Het publiek moet in het middelpunt van de journalistiek komen te staan. In De Nieuwe Lezer leg ik uit hoe iedereen op een redactie hier aan bij kan dragen.
Vragen, opmerkingen of aanvullingen? Stuur mij een mailtje op sophie.vanoostvoorn@gmail.com.
Goedemiddag! Mocht je denken: verhip, wat ziet die nieuwsbrief er anders uit. Nou, dat klopt. Ik ben overgestapt naar een ander programma: Substack. Ik was toch niet helemaal tevreden met Revue, omdat ik de mogelijkheden in de nieuwsbrief wat beperkt vond, dus nu ga ik deze een tijdje gebruiken.
Het is sowieso een gekke week, want dit is mijn eerste special. Nu schrijf ik wel vaker over een thema, maar dat is toch wat minder concreet. Deze nieuwsbrief gaat over luisteraars, van podcasts in het bijzonder. Natuurlijk gaat het ook over engagement, daarover meer in de DIY van deze week.
Podcasts zijn een laagdrempelige manier om hele goede informatie te verspreiden, het is intiem en iedereen heeft een apparaatje waarop je ze kunt luisteren. Een uitgelezen manier om jongeren te bereiken dus. En hoewel ik me steeds meer weet los te weken van mijn gênante zoektocht naar het mediagebruik van millennials, gaat mijn hart hier toch sneller van kloppen.
✂️ Do it yourself: Laat de luisteraars terug praten
Ken je het gevoel dat je een soort eenzijdige vriendschap hebt met de presentator van je favoriete podcast? Je bent niet de enige. Podcasts zijn eenrichtingsverkeer en toch vrij intiem omdat iemand in je oor loopt te kletsen. Maar napraten over de podcast met andere luisteraars of de makers kan vaak niet, want er zit geen comment section bij.
The New York Times schreef onlangs over de Facebookgroepen die podcastmakers of -luisteraars maken om te kunnen na kletsen over de podcast of aanverwante zaken. Nu gebeurt dat in Nederland nog niet zoveel, maar het is een goede manier om als maker om feedback te vragen van je fanatieke luisteraars en die wat extra’s te geven en nieuwe luisteraars te trekken.
Een andere manier om je luisteraars meer te betrekken bij een podcast, is via een Telegram kanaal. De makers van Een podcast over media doen oproepjes in het kanaal en bespreken in de podcast af en toe wat er onder de luisteraars ter sprake kwam. Het dient hetzelfde doel: ervoor zorgen dat er tweerichtingsverkeer ontstaat tussen makers en luisteraars.
📌 Nice to know: Het succes van podcasts
In Nederland luisteren 5 miljoen mensen wel eens naar een podcast. Wat verklaart dat succes? Zoals ik in mijn intro schreef, zijn er natuurlijk meerdere verklaringen, maar eentje die Joshua Benton tijdens een lezing gaf, vond ik wel interessant.
Benton omschreef het als the decline of realtimeness: er is minder vraag naar het laatste nieuws maar meer vraag naar tijdloze informatie, bijvoorbeeld in de vorm van podcasts of series van Netflix.
Door technologie hebben we gigantisch veel informatie tot onze beschikking en lokale en nieuwe informatie is dan niet altijd het belangrijkste. In plaats van live radio luisteren we podcasts; in plaats van televisie kijken we Netflix.
📣 Food for thought: Het verdienmodel kan beter
Als kind van de journalistieke verdienmodellencrisis van de jaren 10 krijg ik toch een beetje jeuk van het verdienmodel van de gemiddelde podcast: advertenties. In dit stuk wordt overigens fijntjes uitgelegd hoe dat komt: advertenties zijn het go-to verdienmodel voor jonge media vormen. Ook ben ik een tikkeltje angstig voor wat bedrijven als Apple en Spotify gaan uitspoken met de platforms die we gebruiken om podcasts te luisteren en verspreiden.
Mijn angst is dat uitgevers straks rigoureus betaalmuren voor hun podcasts gaan zetten en dat het momentum tussen millennials en de journalistiek weg is. Nu is er een oplossing: lidmaatschappen. Een model waarbij de content gratis beschikbaar is voor iedereen, maar de leden betalen en daar natuurlijk extra’s (denk aan evenementen, extra afleveringen, een tote bag, zo je wil) voor terugkrijgen.
De voordelen zijn legio: voor jongeren (die nu geen centjes hebben om te betalen) blijven de podcasts gratis beschikbaar, je maakt meer verbinding met je luisteraars, mensen betalen omdat ze het goed vinden en niet omdat het moet. Want je luisteraars hoeven niet te betalen voor een podcast, voor jouw podcast tien anderen. En misschien wel het grooste voordeel van allemaal: de podcast kan (voorlopig) in grote podcastapps blijven.
🙏🏻 Practice what you preach
Zo, dat was leuk. Het lijkt me tof om in de toekomst wat vaker een dergelijke themanieuwsbrief te maken. Over push notificaties bijvoorbeeld. Lezer Joey de Gruyl bracht me op het idee nadat hij me een leuke video tipte (welke lees je natuurlijk binnenkort in deze nieuwsbrief).
Heb jij ook ideeën voor thema’s, een tip of een zeer uitgesproken mening over de nieuwe lay-out van mijn nieuwsbrief? Stuur me een mailtje!
⭐️ Vorige edities van De Nieuwe Lezer
⚡️ Hoe ga je om met kritiek van lezers?