Zo maak je journalistiek waardevoller voor het publiek

Season final!

Het publiek moet in het middelpunt van de journalistiek komen te staan. In De Nieuwe Lezer leg ik uit hoe iedereen op een redactie hier aan bij kan dragen.
“Fundamentally, people will use media that help them be who they want to be, do what they want to do, and showcase a version of who they are and of what they do that they like. “
- Rasmus Kleis Nielsen
Heb je vragen, opmerkingen of aanvullingen over of op deze nieuwsbrief? Mail!

Goedemorgen en welkom bij de laatste aflevering van seizoen 2 van De Nieuwe Lezer. Ik heb lang gewikt en gewogen over hoe ik deze nieuwsbrief moest inrichten: terugblikken op de afgelopen 36 nieuwsbrieven, vooruitblikken op de komende tijd (want ja, ik ga nog een jaartje door) of schrijven over wat ik geleerd heb het afgelopen jaar. Maar er kwam niks uit m’n vingers.

Gelukkig kwam ik een nieuw onderzoek van Irene Costera Meijer tegen: What is Valuable Journalism? Three Key Experiences and Their Challenges for Journalism Scholars and Practitioners. Ik las trouwens op Twitter dat sommige journalisten gelijk weer tentamenweekstress krijgen bij het lezen van haar naam - ik hoop niet dat jullie daar ook last van hebben! Ik beloof dat ik jullie niet ga overhoren in een volgende nieuwsbrief.

Dit seizoen gaat toch een beetje full circle, want in een van de eerste nieuwsbrieven van dit seizoen schreef ik ook over het door Costera Meijer bedachte concept Valuable Journalism. Toen ging haar onderzoek over welke dimensies bijdragen aan waardevolle journalistiek volgens lezers. Nu heeft ze drie ervaringen op een rij gezet die waardoor mensen journalistiek waardevoller vinden:

“Valuable Journalism can be characterized as a meaningful, enlightening, surprising, empowering, comforting or reassuring experience which optimizes news enjoyment and civic empowerment and can be condensed into three key experiences:”

  • Getting recognition: de ervaring van het vertegenwoordigd zijn in de verslaggeving en dat je stem gehoord wordt. Dit houdt verband met het gevoel van burgschap, dat je iets kunt bijdragen aan de samenleving en met opluchting: jezelf te herkennen in een ander.

  • Learning something new: het gevoel dat er een wereld voor het publiek open gaat, dat hen verrast en horizon verbreedt.

  • Increasing mutual understanding: wanneer journalistiek bijdraagt aan het verdiepen van het begrip van publiek over de mensen om hen heen vinden ze journalistiek waardevoller.

Aardig om te zien, vind ik, dat deze ervaringen redelijk overeen komen met de nieuwsbehoeftes die onder meer zijn toegepast bij Vogue om de vraag van de lezers en het aanbod van de redactie op elkaar af te stemmen. In dit geval zou je als redactie de ervaringen kunnen loslaten op nieuwsbrieven of op de keuze van stukken die je op sociale media brengt. Een dagelijkse nieuwsbrief moet natuurlijk gaan over iets nieuws leren en op Instagram is het publiek misschien wat meer op zoek naar wederzijdse herkenning.

Om Valuable Journalism in de praktijk te brengen, heeft Costera Meijer het concept ‘Audience Attentiveness’ ontwikkelt in de vorm van zes ‘journalistieke deugden’ voor journalisten:

  • Accuracy

  • Sincerity

  • Hospitality

  • Listening

  • Being a good friend

  • Keeping proper distance

Interessant vind ik vooral waarom ze dit concept heeft bedacht en voor wie:

“Because the digitalization of journalism is accompanied by an increase of journalists—often free- lancers—not working within the normative framework of a particular news organization (…). After all, these new news professionals have to carve out for themselves what kind of ethics they adhere to: what type of person would I need to be and what kinds of dispositions, habits and capacities (that is, “virtues”) would I need to have in order to act well as a journalist (and make good decisions) in particular situations (see Phillips et al. 2010: 52–53)?”

Ik ben benieuwd wat jullie van deze ‘deugden’ vinden: interessant discussie materiaal, een beetje belerend of misschien wel handig voor jonge journalisten?


Nou, dat was het dan voor het tweede seizoen van De Nieuwe Lezer. Ik vond het (meestal) hartstikke leuk om te doen. Vorige week kreeg ik weer een paar mails en dat vind ik altijd spannend, maar eigenlijk is dat het leukste van het maken van deze nieuwsbrief.

Nog steeds vind ik het spannend als ik een nieuwsbrief met een uitgesproken mening de deur uit doe en ik zet m’n nieuwsbrief vrij zelden op Twitter (veelal omdat als ik het wel doe, mensen reageren op de onderwerpregel, niet op de inhoud). Afijn, waar ik naartoe wil is: ik hoop dat als jullie gedachtes hebben over mijn nieuwsbrief (vragen, opmerkingen, positieve of negatieve feedback of een leuk artikel dat je tegenkwam) dat jullie ze met me delen. Kan dus gewoon door te reply’en op de nieuwsbrief.

Aan het einde van een seizoen hoort ook een pauze. Ik ga even een paar weken bijtanken bovenop een berg en vanaf 18 september kom ik weer tweewekelijks jullie inbox binnen denderen. 

P.S. We hebben weer een vacature bij NRC!

We hebben een vacature aan de middentafel van NRC voor online samensteller. Een belangrijke en hele leuke positie, want je bent medeverantwoordelijk voor de verspreiding van onze artikelen via de website en de grote nieuwsbrieven Vandaag en 5om5. Mail mij als je vragen hebt of neem contact op met Marie-Louise Schonewille, plaatsvervangend chef middentafel. Haar mailadres staat in de vacature!


🔖 Vorige edities van De Nieuwe Lezer

🤷🏼‍♀️ Ik zit een beetje vast

👎🏻 Wil je echt impact maken op je publiek?

🧐 Moeten we ons zorgen maken over de zorgen over nepnieuws?