Hoe weten jullie dat deze nieuwsbrief betrouwbaar is?
Iedere week geef ik praktische tips over hoe om te gaan met De Nieuwe Lezer, voor iedereen die voorbereid wil zijn op de toekomst van de journalistiek.
Hoe weten jullie dat deze nieuwsbrief betrouwbaar is? Dat ik niet iedere week maar wat uit mijn duim zuig en op verzenden druk? Misschien weet je wie ik ben, dat scheelt, maar misschien ken je me helemaal niet.
Door duidelijk te maken waarom ik deze nieuwsbrief maak, welke bronnen ik gebruik en steeds te vragen om jullie feedback, probeer ik te werken aan mijn betrouwbaarheid. En in deze editie van De Nieuwe Lezer geef ik tips over hoe journalisten en redacties dit ook kunnen doen.
Want met het vertrouwen in de journalistiek in Nederland is het niet goed gesteld. Ongeveer een op drie mensen heeft vertrouwen in de pers. Dus er is ruimte voor verbetering. Maar hoe doe je dat?
✂️ Do it yourself: Zet de deur open voor feedback van je lezers
De eerste stap naar meer vertrouwen is transparantie. Journalisten zitten achter een muurtje in de vorm van een website, krant, televisie of radio. Dus hoe haal je die muur naar beneden?
Een beetje twitteren is niet genoeg, maar het goede nieuws is dat je van alles kan doen om het muurtje af te breken. Ik leg hier twee supermakkelijke opties uit.
De eerste is: de deur open zetten voor feedback van lezers. Wees bereikbaar voor je lezers en vraag ze om feedback. Dit kan van alles zijn, helemaal afhankelijk van wat je wil weten van de lezers. Soms is het relevant om te weten wat ze van je artikel vonden, maar misschien hebben ze wel extra informatie of ben je benieuwd welke vragen ze nog hebben naar aanleiding van je laatst geschreven artikel.
Dan de volgende. Daar is Twitter wél handig voor. Namelijk vertellen over welke onderwerpen je schrijft. Wat is je aandachtsgebied of portefeuille, waarom vind je het leuk om daarover te schrijven en waar wil je graag nog een keer een verhaal over maken? Dit kun je delen op sociale media, vermelden bij artikelen of, mocht je die hebben, in je nieuwsbrief.
📌 Nice to know: Hoe moet je als lezer weten wie je kunt vertrouwen?
Voor journalisten is dat zo klaar als een klontje. Maar journalisten zijn raar, weet je nog? Dus wat als je merken als de NOS, De Volkskrant en NRC niet goed kent? Hoe weet je dan dat je ze kunt vertrouwen?
The Trust Project heeft twee jaar lang uitgebreid onderzoek gedaan naar wanneer men nieuwsbronnen betrouwbaar vindt. Daaruit bleek bijvoorbeeld dat bij The Texas Tribune 33 procent van de lezers eerder geneigd was een abonnement te nemen doordat de redacties meer aandacht besteedde aan transparantie.
Op basis van dat onderzoek heeft de organisatie zeven indicatoren bedacht die bijdragen aan de betrouwbaarheid van journalistiek. Zoals feedback vragen, maar ook aangeven wat je missie is, het duidelijk labelen van de verschillende genres en vertellen hoe verhalen tot stand komen. Initiatiefnemer Sally Lerman benoemt een belangrijke oorzaak van het gebrek aan vertrouwen in de journalistiek. Volgens haar zijn de betrouwbare nieuwsbronnen niet goed te onderscheiden van alle andere informatie online. Dus is het zaak om dit wel te doen.
Het voelt misschien een beetje raar om de lezers te vertellen wat je doel is omdat het voor jou zo vanzelfsprekend is, maar het helpt dus echt om het vertrouwen van je lezers te verbeteren.
Alle indicatoren en meer informatie over het onderzoek vind je hier.
📣 Food for thought: Maar werkt het wel?
Uit een onderzoek met de ietwat cynische titel ’Transparency to the rescue?’ bleek dat het effect van transparantie op betrouwbaarheid niet erg groot is. En de respondenten pogingen tot meer transparantie niet altijd opmerken. In de conclusie schrijven ze:
“It is probably too optimistic to expect that transparency will help restore journalism’s credibility.”
De onderzoekers hebben alleen gekeken naar het effect van transparantie om vertrouwen te verbeteren. Maar ik denk dat transparantie onderdeel is van een groter proces om lezers meer te betrekken bij de journalistiek.
Zo lang de redacties geen openheid van zaken geven over de journalistieke processen, hoe kunnen ze dan verwachten dat nieuwe lezers hen vertrouwen? Transparantie is een eerste stap naar tweerichtingsverkeer. Wat op den duur kan leiden tot een betere band met lezers.
🙏🏻 Practice what you preach: Wat denken jullie?
Ik krijg van steeds meer abonnees mailtjes. Supertof vind ik dat. En ik heb een vraag voor jullie.
Ik ben heel benieuwd wat jullie vinden van mijn tips om transparanter te worden. Ik snap namelijk echt niet waarom redacties dit niet doen. Denk ik er te makkelijk over, is er geen tijd voor of denk je dat transparanter worden niet zoveel zin heeft? Ik hoor graag van jullie!