Het publiek moet in het middelpunt van de journalistiek komen te staan. In De Nieuwe Lezer leg ik uit hoe iedereen op een redactie hier aan bij kan dragen.
“Fundamentally, people will use media that help them be who they want to be, do what they want to do, and showcase a version of who they are and of what they do that they like. “
- Rasmus Kleis Nielsen
Heb je vragen, opmerkingen of aanvullingen over of op deze nieuwsbrief? Mail!
Voor een keertje op zondag, want Substack was m’n nieuwsbrief vergeten te versturen!
Allereerst jullie aandacht voor het volgende: er is een vacature bij de Lezersdesk van NRC! Mijn oud-collega’s Lisa Matulessya en Miriam van ‘t Hek zoeken een derde redacteur die de Lezersdesk weer compleet maakt. Je vindt hier alles over de functie en je kunt bij Lisa aankloppen als je vragen hebt (of bij mij voor geheime sollicitatietips!). Ben jij of ken jij een goede kandidaat voor deze functie? Solliciteer of stuur de vacature door!
Het voorspellingen seizoen is weer begonnen en ik heb voor jullie mijn favorieten van de NiemanLab Predictions op een rij gezet (die tot nu toe gepubliceerd zijn - er komen er komende week nóg meer bij). Slimme mensen die verstandige dingen zeggen over de journalistiek. Helemaal genieten. Daar gaan we:
🗳️ Ignore the coming election bump
Sommige titels zullen na de verkiezingen al een toename in het aantal abonnementen hebben gezien. Reken jezelf niet rijk, waarschuwt Rasmus Kleis Nielsen, directeur van het Reuters Institute for the Study of Journalism. De toename van aandacht zal niet alleen de afnemende interesse voor nieuws verdoezelen, maar het maken van vormen van journalistiek aanmoedigen die de afname van betrokkenheid zullen bevorderen. Het onderliggende probleem, dat een groot deel van het publiek journalistiek niet op waarde schat, zal door een verkiezingsjaar niet veranderen. Een vrolijke gedachte om mee te nemen tijdens de kerst!
🏚️ The homepage is back
Een interessante: ik weet niet of hij gelijk heeft, maar het zet je wel aan het denken. Andrew Kaczynski, senior editor van CNN’s Kfile, schrijft dat de homepage belangrijker is geworden in zijn dagelijkse nieuwsconsumptie en hoopt dat dat voor anderen ook het geval zal zijn. In eerste instantie dacht ik: dit is whishfull thinking, want wie gaat er nou nog homepages af zitten schuimen opzoek naar nieuws. Maar misschien heeft hij wel een punt gezien jongeren, naast dat ze hun nieuws consumeren via de endless scroll, zelf opzoek gaan naar nieuws wanneer ze meer willen weten over een onderwerp dat ze scrollend zijn tegengekomen.
🪤 Scale is a trap
Bij C.Tru zijn we druk bezig plannen te maken en te kijken welke verdienmodellen we zouden kunnen adopteren. Natuurlijk komen advertenties dan ook voorbij (jongeren zijn niet per se een hele vermogende groep) en daarvoor heb je massa nodig. Ernie Smith, editor van Tedium, zegt: door te zoeken naar schaalvergroting ga je dingen doen, die je anders niet zou doen. Ik weet niet of schaalvergroting altijd leidt tot slechte ontwikkelingen, maar het is er eentje om in het achterhoofd te houden.
💰 It’s time to prioritize audiences we know we can’t monetize
Over wel of niet vermogend gesproken: het is natuurlijk van groot belang dat we niet kiezen voor de vermogende groep als we een doelgroep gaan kiezen. Er zijn natuurlijk grote groepen mensen die wel behoefte hebben aan kwaliteitsjournalistiek, maar er de middelen niet voor hebben, zegt Laxmi Parthasarathy, chief operating officer bij Global Press. Daarom legt zij zich toe op verspreidingsstrategieën om er zeker van te zijn dat de verhalen die ze maken bij de juiste groepen terechtkomen.
🐦 Journalists abandon social media, and news audience follow (eventually)
Ik geloof dat deze ieder jaar wel voorbij komt: redacties stoppen met sociale media. We weten nu al dat redacties echt niet alle platforms gaat verlaten, maar ik ziet het best gebeuren dat redacties van Twitter (ik vind de nieuwe naam echt heel stom) af zullen gaan. Voor sommigen zal het een pittige overweging zijn, maar wil je als redactie echt nog geld en energie steken in een platform dat gerund wordt door iemand die met alles wat hij doet zo tegen alle waarden van journalistiek in gaat? Bovendien, zoals assistent professor aan de Universiteit van Utah Jacob L. Nelson schrijft, krijg je als redactie meer gelegenheid om een directe relatie met je publiek aan te gaan.
✋🏼 Stop ignoring the news that audiences actually care about
Mensen hebben het gehad met negatief nieuws en vermijden het massaal, schrijft Kendall Trammel, senior producer bij CNN Digital. Jongeren hebben geen nieuwsmerken meer nodig om op de hoogte te blijven van wat er gebeurt. Om relevant te blijven, moeten redacties stoppen met terugvallen op hun eigen referentiekader wat betreft wat belangrijk is en wat niet. Als er een publiek is, is er nieuws, schrijft Trammel. Journalisten zouden zich af moeten vragen: wat kunnen we voor ons publiek doen dat ze zelf niet kunnen doen en dat van betekenis is voor hun dagelijks leven?
💪🏼 Peer support will be a critical part of newsroom resilience
Een paar weken terug woonde ik de Media van Morgen van het Stimuleringsfonds bij. De keynote speaker was … en vertelde over mentale gezondheid van journalisten. Ze zei: je leert nergens hoe je je mentale gezondheid onderhoudt, terwijl we als journalisten krijgen heel veel te verduren krijgen. Phoebe Connelly, senior editor bij The Washington Post, voorspelt dat een deel van deze training op redacties gaat gebeuren, via onze collega’s zelf. Lijkt mij een bijzonder goed plan.
❗️ Too many news orgs adopt right-wing frames about trans people
Een aangrijpende voorspelling van Gina Chua, executive editor van Semafor. En ook eentje om in de oren te knopen. Ze schrijft dat er disproportioneel veel verhalen worden gemaakt over mensen die spijt hebben van hun transformatie en relatief weinig verhalen over andere problemen waar transmensen mee kampen. En dat is maar een van de voorbeelden waardoor de biassen van journalisten helder worden, schrijft ze.
🤳🏼 Publishers will finally be influenced by influencers
Veel voorspellingen over meer directe relaties met het publiek. Zo ook deze van Andrew Losowsky, head of community van Vox Media. Hij voorspelt dat gevestigde titels meer zullen gaan afkijken bij influencers door onder meer directe uitwisselingen te gaan doen via Discord bijvoorbeeld, vaker reageren op de wensen van het publiek en het daarmee aantrekkelijker te maken om lid of abonnee te worden. Hij benadrukt: journalisten hoeven heus niet allemaal influencer te worden, maar er zijn waardevolle lessen die geleerd kunnen worden.
Bekijk ook vooral deze voorspelling van Julia Munslow - zij filmde haar voorspelling.
🤖 AI changes everything and nothing
Als we het in de toekomst over AI hebben, schrijft Cindy Royal, directeur van het Media Innovation Lab van Texas State University, dan moeten we het hebben over hoe de technologie de manier waarop informatie wordt opgeslagen en gedistribueerd. Nu zijn er gigantische hoeveelheden informatie op websites waar AI op getraind is, gemaakt door mensen. Maar wat als die websites niet meer nodig zijn, omdat we via een chatbot onze informatie krijgen? We kunnen niet voorspellen waar AI over een jaar is, maar we kunnen wel leren van de lessen van wat er gebeurde toen andere disruptieve technologieën hun intrede deden.
🙅🏼 We get past “post platform”
Ik sluit met deze af. Voor we gaan bedenken wat we allemaal moeten gaan doen komend jaar, zouden we ook moeten bedenken wat we allemaal niet gaan doen. Sarah Marshall, van het central audience development strategy team van Condé Nast, schrijft: “The good news is that less is often more. Inboxes don’t need more newsletters, they need fewer that better respond to an audience need. Readers don’t ask for longer explanations, they want bullets and brevity. (…) Subscribers don’t want to see every story — but they do want to ensure that they don’t miss the most important ones.”
Ga jij lekker op voorspellingen? Volg dan ook de nieuwsbrief van Ezra Eeman op LinkedIn. Hij komt binnenkort met een verzameling van allerlei trendrapporten om een overzicht te maken voor wat we in 2024 van het nieuwe jaar kunnen verwachten.