Het publiek moet in het middelpunt van de journalistiek komen te staan. In De Nieuwe Lezer leg ik uit hoe iedereen op een redactie hier aan bij kan dragen.
Vragen, opmerkingen of aanvullingen? Stuur mij een mailtje op sophie.vanoostvoorn@gmail.com.
De afgelopen week bekroop me vaak het gevoel van: okay, en nu? Ik heb een Thuisblijfgids gemaakt met tips van lezers en redacteuren. Hartstikke leuk, maar inmiddels weten de mensen waarschijnlijk ook wel wat ze thuis allemaal kunnen doen. Dus ik ging opzoek naar ideeën die we kunnen jatten.
En die vond ik: de oproep die The Correspondent afgelopen week deed. In het kader van de apps die in gebruik en ontwikkeling zijn om de verspreiding van het coronavirus in te dammen, vragen ze om hulp om de genomen maatregelen in beeld te brengen en roepen ze experts op om zicht op te geven om te helpen. Het leuke aan de oproep vind ik dat ze expliciet vragen om hulp bij het controleren van de macht.
“Our governments are finding new ways to watch us. With your help, we can keep tabs on them.”
Nu hoeven we niet allemaal bovenop die apps te duiken. Er zijn tal van andere coronagrelateerde thema’s die onderzoek behoeven en waar de hulp van lezers ingezet kan worden. En daar hoeft niet gelijk een voorpagina uit te rollen, maar overweeg ook es een oproep die je langer kan laten staan en waar de input van lezers een startpunt is voor een onderzoek, zoals de evergreen call outs van Pro Publica. Bijvoorbeeld als je weet dat er bij een bedrijf of overheidsinstantie wat aan de hand is, maar de vinger er niet op kan leggen, is dit een handige manier om het onderzoek een slinger te geven.
✂️ Do it yourself: Hoe verzamel je input van lezers?
Hoe je een goede oproep doet, daar heb ik het al vaak over gehad. Maar wat doe je als de reacties binnenstromen? Dat kan nog best een heikel puntje zijn als er ineens veel meer binnenkomt dan normaal gesproken, merkte ik de afgelopen weken. Vorige week schreef ik dat ik een Google Drive documentje had gemaakt om beter overzicht te krijgen van de reacties van lezers. Eerder mailden we alle reacties door en dat werd een beetje rommelig.
Dus, hoe zorg je ervoor dat je overzicht houdt: zijn de reacties verwerkt of de vragen beantwoord en waar moet de input naartoe? Daar hebben ze bij Hearken een workflow voor gemaakt en daar zitten best wat slimme tips in. Bij Hearken gaat het om de lezers vragen laten stellen, dus ze hebben in twee fases uiteengezet wat er met de verschillende vragen moet gebeuren.
Bijvoorbeeld als de lezer in kwestie eigenlijk om medisch advies vraagt (wat veel gebeurt, kan ik je vertellen), dan zou je de lezer een bericht terug kunnen sturen met een verwijzing naar de adviezen van het RIVM. Maar wat misschien nog verstandiger is, is om bij de oproep te vermelden dat we geen medische adviezen verstrekken.
Per oproep zou je ook een aantal mensen moeten aanwijzen die verantwoordelijk zijn voor de kant van de lezers: mails beantwoorden en reacties doorsturen en aan de andere kant moet er iemand verantwoordelijk zijn voor wat er met de input gebeurt.
📌 Nice to know: NYT doet iets heel handigs
Ik houd altijd wel van initiatieven van media die heel maatschappelijk betrokken lijken, maar waar ze eigenlijk gewoon een slaatje uit slaan. Nieman Lab directeur Joshua Benton analyseert in dit stuk een initiatief van The New York Times om met hulp van Verizon scholieren in de VS tijdens deze coronacrisis gratis toegang te geven tot al hun artikelen.
Het is reuze slim: ze mogen gratis gebruik maken van de app, website én nieuwsbrieven. Die zullen ze blijven ontvangen ook nadat de gratis periode is afgelopen. Zo harken ze duizenden mailadressen van potentiële abonnees binnen.
“Most fundamentally, the Times gets millions of teenagers exposed to Times content — at a moment when, thanks to coronavirus, news consumption is waaaay up for all Americans. It’s easy to imagine these kids thinking of the Times as the place to go when they want to see the latest on the crisis — and some of them sharing Times stories in their networks.”
Journalistiek wordt vaak wel gebruikt in het onderwijs (bijvoorbeeld bij Nederlands, al die krantenartikelen die we hebben moeten verklaren), maar dat heeft volgens mij nog niet tot veel abonnees geleid.
“Education is a hard nut to crack; ask all the people saying MOOCs would take over higher ed a decade ago. But this sort of deal to bring in young readers is a no-brainer.”
📣 Food for thought: Ik zit al maanden ideeën te herkauwen
Nadat ik het stuk van Benton had gelezen, las ik dit stuk op de website van Nieman Lab over de gelijkenissen tussen de stromingen van public journalism en engaged journalism. Het idee om lezers te betrekken bij journalistiek is niet nieuw, dat weet ik ook wel. Maar ik was wel verbaasd over de gelijkenissen met public journalism, een stroming die stamt uit mijn geboortejaar: 1992.
“First, journalism is in trouble and needs fixing; second, there is a need to remodel how journalists think and act; and third, the industry needs a market-driven or nakedly capitalistic approach due to an economic downturn.”
Al deze argumenten voor lezersengagement zijn terug te vinden in verschillende edities van mijn nieuwsbrief, dus ik voelde me een beetje betrapt. Feitelijk zit ik jullie ideeën voor te schotelen die al zo’n 28 jaar oud zijn. Zit ik nou al maanden ideeën ter herkauwen die net zo oud zijn als ik zelf? En waarom lezen jullie dit eigenlijk?!
🙏🏻 Practice what you preach
Verder heb ik eigenlijk niet zoveel meer te melden. Ik doe m’n best om het wat rustiger aan te doen. Dat lukt aardig. Ik heb vorige week al twee keer mijn laptop dichtgegooid toen mijn dienst afgelopen was (daardoor is de gids iets minder vaak bijgewerkt dan ik wilde, maar goed) en door al dat buiten zijn, ben ik al twee keer verbrand.
Dan rest mij niets dan jullie een zalig Pasen te wensen! Hier in huize Van Oostvoorn worden nog ieder jaar eieren beklad (schilderen durf ik het niet te noemen).
Vorig jaar schilderde ik de feedbackloop op een m’n eitje (je bent een engagementgekkie, of je bent het niet). Je kunt de loop niet zo goed zien, maar het logo van NRC vond ik wel aardig gelukt, al zijn mijn collega’s en ik een stuk knapper dan deze poppetjes. Hebben jullie nog ideeën voor dit jaar?