Adjunct-hoofdredacteur NU.nl over hoofdredactieblog: 'Ik had veel shit verwacht'
Ik sprak Colin van Hoek over het hoofdredactieblog van NU.nl
Het publiek moet in het middelpunt van de journalistiek komen te staan. In De Nieuwe Lezer leg ik uit hoe iedereen op een redactie hier aan bij kan dragen.
“Fundamentally, people will use media that help them be who they want to be, do what they want to do, and showcase a version of who they are and of what they do that they like. “
- Rasmus Kleis Nielsen
Heb je vragen, opmerkingen of aanvullingen over of op deze nieuwsbrief? Mail!
Al een tijd volg ik met grote belangstelling het hoofdredactieblog van NU.nl. Ieder week publiceert een van de leden van de hoofdredactie Gert-Jaap Hoekman of Colin van Hoek een blog waarin ze hun lezers bijpraten over de belangrijke thema’s op de redactie van die week. Na mijn pleidooien van de afgelopen tijd voor meer transparantie en uitleg over journalistiek vond ik het wel eens tijd voor een constructieve brief. Dus, heb ik Colin van Hoek, adjunct-hoofdredacteur van NU.nl én lezer van De Nieuwe Lezer, gevraagd of hij wilde vertellen over de achterliggende gedachtes van het blog en hoe ze te werk gaan.
Hoe is het hoofdredactieblog tot stand gekomen?
“Het blog was lang een goed voornemen van Gert-Jaap, maar het bleef bij sporadische artikelen. De hoofdredactie verstuurde wel al een tijd een wekelijkse mail naar de hele redactie met daarin een samenvatting van wat er die week op de redactie had gespeeld. Na de overname stelde iemand van DPG Media voor om van die mail een wekelijks blog te maken, zodat het ook voor de lezers toegankelijk is. Nu hebben we dus een stok achter de deur: iedere week een blogpost.”
“Vroeger hadden we ook een wekelijkse podcast waarin we met een paar redacteuren vergelijkbare zaken als in het blog bespraken, maar het blog vind ik beter. Het spreekt meer mensen aan en we bereiken er een groter publiek mee.”
Wat is het doel van het blog?
“We vinden het belangrijk om het vertrouwen van de lezers van NU.nl op te bouwen door transparant te zijn over onze manier van werken. In het blog geven we ook uitleg over onze manier van werken en benoemen we wat er goed gaat en minder goed gaat. We hopen dat dit zorgt voor meer begrip van onze lezers.”
Hoe bepalen jullie wat het onderwerp van een blog moet zijn?
“Meestal dient het onderwerp zich vanzelf aan: we schrijven over het belangrijkste thema dat die week speelde op de redactie of iets dat wij belangrijk vinden om te vertellen aan onze lezers. Het kan dus gaan over de boerenprotesten of hittefoto’s, maar ook over een nieuwe functionaliteit die we hebben of nieuw redactiebeleid.”
Hoe reageren de lezers op de blogs?
“Ik had veel shit verwacht, maar de reacties zijn overwegend positief. Lezers kunnen reageren via NUjij onder het blog of ze kunnen ons een mail sturen. Meestal komen er honderden, soms duizenden reacties op een blog per week en enkele tientallen mails. Mails met kritiek en vragen proberen we allemaal te beantwoorden.”
“De negatieve reacties die we krijgen gaan meestal over de onderwerpen zelf, zoals de boerenrellen, maar over de openheid zijn vrijwel alle lezers positief. Ze schrijven dat ze het fijn vinden dat we de informatie delen.”
Worden de blogs goed bezocht?
“Daar zijn we heel tevreden over. Het wisselt erg per onderwerp, maar de blogs staan best hoog in de lijsten van leescijfers. Het zijn over het algemeen goede middenmoters, dus we bereiken er veel mensen mee.”
Hoe gaan jullie om met thema’s die ook op de redactie gevoelig liggen, zoals dingen die fout zijn gegaan?
“Die zijn natuurlijk eerst intern besproken. We schreven, na het nieuws over zijn grensoverschrijdend gedrag, een profiel over Marc Overmars dat erg gericht was op zijn prestaties. Dat hadden we achteraf niet zo moeten doen; meer moeten schrijven over het grensoverschrijdende gedrag en dat stond ook in het blog. Dat is lastig, maar we streven ernaar om het wel te doen.”
In het blog vertellen jullie ook waarom je rellen schrijft in plaats van protest of Kyiv in plaats van Kiev. Komt de objectiviteit van nu.nl daarmee in gevaar?
“Dit zijn onderwerpen die we veel besproken hebben op de redactie: wanneer noemen we een uitspraak wel of niet racistisch of een incident wel of niet een rel? Dus, het komt niet uit de lucht vallen. Het is natuurlijk spannend, want we willen de neutraliteit van NU.nl goed bewaken. Maar ik denk dat je het juist moet benoemen, want dit soort gesprekken vinden plaats op alle redacties. Het niet benoemen of de keuze uit de weg gaan, komt de neutraliteit van een redactie niet ten goede.”
Vorige edities van De Nieuwe Lezer
👉🏻 Zijn sommige van onze overtuigingen over nieuws achterhaald?
👉🏻 Een lijstje van interessante feiten uit het Digital News Report