Hoe ga je om met kritiek van lezers?
Het publiek moet in het middelpunt van de journalistiek komen te staan. In De Nieuwe Lezer leg ik uit hoe iedereen op een redactie hier aan bij kan dragen.
Vragen, opmerkingen of aanvullingen? Stuur mij een mailtje op sophie.vanoostvoorn@gmail.com.
Journalisten zijn vaak verbaasd over aannames die het publiek doet over hun werk: waar zij een logische keus zien voor een bron of invalshoek zien lezers signalen van vooringenomenheid. Je kunt hier natuurlijk op anticiperen door kadertjes bij artikelen te plaatsen waarin uitlegt hoe het verhaal tot stand komt, zoals ik twee weken geleden schreef.
Voorkomen is beter dan genezen, maar wat als het leed geleden is en mailboxen en tijdlijnen volstromen met vragen en kritiek over een artikel? Vaak wordt er niet gereageerd, want hoe leg je in een tweet uit hoe het verhaal tot stand is gekomen?
✂️ Do it yourself: Reageren op kritiek van lezers
Wat doe je als je als journalist beticht wordt van vooringenomenheid, maken van fouten of het verspreiden van desinformatie? Ik vind dat een best lastig vraagstuk: ga je op iedere vraag en opmerking in of laat je het voor wat het is?
De dames van Trusting News hebben daar iets op gevonden. Het belangrijkste is om er als redactie op voorbereid te zijn. Ze raden aan om er samen over in gesprek te gaan en erachter te komen welke beschuldigingen redacteuren zoal naar hun hoofd geslingerd krijgen en vervolgens te bedenken hoe je erop zou kunnen reageren.
Ze stellen voor om een aantal standaard reacties te maken op veel gehoorde kritieken. Het voelt misschien wat truttig zo'n lijstje en ervaren redacteuren zullen het misschien niet gebruiken, maar het is ook voor redacteuren die aan het uitvoerende eind zitten prettig om te weten waarop ze moeten reageren en wat ze kunnen laten gaan.
📌 Nice to know: Zo stel je goede doelen
Ik wil nog even verder over doelen stellen. Vorige week schreef ik over dat je bij het stellen van doelen voor leescijfers ook moet bedenken wat jij voor je lezers kunt doen: hoe je relevanter kunt worden. Een kwalitatieve in plaats van een kwantitatieve benadering, eigenlijk. Maar even tussen jullie en mij, ik ben ook gewoon zo'n cijfers- en statistiekenvreter.
Dus als je dan toch losgaat op de cijfertjes heb ik een mooi lijstje gevonden van welke doelen je kunt stellen in een gratis (!!!) boek over audience engagement (!!!). Met deze lijst (je vindt ’m op pagina 69) kun je vage doelen als ‘impact creëeren’ concreter maken en beter meten.
📣 Food for thought: Feedback is best ingewikkeld
Feedback vragen en krijgen van lezers is niet makkelijk: stel je wel de juiste vraag en wat doe je met negatieve feedback?
Zo leerde ik vorige week dat het niet handig is om jullie te vragen niet te reageren als jullie ergens iets van vinden. Ik heb nu geen flauw idee welk percentage van de lezers de verzendtijd van 11.00 uur ’s ochtends prettig vindt.
Statistieken zijn misschien wel de pittigste feedback. Ik kijk veel naar de openingsratio van de nieuwsbrief. Daarom probeer ik de onderwerpregel zo goed mogelijk te maken (jullie klikken vaker een onderwerpregel met een persoonlijke touch) om de openingsratio zo hoog mogelijk te krijgen. Maar merk ook dat ik daar een beetje in door sla: van de laatste zes nieuwsbrieven staat er vijf keer ‘ik’ of 'mijn’ in de onderwerpregel.
Ik ben zelf een vooral een cijfers- en statistiekenvreter als het goed gaat: als de nieuwsbrief een paar weken niet goed wordt gelezen kijk ik heel weinig naar de statistieken. Terwijl ik daar juist meer mee zou moeten doen.
🙏🏻 Practice what you preach
De komende vier edities verstuur ik om 17.00 uur op zondagmiddag. Voel je vrij om te laten weten wat je vindt. Na vier weken ga ik op basis van jullie feedback en de openingsratio kijken of het nieuwe tijdstip een succes is.
⭐️ Voor het geval je een vorige editie hebt gemist
⚡️ Ik probeerde iets te leren van de radicale nieuwsmijder