Het publiek moet in het middelpunt van de journalistiek komen te staan. In De Nieuwe Lezer leg ik uit hoe iedereen op een redactie hier aan bij kan dragen.
“Fundamentally, people will use media that help them be who they want to be, do what they want to do, and showcase a version of who they are and of what they do that they like. “
- Rasmus Kleis Nielsen
Heb je vragen, opmerkingen of aanvullingen over of op deze nieuwsbrief? Mail!
Allereerst wil ik deze nieuwsbrief beginnen met een heel leuk nieuwtje: ik heb een nieuwe baan! Ik ga binnen het Mediahuis een start-up oprichten die zich helemaal gaat richten op nieuws en journalistiek voor Gen Z. Dit ga ik niet alleen doen, maar samen met Christopher Kenis. Hij wordt de business lead; ik de editorial lead.
Ik mag graag schrijven over wat redacties kunnen doen om meer aansluiting te vinden bij het publiek en een jonger publiek en nu mag ik helemaal los. Een beetje spannend is het ook wel. Jullie kunnen je voorstellen dat ik de afgelopen tijd mijn hoofd heb gebroken over de uitdagingen rondom Gen Z en journalistiek. Ik zie een hoop kansen voor een nieuw platform, maar ook behoorlijk wat uitdagingen.
Mensen consumeren gigantisch veel informatie; zeker jongeren brengen ontzettend veel tijd door op hun smartphones. Persoonlijk probeer ik wat minder tijd door te brengen op mijn telefoon, dus wanneer ik in de tram of op een terrasje zit, kijk ik graag maar mensen om me heen. Mensen die vaak op hun smartphones zitten. Als gedachte-oefening zit ik dan te filosoferen over wat die mensen doen, welke informatie ze tot zich nemen en wat ze van nieuwsplatforms zouden willen. Zo probeer ik me een beetje in te leven in hoe gewone mensen, niet een nieuws nerds als mezelf, informatie tot zich nemen.
En als ik dan ongegeneerd mensen te bespioneren, komen vaak dezelfde conundrums bovendrijven als het gaat om nieuws- en informatieconsumptie, van jongeren in het bijzonder.
Conundrum 1 - de disconnectie tussen jongeren en nieuwsaanbieders
Dus, terwijl er meer informatie wordt geconsumeerd dan ooit te voren, neemt nieuwsconsumptie af. Vertrouwen in nieuwsmerken onder jongeren is laag en omdat ze minder nieuws consumeren via de geijkte wegen, zal dat vertrouwen minder snel toenemen naar mate ze ouder worden dan bij oudere groepen.
De vraag die bovenaan mijn lijstje met te beantwoorden vragen staat, is: welke kenmerken moet een journalistiek product hebben om jongeren te helpen de wereld beter te begrijpen? Waar ik erg naar uitzie, is dat we met het nieuwe project echt vanuit een product kunnen gaan nadenken over een goed, journalistiek platform - of in ieder geval over de onderdelen van een dergelijk platform. Bij NRC bestond het product al en was het vaak de uitdaging: hoe vertalen we dit naar Instagram, een nieuwsbrief of wat anders. Nu kunnen we gaan maken wat onze doelgroep nodig heeft en via die weg waarde toevoegen.
Want, er zit duidelijk een missend puzzelstukje tussen de vraag van jongeren en het aanbod van veel traditionele media. Want we moeten niet vergeten dat er best wat sociale media accounts zijn die erin slagen om jongeren te bereiken met kwalitatieve informatie, zoals NOS Stories en Boos, die zelf informatie verspreiden.
Sluit het aanbod dan misschien niet goed aan op de vraag van deze jonge mensen? Maar het zijn toch super geangegeerde mensen die alles willen weten over hoe de wereld in elkaar steekt? Bieden we het dan niet op de juiste manier aan? Zijn ze toch minder geëngageerd dan we denken?
Conundrum 2 - less is more?
Wat ik ook een ingewikkelde kwestie vind, is nieuwsvermijding. We gaan met het nieuwe project straks waarschijnlijk nog meer informatie toevoegen aan het al overvolle informatie aanbod. Dit zorgt voor best wat hoofdbrekens. Je moet er als platform niet alleen voor zorgen dat je met je hoofd boven het maaiveld uitsteekt, maar ook letten op de manier waarop.
Een ontwikkeling bij Artifact zette mij deze week aan het denken over het toevoegen van waarde. Artifact is een nieuwsapp die beloofd de TikTok voor nieuws te worden. Tot nu toe was dat nog niet erg gelukt, want het was een statische feed met artikelen van verschillende titels op basis van je voorkeuren. Niet erg baanbrekend, zeg maar. Nu hebben ze iets toegevoegd dat wellicht van toegevoegde waarde kan zijn: een nieuwe tab waarin je zelf links kunt delen en kunt zien welke links de mensen die je volgt hebben gedeeld of de links op basis van jouw voorkeuren.
Zo integreren de makers het sociale aspect van de welbekende platforms in een nieuwsapp - en dat vind ik erg slim. Je creëert niet alleen een extra tab die je kunt bekijken, zodat mensen er meer tijd gaan doorbrengen, maar je zorgt ervoor dat mensen zelf iets kunnen delen ín de app; iets kunnen maken, zo je wil. En dat past natuurlijk helemaal binnen wat zeker jongeren doen met apps: niet alleen maar consumeren, maar ook actief deelnemen.
Is dat een oplossing voor nieuwsvermijding? Ik hoop erachter te gaan komen.
Conundrum 3 - kun je ze nog wel vasthouden?
Als ik de onderzoeken die ik lees moet geloven zijn Gen Z’ers notoire merkhoppers: ze zijn niet trouw aan een merk. Verder komen uit verschillende onderzoeken nogal verschillende resultaten over de betaalbereidheid van jongeren: ze vinden bovendien dat nieuws gratis beschikbaar zou moeten zijn maar aan de andere kant zijn ze best bereid om voor journalistiek te betalen.
Dus, hoe ga je een relatie met ze aan die duurzaam is en bovendien commercieel gezien ook wat oplevert? Waar het, denk ik, begint is die relatie. Informatie is er echt wel zat, dus het gaat in toenemende mate over de manier waarop je met je publiek communiceert: direct en indirect - zie ook het nieuwe onderdeel van Artifact.
Wat verdienmodel betreft, is het niet erg aantrekkelijk als uitgever om flexibel te zijn en strippenkaarten of lidmaatschapsmodellen op te tuigen, maar ik denk toch dat we daar serieus naar moeten gaan kijken om het aantrekkelijk te maken om te gaan betalen voor kwaliteitsjournalistiek.
Deze quote van Rasmus Klein Nielsen staat al een jaar of vier bovenaan mijn nieuwsbrief en spookte tijdens het tikken ook weer door mijn hoofd: “Fundamentally, people will use media that help them be who they want to be, do what they want to do, and showcase a version of who they are and of what they do that they like.” Maar ja, wat willen ze?! Conundrum nummer 4.
Dit zijn zo drie kwesties waar ik mijn hoofd over breek. Welke kwesties zien jullie als het gaat om nieuws/journalistiek en Gen Z? Ik ben heel benieuwd! En zoals ik op LinkedIn schreef deze week: ik wil met zoveel mogelijk mensen in gesprek, dus zou je het leuk vinden om een keer koffie te gaan drinken? Stuur me een berichtje!
Vorige edities van De Nieuwe Lezer
👉🏻 Grip op de mogelijkheden van AI
Cool dat je nieuw platform gaat beginnen. Ga je het user needs model gebruiken? Zo ja, dan ben je misschien wel de eerste op de wereld die dat vanaf het begin voor ogen heeft en ik denk dat voor jongeren wel interessante nieuwe user needs zijn te formuleren. Als we met smartocto kunnen helpen, kan ik hier misschien wel een balletje opgooien. Mediahuis is al klant...