Ik probeerde iets te leren van de radicale nieuwsmijder
Het publiek moet in het middelpunt van de journalistiek komen te staan. In De Nieuwe Lezer leg ik uit hoe iedereen op een redactie hier aan bij kan dragen.
Vragen, opmerkingen of aanvullingen? Stuur mij een mailtje op sophie.vanoostvoorn@gmail.com.
Ik heb deze nieuwsbrief in het leven geroepen omdat ik zie dat redacties veel meer kunnen doen voor hun lezers. Maar wat als die lezers verdwijnen? Wat als ze stoppen met het lezen van nieuws? Als het aan Rolf Dobelli ligt, zou iedereen dat moeten doen.
Afgelopen week was ik bij een avond met schrijver Rolf Dobelli en Rob Wijnberg, waar ze praatten over het nieuwe boek van Dobelli. Ik was benieuwd wat ik van deze man, die al tien jaar het nieuws niet meer leest, kon leren. Het bleek vrij weinig. Wat ik vooral jammer vond, is dat hij slecht kon vertellen wat nu precies het onderscheid is tussen nieuws en journalistiek. Want hoewel je volgens Dobelli geen nieuws moet lezen, mag je wel lange artikelen, essays en boeken lezen.
Goed, ik kan een nieuwsbrief vol schrijven over op welke punten ik met Dobelli van mening verschil, maar dat vind ik zonde. Ergens zei hij toch nog wat interessants: dat je ervoor moet zorgen dat de informatie die je tot je krijgt relevant is voor je leven. En ik denk dat redacties daar nog een slag kunnen maken.
In vorige edities schreef ik over verschillende manieren hoe je dat kunt doen: door bijvoorbeeld je koppen af te stemmen op wat er relevant is voor je lezers en door tijdelijke nieuwsbrieven te maken over evenementen waar lezers veel over willen weten. Maar dan moet je er eerst achter komen wat je lezers willen weten.
✂️ Do it yourself: Zo stel je goede vragen aan je lezers
Redacties en uitgeverijen zijn vrij slecht in lezersonderzoeken. Uit interesse doe ik vaak mee met lezersonderzoeken van media waar ik op geabonneerd ben. En in die onderzoeken komt altijd de vraag: In welke onderwerpen bent u het meest geïnteresseerd? Met als antwoordmogelijkheden staan daar de deelredacties. Wat gebeurt er met die informatie? Ik ben nog nooit een hoofdredacteur horen zeggen: de lezers vinden de artikelen van de economieredactie het interessantste, dus we plempen de hele website en krant vol met louter artikelen over economie. Waarom zou je ook.
Dus hoe moet het wel? Ik heb de volgende tips gebaseerd op tips van de Listening Post Collective. Ze zijn erop gericht te achterhalen wat er binnen een gemeenschap leeft, maar je kunt ze ook voor andere vraagstukken gebruiken.
Bedenk eerst van wie je informatie wil - je kunt natuurlijk bij ieder lezersonderzoek al je lezers een mailtje sturen, maar je krijgt waarschijnlijk betere informatie als je een gerichte oproep doet onder lezers van een thema nieuwsbrief of bij een artikel over een specifiek onderwerp.
Vraag naar ervaringen, niet naar meningen - stel, je wilt meer weten van de stikstofregels waar boeren zich aan moeten houden. Vraag dan niet naar wat ze vinden van de regels, maar wat er gebeurde toen de regels werden ingevoerd of welke rol het speelt in hun onderneming.
Maak de vragen praktisch - vraag naar concrete dingen. In het Listening Post Playbook wordt het voorbeeld gegeven van dat je niet moet vragen naar welke gevolgen gentrificatie heeft voor de buurt, maar naar de prijzen van de woningen en welke ondernemingen naar lange tijd gesloten zijn.
📌 Nice to know: Dit leerde The New York Times toen ze hun lezers vragen stelde
The New York Times interviewde afgelopen jaar lezers uit alle hoeken van de VS over hun nieuwsgebruik (want dat kan natuurlijk ook, een onderzoek kan over allerlei dingen gaan). Hun belangrijkste bevindingen schreven ze op in een blog op Medium, die leuk is om te volgen: The Times Open Team. Ik licht er hier twee uit.
De meest recente informatie is niet altijd de meest relevante informatie - doordat redacties vaak kiezen om de meest recente informatie bovenaan de website of groter op de website te publiceren, krijgt de informatie met contextuele informatie waardoor lezers het onderwerp beter begrijpen minder prioriteit.
‘In getting people the information they need and want, we need to think about how information fits into the bigger picture.’
Mensen willen transparantie - de mensen van The Times vergelijken deze ontwikkeling met de trend lezers steeds beter willen weten wat er in hun eten zit. Nu willen ze ook weten hoe nieuwsproductie werkt. Ze hoorden steeds dezelfde vragen: waarom wordt dit verhaal verteld, wie vertelt het verhaal en hoe kwam het tot stand?
📣 Food for thought: Welk probleem los je op voor je lezers?
Als je op een redactie werkt worden er waarschijnlijk rond deze tijd doelen gesteld voor het aantal lezers, leesminuten of pageviews voor het komende jaar. Ik denk dat het zou helpen om niet alleen te bedenken hoe je meer lezers naar je website kunt krijgen, maar met name hoe je ervoor zorgt dat ze terugkomen.
Relevantie gaat over onmisbaar worden voor je lezers, ervoor zorgen dat ze compleet verslingerd raken aan het medium. Dit kan, zoals ik hier boven beschreef, door de informatievraag van de lezers beter te beantwoorden. Maar ook om te bedenken: wat bied je aan je lezers en welk probleem los je ze op?
Dus probeer niet alleen te bedenken wat de lezer zou moeten doen (idealiter zoveel mogelijk stukken lezen), maar vooral waarom de lezer je website zou moeten bezoeken en wat je kunt doen om het bezoek leuker en leerzamer te maken.
🙏🏻 Practice what you preach
Ik wil de komende weken wat veranderingen doorvoeren in de nieuwsbrief. Ik overweeg bijvoorbeeld een ander programma te gaan gebruiken, maar ben nu eerst benieuwd wat jullie vinden van het tijdstip dat ik deze nieuwsbrief verstuur: zondagochtend 11 uur.
Vind je zondag 11.00 uur een prima moment? Dan hoef je niks te doen, maar als je de nieuwsbrief liever op een ander moment ontvangt, laat het dan eten weten!
👍🏻 Ontvang je de nieuwsbrief liever later op de zondag? Zo rond 17.00 bijvoorbeeld? Druk dan op het duimpje omhoog.
👎🏻 Zie je de nieuwsbrief liever op maandag binnenkomen? Bijvoorbeeld rond de lunch? Druk dan op het duimpje naar beneden.
Zit jouw ideale nieuwsbriefmoment hier niet bij? Stuur me dan een mailtje.
⭐️ Voor het geval je een vorige editie hebt gemist
⚡️ Ik ben een sucker voor goede voornemens🤓