De zoektocht naar de digitale deurmat van De Nieuwe Lezer
Het publiek moet in het middelpunt van de journalistiek komen te staan. In De Nieuwe Lezer leg ik uit hoe iedereen op een redactie hier aan bij kan dragen.
Vragen, opmerkingen of aanvullingen? Stuur mij een mailtje op sophie.vanoostvoorn@gmail.com.
Weet jij nog wat er precies met journalistiek engagement wordt bedoeld? Geef niet hoor, ik ben er dagelijks mee bezig en ben de betekenis soms ook nog even kwijt. Niet zo gek, kwam ik achter. Het woord heeft volgens de Oxford Dictionary al vijf betekenissen. Betekenis vier lijkt me in het geval van journalistiek het meest geschikt: being involved - being involved with somebody/something in an attempt to understand them/it.
In het oerwoud van journalistieke ontwikkelingen hebben twee nieuwe buzzwoorden zich geworteld: impact en gewoontevorming. Eigenlijk gaat het allemaal over hetzelfde: het vinden van de digitale deurmat van de lezer.
Maar wat bedoelen we er eigenlijk mee en waarom vinden we het belangrijk? Ik heb een verklarend woordenlijstje gemaakt zodat als een collega bij een vergadering iets roept van: “We moeten écht werken aan de impact van onze website” je in ieder geval weet waar -ie het over heeft. En misschien nog wel belangrijker: wanneer die collega uit zijn of haar nek kletst.
Impact (the powerfull effect that something has on somebody/something) - zoals ik een paar weken terug al schreef, is impact een gek woord voor de journalistiek, want alles wat we doen draait om impact maken. De die-hard impacters zijn gedurende het maakproces van het artikel bezig met: hoe krijgen we dit artikel bij zoveel mogelijk mensen. Voor de mainstreamers is het een oplossing voor het gebrek aan bereik. De afgelopen jaren zijn we erachter gekomen dat de gemiddelde krant geen massamedium meer is, dus moeten we streven naar een grotere impact bij een kleinere groep lezers in plaats van zoveel mogelijk lezers te bereiken.
Gewoontevorming - dat spreekt iets meer voor zich. Iedereen wil natuurlijk dat lezers verslaafd raken aan het platform. Maar stiekem is het ‘gewoon’ journalistiek engagement, want je wil lezers meer betrekken bij de publicatie door in hun gewoontes te sluipen (de digitale deurmat). Hier komt steeds meer nadruk op te liggen om te concurreren met de tech giganten die al lang en breed in het ritme van de lezers zitten: het vinden van die digitale deurmat. (Side note: ik schreef twee jaar geleden een blog over dit verschijnsel, nog voor het onvolprezen Red Pers).
✂️ Do it yourself: Bekijk de wereld vanuit een gebruikersperspectief
Snuffelend door mijn Pocket kwam ik een heel tof artikel tegen. Het is inmiddels een half jaar oud, maar nog steeds reuze interessant en een van de inspiratiebronnen voor deze nieuwsbrief, omdat het van anders abstracte aanbevelingen een logisch geheel maakt.
Het stuk is geschreven door Ezra Eeman, head of digital van de European Broadcating Union. Hij omschrijft een simpele handeling, namelijk hoe zijn achtjarige dochter op zondagochtend een filmpje op zoekt op haar een iPad en koppelt dat aan acht lessen voor de journalistiek, zoals:
“Creating own dependable destinations has become more important than ever, but the reality is that true independence from all platform players has become nearly impossible.”
Dat maakt hij op uit wanneer zijn dochter YouTube filmpjes kijkt: tussen bezigheden door. En de fimpjes zijn daar geschikt voor: ze duren niet zo lang. De content past in de context.
📌 Nice to know: Laat zien waar de opinieartikelen vandaan komen, deel 2
Vorige week schreef ik over hoe opinieredacties transparanter kunnen worden over de keuzes die ze maken welke stukken te plaatsen. NRC-collega Rik Wassens wees mij op de wekelijkse toelichting van de opinieredactie van NRC en suggereerde uit te zoeken wat andere kranten doen. Dat vond ik een goed idee, dus hierbij.
De chef van de opinieredactie van NRC schrijft iedere week voor de zaterdagkrant een stukje over de brieven en artikelen die binnen kwamen. In de krant heeft het een duidelijke plek, maar online is het helaas niet te vinden.
Uit mijn rondje langs de velden bleek dat meeste Nederlandse kranten vermelden niets op hun opiniepagina’s on- en offline. Het is wel duidelijk dat het een opinieartikel is, maar enige toelichting óver het artikel ontbreekt. Dus ging ik bij buitenlandse media kijken. En warempel, The New York Times was de enige website die ik kon vinden die iets van toelichting biedt als het gaat om geplaatste opinieartikelen. Ze plaatsen een vrij generiek tekstje onder ieder opinieartikel:
The Times is committed to publishing a diversity of letters to the editor. We’d like to hear what you think about this or any of our articles. Here are some tips. And here’s our email: letters@nytimes.com.
Wat ze wel duidelijk vermelden is als het artikel geschreven is door hun editorial board. Met een link naar wat het is en wie er in zitten:
The editorial board is a group of opinion journalists whose views are informed by expertise, research, debate and certain longstanding values. It is separate from the newsroom.
📣 Food for thought: Het begint allemaal bij transparantie
Engagement, gewoontevorming, impact. Allemaal supergoede tools om de lezer meer te betrekken bij een platform en een betere relatie met ze te krijgen. Maar eigenlijk slaan we dan een stap over: transparantie. Laten zien hoe de redactie werkt, vertellen wat de afwegingen zijn om dingen wel of niet te doen.
De journalistiek moet de eerste stap zetten: laten zien wat er verscholen zit achter die enorme stortvloed aan artikelen die iedere dag verschijnt. Hoe kunnen lezers een relatie opbouwen met ‘iets’ waarvan ze niet eens precies weten wát het is?
Natuurlijk moeten er ook betere apps komen, goede marketing en het liefst gisteren. Maar iedereen op de redactie kan morgen beginnen met het creëren van een transparante redactie.
🙏🏻 Practice what you preach
Ik heb deze week een praktische vraag: ik hoor (en zie aan de openingsratio) dat mijn nieuwsbrief bij sommigen in de spam inbox terechtkomt. Gebeurt dat bij jou ook? Wil je dat dan even laten weten?
⭐️ Nog niet genoeg? Lees hier oude edities terug
⚡️ Dit is wat je niet moet doen om transparanter te worden
⚡️ Vier manieren om lezers loyaler te maken waar je echt wat aan hebt