Het publiek moet in het middelpunt van de journalistiek komen te staan. In De Nieuwe Lezer leg ik uit hoe iedereen op een redactie hier aan bij kan dragen.
Vragen, opmerkingen of aanvullingen? Stuur mij een mailtje op sophie.vanoostvoorn@gmail.com.
“Fundamentally, people will use media that help them be who they want to be, do what they want to do, and showcase a version of who they are and of what they do that they like. “
- Rasmus Kleis Nielsen
Ik heb van die weken dat deze nieuwsbrief m’n vingers uitvliegt. Dit was niet zo’n week. Daarom dacht ik: laat ik eens beginnen met vertellen waar ik deze week mee bezig ben geweest in het kader van mijn feedbackloopproject.
De afgelopen week heb ik met een aantal deelnemers besproken welke oproepen ze aan de lezers willen doen. De eerste oproepen gaan er komende week uit. Ook ben ik bezig geweest met hoe we aan de lezers laten zien dat een artikel tot stand is gekomen met hulp van de lezers.
✂️ Do it yourself: Uitlegkadertjes
We zijn pas begonnen, dus er zijn nog geen artikelen uit het project gerold, maar als het zo ver is, wil ik graag dat de oproepen en de artikelen enigszins een geheel gaan vormen.
Komende week wordt een begin gemaakt met de lay-out en afgelopen week heb ik gewerkt aan een checklist voor de uitlegkaders. In deze nieuwsbrief schreef ik al een aantal keer over wat er dan in zo’n kader moet en hoe je ervoor zorgt dat ‘ie opvalt.
Wat ik sowieso in het kader wil hebben
Hoe het artikel tot stand kwam - in het kader komt duidelijk te staan dat het stuk onder meer tot stand is gekomen door een lezersoproep.
Mogelijkheid tot reageren op het artikel - ik twijfel nog een beetje over hoe we dit praktisch moeten aanpakken: maken we een mailadres waar de lezers iets naartoe kunnen sturen, zetten we het mailadres van de redacteuren erbij, zetten we er een formuliertje bij of gebruiken we ons reactiesysteem Talk?
Wat ik wil uitproberen
In januari schreef ik over hoe het Amerikaanse Science News uitlegkaders maakt: hun engagementteam bedenkt samen met de redacteuren een paar vragen die de lezers zouden kunnen hebben over het artikel en beantwoorden die in het kader. De kaders worden dan wel een stuk groter en ik ben benieuwd of lezers zoveel informatie willen over een artikel.
Verder zit ik ook te wikken en te wegen over of het nuttig zou zijn om de artikelen en oproepen op enige manier te bundelen. Ik vraag me af of dat iets toevoegt voor de lezers of vooral in mijn hoofd heel logisch is, omdat het binnen een project valt.
Wat denken jullie: moeten de feedbackloopartikelen gebundeld worden? Ik hoor graag hoe jullie daarover denken.
📌 Nice to know: Wat alle redacties kunnen leren van de kleine redactie van dit tijdschrift voor ouderen
Ik las een interessant stuk bij Nieman Lab over hoe de redactie van Next Avenue, een Amerikaanse titel voor ouderen, omging met de coronauitbraak. De redactie is klein en de doelgroep misschien ongebruikelijk, maar er staan een paar goede lessen voor redacties van alle soorten en maten in.
Maak een plan - de publicatie heeft maar een kleine redactie, dus ze moesten kiezen tussen wat ze wel en niet zouden gingen doen.
“We prioritized helping readers navigate every stage — helping older adults themselves, as well as their families, navigate the stages of the pandemic, everything from prevention and diagnosis to management of symptoms through end-of-life planning.”
Wees vindbaar voor je lezers - de publicatie heeft een Facebookgroep voor de lezers en vraagt bij elk artikel over corona welke vragen de lezers nog hebben. In het artikel staat niet of de vragen allemaal los beantwoord worden, maar wel hoe ze een vraag van een lezer over hoe het is om aan een beademingsapparaat te liggen als startpunt namen voor een artikel.
📣 Food for thought: Regent het?
In de nieuwsbrief van Thomas Bakdael kwam ik de volgende metafoor tegen en ik kan maar niet bedenken of ik het hier mee eens ben of niet.
“If one person says it's raining, and another person says it's not, our job, as journalists, isn't to cover what these people said, but to look out the window and see what is actually going on.”
Enerzijds denk ik: ja, goed idee. We moeten uitspraken duiden en niet alleen maar weergeven. Anderzijds denk ik: moeten we de lezers dan bij het handje nemen en alles uitleggen? Strookt dat wel met zo feitelijk mogelijk verslag doen?
Iets om over na te denken op deze druilerige zondag.
🙏🏻 Practice what you preach
Ik heb al gepracticed wat ik preach onder het kopje Do it yourself, dus er rest mij niets dan jullie een fijne zondag te wensen en nog maar weer es te melden dat ik altijd benieuwd ben naar wat jullie van mijn nieuwsbrief vinden.
⭐️ Vorige edities van De Nieuwe Lezer
⚡️ Ik ga een heel tof project doen
⚡️ Schrijf juist ook over het probleem als je de oplossing beschrijft