd over journalistiek engagement, nieuwsbrieven schrijven, dat ik een nog ergere deadline junk ben dan ik dacht, hoeveel invloed een onderwerpregel op je openingsratio heeft. En dat komt door jullie.
Eerder schreef ik blogs en dat hield ik dan vier weken vol, maar doordat jullie iedere zondagochtend smachtend naar je inbox zitten te staren (zo zie ik dat dan voor me) ben ik iedere week weer gemotiveerd om deze nieuwsbrief te schrijven.
En jullie toffe reacties (over dingen die ik over het hoofd zie) en aanmoedigingen (complimenten over de DIY’s) zorgen ervoor dat ook als ik met een brakke kop achter m'n laptop zit te tikken (dat gebeurt natuurlijk maar heel zelden) ik het nog steeds leuk vind.
Dus dankjulliewel! En tot volgende week!
⭐️ Lees nog even verder
⚡️ Lezers willen een betere relatie met de media (wat nu?!)
⚡️ De zoektocht naar de digitale deurmat van De Nieuwe Lezer