Ik ben een sucker voor goede voornemens 🤓
Het publiek moet in het middelpunt van de journalistiek komen te staan. In De Nieuwe Lezer leg ik uit hoe iedereen op een redactie hier aan bij kan dragen.
Vragen, opmerkingen of aanvullingen? Stuur mij een mailtje op sophie.vanoostvoorn@gmail.com.
Zo, ik kan er weer tegen hoor, jongens. Na een lichaamsgewicht aan oliebollen, een doos champagne en een flinke dosis kerstmuziek gevolgd door 100 keer de Top 2000 aanzetten, maar toch uit ellende weer afzetten, ben ik weer zo fris als een hoentje.
En ik moet jullie gelijk wat bekennen: ik ben een sucker voor goede voornemens. Ik heb jullie natuurlijk voor de vakantie al lastiggevallen met een hele lijst dingen die je je kunt voornemen, dus ik houd het kort.
Het zit namelijk zo: deze nieuwsbrief is natuurlijk giga-meta, maar eigenlijk wil ik jullie ook onder lichte dwang uit jullie journalistenbubbel helpen. Want hoewel het superraar is buiten de bubbel (zo zijn er vast hordes mensen die geen idee hebben dat deze week een Iraanse hoogwaardigheidsbekleder het loodje legde) moeten we toch echt wat meer ons best gaan doen om de bubbel door te prikken en over de schutting te kijken.
En ik heb ook gelijk goed nieuws, want journalisten zijn uitermate geschikt om te onderzoeken wat er aan de andere kant van de schutting gebeurt en het belangrijkste platform van de journalistiek leent zich er ook uitstekend voor. Maar toch zitten we met z'n allen in de journalistenbubbel.
Dus als ik zo vrij mag zijn, wil ik jullie een gezamenlijk voornemen voor 2020 in de maag splitsen:
In 2020 focussen we ons meer op wat er buiten de redactie gebeurt en stellen we ons regelmatig de vraag: wat hebben de lezers van ons nodig en hoe kunnen we zo goed mogelijk voldoen aan deze vraag?
Zo, dan nu over tot de orde van de dag.
✂️ Do it yourself: Zo maak je een duidelijk uitleg-kader bij artikelen
Ik heb vaak geschreven over kaders die je bij artikelen plaatst met uitleg over het artikelen om zo transparantie te bieden aan de lezers over de onderzoeksmethoden. Maar wat zet je dan eigenlijk in zo’n kader?
Dat hebben ze bij het Amerikaanse Science News uitgezocht. Het platform doet er van alles aan om zo feitelijk mogelijk te schrijven, maar toch kregen ze kritieken van onder meer complotdenkers. Daarom besloten ze bij artikelen over thema’s als vaccinatie en klimaatverandering kaders met extra uitleg te plaatsen. Ook bij artikelen die veel onderzoek vereisten, leggen de redacteuren uit hoe ze te werk gaan.
Voor publicatie bedenkt het engagementteam zo'n vijf vragen die de lezers eventueel kunnen hebben over het artikel. De redacteuren geven antwoord op die vragen en dan wordt het kader bovenaan het artikel gepubliceerd. Om te controleren wat de lezers vinden van het kader, wordt er altijd een link naar een Google Form geplaatst waar de lezers kunnen aangeven of ze de extra informatie nuttig vonden.
📌 Nice to know: De beste voorspellingen voor 2020
Nog even over dat voornemen: nadat ik het aan mijn eettafeltje bij elkaar had gefilosofeerd, zat ik, op zoek naar wat inspiratie, door de Predictions for Journalism van NiemanLab te scrollen. En verhip, mijn grote vriend Jim Brady zat er ook tussen.
Moet je raden wat ie schrijft: We’ll complain about other people living in bubbles while ignoring our own. Brady en ik, twee handen op een buik, want op het einde schrijft hij:
(…) when we decide that many of our traditions need revisiting in this new age, and when we open up to the consumers who are increasingly supporting us, the bond will get tighter and the trust will follow.
Het is een flinke waslijst van voorspellingen voor 2020. Dus voor de liefhebber heb ik mijn favorieten op een rijtje gezet:
Journalists become media literacy teachers door Colleen Shalby
I’m ready for post-news door Sarah Alvarez
You don’t need fancy tools to listen door Logan Jaffe
All journalism should be service journalism door Jeremy Olshan
The business we want, not the business we had door Rasmus Kleis Nielsen (de slimste man binnen de journalistiek, als je het mij vraagt).
📣 Food for thought: Wat als de nieuwsbrief een op zichzelf staand
Nieuwsbrieven staan vaak aan het einde van de journalistieke keten: als het artikel klaar is, verzin je een leuk tekstje, zet je er een link in en je drukt op versturen. Maar wat als een nieuwsbrief het beginpunt is?
Jacob Donnelly schreef in zijn nieuwsbrief A Media Operator:
“I believe that, to do a newsletter well, it’s important to think about it as its own standalone product. Said another way, if your audience could only engage with your newsletter, how would you create it?”
En dit is helemaal niet zo’n hypothetische vraag. Nieuwsbrieven zijn een van de belangrijkste platforms van een nieuwsorganisatie, want je lezers hebben er waarschijnlijk het meeste contact mee (meer dan met je website) en je hebt, in tegenstelling tot sociale media, helemaal controle over naar wie je ze verstuurt.
Een goede nieuwsbrief bespaart tijd en biedt context, schrijft Donnolly, maar meeste nieuwsbrieven zijn erop gericht op zoveel mogelijk mensen naar de website krijgen. En zijn dus gericht op de wensen van de lezers, niet op die van de redactie.
🙏🏻 Practice what you preach
Nieuw jaar, nieuwe kansen. In het kader van ons gezamenlijke voornemen wil ik jullie vragen wat jullie vraag is. Zijn er dingen die je graag zou willen lezen, onderwerpen waar je vragen over hebt of ben je het niet eens met het voornemen? Laat het weten!
⭐️ Voor het geval je een vorige editie hebt gemist
⚡️ Mijn 5 allerbeste tips van 2019
⚡️ Engagement is écht een makkie en wat ik nog meer leerde
⚡️ Mijn ouders spioneerden bij de Volkskrant en dit is wat ik leerde