Mijn gênante zoektocht naar het nieuwsgebruik van millennials
Iedere week geef ik praktische tips over hoe om te gaan met De Nieuwe Lezer, voor iedereen die voorbereid wil zijn op de toekomst van de journalistiek.
Ik moet jullie iets bekennen: iedere keer als er een onderzoek uitkomt met iets van jongeren en nieuwsgebruik in de titel veer ik een beetje op uit m'n stoel. Misschien staat in dit onderzoek wel de sleutel naar het nieuwshart van de millennials! Het is een beetje triest. Ik ben namelijk zelf een millennial (27 jaar) en iedere keer als ik zo'n onderzoek heb doorgespit op zoek naar nieuwe inzichten, blijf ik teleurgesteld achter.
En het gebeurde vorige week weer. Reuters heeft onlangs een rapport uitgebracht over, jawel, het nieuwsgebruik van jongeren tussen de 18 en de 35. Compleet met focusgroepen en aanbevelingen. Nu ben ik altijd te spreken over de onderzoeken van Reuters, maar ze trappen hier alleen maar open deuren in.
Een greep uit de aanbevelingen: journalistiek moet zo toegankelijk zijn als Facebook en Netflix, redacties moeten verhalen vertellen op manieren die passen bij de jongeren en de momenten waarop ze willen lezen (daarom moeten we native producten maken voor smartphones en sociale media) en redacties moeten minder negatief zijn en duidelijker maken waarom de verhalen belangrijk zijn. Je verwacht het niet.
Voor welke lezer zouden de bovenstaande aanbevelingen nou niet werken? Misschien de verstokte krantenlezer van 103 jaar. En ja, we moeten meer aandacht besteden aan nieuwe vormen van nieuwsconsumptie, maar met vage aanbevelingen schieten we niks op.
Zo. Dan nu de dingen waar je, volgens mij, wel wat aan hebt.
✂️ Do it yourself: Tijdelijke nieuwsbrieven, een win-win-win situatie
Het idee van tijdelijke nieuwsbrieven vond ik altijd wel aardig. Leuk idee om tijdens een seizoen van Game of Thrones een wekelijkse nieuwsbrief te versturen of tijdens het WK voetbal een dagelijks nieuwsoverzicht te maken. Tot ik dit artikel las en nu vind ik dat iedereen ’t moet doen.
Om je even warm te maken, hier wat voordelen:
Tijdelijke nieuwsbrieven hebben een hogere open ratio dan gewone nieuwsbrieven. In het artikel wordt gesproken over 50 procent (22 procent is het gemiddelde).
Het is een laagdrempelige manier om lezers aan je te binden: ze krijgen niet tot in het einde der dagen een nieuwsbrief, maar voor een korte periode over een onderwerp waar ze geïnteresseerd in zijn.
Het belangrijkste vind ik nog wel dat je als redactie moet gaan nadenken over de vraag: wat zouden onze lezers interessant vinden om te lezen? Je maakt dus iets speciaal voor de lezer, wat misschien wel deelredacties overstijgt. Daarnaast ga je na de tijdelijke nieuwsbrief natuurlijk even evalueren. Met een enquête, bijvoorbeeld. En hier kun je weer van alles van leren over je lezer. Over wat hun interesses zijn, op welke momenten ze graag lezen en je kunt ze zo weer meer aan je binden (door vragen te stellen, weet je nog?).
En in de tussentijd hark je misschien wel wat nieuwe abonnees binnen. Een win-win-win situatie, als je het mij vraagt.
📌 Nice to know: Blast from the past - constructieve journalistiek
Even terug naar negativiteit in het nieuws. Ik snap op zich wel dat nieuws er niet aantrekkelijker op wordt doordat het vaak negatief is. Aan de andere kant: er gebeuren gewoon vaak stomme dingen.
In dit artikel van Nieman Lab wordt op een duidelijke manier uiteengezet hoe je artikelen constructiever kan maken door een aantal elementen toe te voegen. Deze vorm van journalistiek is niet nieuw. Zo'n twee jaar geleden was de vorm het nieuwe smaakje van de maand, maar het is nooit echt van de grond gekomen. Toch helpt het om constructieve elementen toe te voegen in artikelen om het nieuws wat vrolijker te maken.
Door naast het probleem, ook de oplossing, implementatie, resultaten en inzichten te beschrijven, vinden lezers het artikel beter, voelen ze zich meer betrokken bij het onderwerp en willen ze er meer over lezen.
“Bring readers all onto the same playing field of context about an issue, and don’t just cut away to the solution when they don’t understand the stakes for it.”
Wil je een voorbeeld zien? Lees dan het artikel van Nieman Lab óver constructieve journalistiek, dat is volgens de bovenstaande elementen opgebouwd.
📣 Food for thought: Wáár moet de lezer lezen?
Ik wil het toch ook nog even hebben over het belang van een goede app. Ja, ze zijn duur en ja, apps maken en onderhouden kost ontzettend veel tijd, maar in dit stuk op Medium staat waarom een goede app voor uitgevers van levensbelang is.
Ten eerste heb je in een app zelf controle over de relatie met je lezers; ze lezen de artikelen/kijken video’s/luisteren naar podcasts in een omgeving die je zelf bepaalt. En media met een goede app doen het namelijk significant beter dan media die leunen op externe platforms als sociale media. Allemaal om je te wapenen tegen het grote boze Apple News en andere apps die nieuwsartikelen verzamelen.
“Publishers that have successfully managed the digital transition — including The New York Times, Wall Street Journal, and The Economist — all have one thing in common. A loyal user-base that goes directly to them through their apps and websites.”
Maar wat als mensen graag via dat soort apps het nieuws graag lezen? Als ik één ding geleerd heb in de afgelopen jaren is het wel dat je lezers niet kan dwingen iets te doen waar ze geen zin in hebben. Je kan ze op 100 verschillende manieren artikelen uit serveren, maar uiteindelijk zullen ze lezen op de manier die zij prettig vinden. Moeten we ze dan met man en macht naar onze gelikte apps dirigeren of onze producties naar de plek brengen waar de lezers graag lezen?
🙏🏻 Practice what you preach
Een nieuwsbrief maken doe ik al en of ie tijdelijk is, dat weet ik nog niet. Ik wil jullie nog es vragen om mij leuke artikelen op te sturen die je gelezen hebt.
Of nog beter: vertel me als je met een leuk project bezig bent dat in de breedste zin van het woord iets te maken heeft met lezers. Ik ben benieuwd waar jullie mee bezig zijn en wellicht kan ik er dan weer over schrijven in deze nieuwsbrief. Tot volgende week!